Detalj sa derbija na Stamford Bridžu (©Reuters)
Detalj sa derbija na Stamford Bridžu (©Reuters)

Vrhunski derbi u Londonu: Četiri gola za poluvreme, do kraja moglo još toliko (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.01.22. | 19:24

Pravi novogodišnji spektakl u režiji Čelsija i Liverpula, najviše se raduju Pep Gvardiola i Mančester Siti

Možda se nije igrao svemirski fudbal, ali svako ko je u ovo nedeljn o veče bio kraj malih ekrana i pratio derbi na Stamford Bridžu može sa punim zadovoljstvom da kaže kako je imao šta da vidi! Odavno nismo gledali bolji i uzbudljiviji sudar istorijskih rivala sa Ostrva. Ako je pre godinu i po dana onih 5:3 zapravo bilo Liverpulovo iživljavanje nad Čelsijem, danas su fudbaleri dva engleska velikana priredila novogodišnji spektakl u pravom smislu te reči – četiri gola za poluvreme, do kraja moglo je da padne još toliko – 2:2 (2:2).

Apsolutno svega je bilo večeras u Zapadnom Londonu - uzbuđenja, briljantnih poteza, prelepih golova, prvoklasnih parada, oštrih duela, nadmudrivanja... Ma, ceo paket! Kada se zavesa spusti i podvuče crta, imaju razloga i jedni i drugi da žale jer je utakmica posle totalne dominacije Liverpula u uvodnih pola časa utakmice sve lako moglo da se okrene na Čelsijevu stranu. Dovela se utakmica ponovo u ravan već do poluvremena, kada smo umalo videli i totalni rezultatski obrt, a u nastavku su se šanse ređale pred oba šesnaesterca. Rezultat se više nije menjao samo zahvaljujući dvojici čuvara mreže, Eduardu Mendiju i Kuivanu Keleheru pošto su majstorskim reakcijama sprečavali protivnike da u brdu izglednih situacija ponovo zatresu mrežu. Zbog toga ne bi bilo pogrešno konstatovati da su obojica golmana zaslužili epitet igrača utakmice.

Izabrane vesti

Teško da je jedna utakmica u Premijer ligi od letos imala ovakav uvod kao ovaj derbi Čelsija i Liverpula! Tresao se Stamford Bridž ovih dana posle izjava Romelua Lukakua za italijanski Skaj u kojim je izneo svoje nezadovoljstvo stanjem u Čelsiju. Zbog intervjua koji je navodno zakazao bez konsultacija sa klubom izbačen je iz tima, a Tomas Tuhel navodno dobio punu podršku svlačionice. Liverpul se suočava sa sve većim brojem pozitivnih testova na virus korona, zbog čega su danas izostali golman Alison, te Roberto Firmino, Džoel Matip i trener Jirgen Klop zbog čega ga je menjao njegov asistent Pep Lijnders i odradio vrlo dobar posao. Keleher je još jednom dostojanstveno odmenio jednog od najboljih čuvara mreže na planeti, dok se izostanak ostalih, pa i Klopa nije osetio. Možda najviše je nedostajao Endi Robertson, koga nije bilo zbog crvenog kartona.

Osim slučaja Lukaku, Tuhel je pred današnji meč morao ozbiljno da se pomuči da sastavi poslednju liniju jer u kombinaciji nije bilo Andresa Kristensena, Risa Džejmsa i od ranije Bena Čilvela, dok je Trevo Čaloba i dalje rovit. I upravo ti nedostaci u odbrani značajno su doprineli da Liverpul uprkos svojim mukama izgleda daleko bolje i dominantnije tokom uvodnih pola časa.

Dugo će se polemisati odluka Entonija Tejlora da Sadiju Maneu ne pokaže crveni karton već na startu derbija zbog udaranja Cezara Aspilikuete u vazdušnom duelu. Verovatno je Senegalca od odlaska u tunel sprečila samo činjenica da se cela situacija desila bukvalno u uvodnim sekundama. Liverpul je brzo uspostavio svoj ritam, a Mane i Mohamed Salah plesali su terenom i radili ono što najbolje znaju... Eduarda Mendija “prodali“ su saigrači kod oba gola, a ko zna šta bi bilo da je pre Maneovog otvarajućeg pogotka Kristijan Pulišić pronašao metu iz gotovo identične situacije. Veliki kiks Trenta Aleksander Arnolda kada je u želji da izbije loptu pogodio Kaija Haverca doveo je do toga da Pulišić sam izađe pred Kelehera koji je odmah vrhunski reagovao i postavio ton za dalji tok utakmice. Ubrzo su Mane i Salah u paramparčad razbili Čelsijevu odbranu i u tim momentima ništa nije ukazivalo da bismo mogli da vidimo meč kakav je do kraja viđen...

Sve je počelo od remek dela Matea Kovačića koji će komotno ući u izbor za gol godine, a verovatno ostati i u kompilaciji najlepših pogodaka svih vremena u Premijer ligi! Taj hitac podigao je Čelsi iz mrtvih i kasnije je samo nekoliko centimetara nedostajalo da vidimo preokret kakav odavno nije viđen u evropskom fudbalu. Za Kovačićem praktično iz sledećeg ozbiljnog napada Pulišić se ispravio za slabu reakciju iz uvodnih momenata i pola gola ide na račun Ngola Kantea zbog teledirigovane lopte, da bi pokušaj Mejsona Maunta duboko u nadoknadi prvog poluvremena prošao tik kraj stative...

Nije padao ni za jedan posto ritam u nastavku. Šanse su se ređale na obe strane. Eduard Mendi je paradama “skinuo“ pokušaje Salaha i Manea, dok je Keleher potvrdio da može i te kako na njega da se računa kada Alisona nema jer je zaustavljao pokušaje Maunta, Pulišića, kasnije Alonsa... Tek u završnih desetak minuta ritam je malo opao, ali s obzirom na to da je praktično 80 minuta sve prštalo na terenu, svi objektivni fudbalski poklonici mogu da budu prezadovoljni.

Na kraju najveći osmeh na licu imaju Pep Gvardiola i fudbaleri Mančester Sitija jer razlika i posle 21. kola ostaje dvocifrena!




PREMIJER LIGA - 21. KOLO

Subota

Arsenal - Mančester siti 1:2 (1:0)

/Saka 31 - Marez 57, Rodri 90+3/

Votford - Totenhem 0:1 (0:0)

/Sančez 90+6/

Kristal Palas - Vest Hem 2:3 (0:3)

/Eduard 83, Oliz 90 - Antonio 22, Lancini 25, 45+5pen/

Nedelja

Brentford - Aston Vila 2:1 (1:1)

/Visa 42, Roerslev Rasmusen 83 - Ings 16/

Everton - Brajton 2:3 (2:0)

/Gordon 53, 77 - Mekalister 4, 71, Burn 21/

Lids - Barnli 3:1 (1:0)

Herison 39, Dalas 77, Džejms 90+2 - Korne 54/

Čelsi - Liverpul 2:2 (2:2)

/Kovačić 42, Pulišić 45+1 – Mane 9, Salah 26/

Ponedeljak

18.30: (1,65) Mančester Junajted (3,80) Vulverhempton (6,25)

Odloženo

Lester - Norič

Sautempton - Njukasl

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Mohamed SalahSadio ManeEduard MendiKristijan PulišićMateo KovačićLiverpulČelsi

Obaveštavaj me

Čelsi
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara