FOTO: AFP
FOTO: AFP

Zaha ulazi u srca navijača, sprečio da Galata posustane u maratonu za tursku titulu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.11.23. | 20:05

Polako ali sigurno i Turci počinju da se zaljubljuju u majstorije eksentričnog Afrikanca

U Turskoj se ove sezone neće voditi trka, već maraton za šampionsku titulu. Nadmoć Fenerbahčea i Galatasaraj u odnosu na ostale toliko je velika da je svaki kiks dva istanbulska velikana potencijalno isključujuć iz borbe za pehar. Nije Galata danas celokupno gledano očarao ubedljivošću, ali je na individualni kvalitet Vilfrida Zahe trijumfovao protiv Kasimpaše 2:1 (1:0) i time stekao bod prednosti u odnosu na najvećeg rivala na tabeli superlige uz utakmicu više.

Nije u potpunosti namestio ludu glavu napadač iz Obala Slonovače od kada je prethodnog leta pristigao u Istanbul. Dva pogotka na 11 utakmica nije bilo dovoljno da već u prvim mesecima postane miljenik publike na Ali Sami Jenu, ali je od ove večeri počeo istinski da ulazi u srca navijača u žuto-crvenom. Dva pogotka i burna proslava golova dodatno je razbuktala već užarenu atmosferu u malom gradskom derbiju.

Izabrane vesti

Nije došla Kasimpaša s ciljem da parkira autonbus. Pokazao je to i senegalski ofanzivac Mamadu Fal odličnim udarcem nakon solo prodora, kada je Fernando Muslera krajnjim naporima zaustavio šut Afrikanca. Nije prikazanim u prvih tridesetak minuta aktuelni šampion pokazao da zaslužuje vođstvo, ali kada u turskoj ligi imate igrača takvog kvaliteta kao što je Zaha, to veoma često i nije najvažnije.

Kao da je samo u jednom trenutku Zaha dobio ogroman nalet adrenalina, postao razgoropađena zver u sekundi, nadskočio igrača Kasimpaše, oduzeo mu loptu pokazavši fizičku nadmoć, zakoračio tek dva koraka i raspalio neuhvatljiv projektil sa oko 25 metara za vođstvo Galate.

Povećanju prednosti domaćih na 2:0 kumovala je kontroverzna sudijska odluka, pošto se činilo da je danski defanzivac Viktor Nelson uhvatio za dres i oborio protivničkog igrača unutar kaznenog prostora, direktno sprečivši veliki šansu za Kasimpašu. Nakon što se domaćin odbranio čini se nedozvoljenim sredstvima, Galata je razvila kontru iz koje Zaha dolazi do drugog pogotka. Ovo mu je bio prvi put od dolaska iz Kristal Palasa da se dva puta upisao u strelce na jednoj utakmici, nešto što je tako često radio na vrhuncu karijere pre par sezona u Premijer ligi.

Samo par minuta kasnije uzvratila je Kasimpaša nenadano. Nekadašnji član Čelsija i reprezentativa Nigerije Kenet Omeruo nadskočio je čuvare i zakucao loptu pored Muslere za 2:1. Tražili su gosti izjednačujući pogodak, zaigrali hrabro, što je stvorilo mnogo više posla za Musleru. U jednoj od takvih intervencija 37-godišnji Urugvajac se povredio nakon što je u poslednji čas stigao do lopte pre Engoja. Čini se da je doživeo povredu ruke i moguće je da ga očekuje duža pauza, toliko neželjena imajući u vidu Muslerine godine.

Uvođenjem Hakima Ziješa dobio je Okan Buruk na kreativnosti u završnoj trećini, pa su i ređale šanse za ubedljiviju pobedu. Ispromašivao se i Mauro Ikardi u finišu. Mogao je Argentinac bar do dva pogotka, ali je uglavnom prebacivao čitav gol iz izglednih pozicija.

Galatasaraj ima deset pobeda i jedan remi iz do sada odigranih 11 kola, osvojio je 31 od mogućih 33 boda, a već u utorak igra važan meč u Minhenu, gde će protiv Bajerna pokušati da doše bar do boda u velikoj trci s Mančester Junajtedom za osvajanje drugog mesta u grupi i plasman u osminu finala Lige šampiona. Posle tri kola turski šampion ima četiri boda, a Crveni đavoli jedan manje.

TURSKA 1 – 11. KOLO

Petak

Galatasaraj - Kasimpaša 2:1

/Zaha 33, 51 - Omeruo 54/

Subota

11.30: (2,40) Istanbul (3,45) Pendik (2,90)

14.00: (2,20) Samsun (3,40) Hataj (3,30)

17.00: (1,35) Fenerbahče (5,30) Trabzon (8,00)

Nedelja

11.30: (2,95) Sivas (3,50) Adana Demir (2,35)

14.00: (2,15) Bašakšehir (3,40) Ankaragudžu (3,40)

14.00: (2,20) Konja (3,40) Karagumruk (3,30)

17.00: (3,25) Antalija (3,45) Bešiktaš (2,20)

Ponedeljak

18.00: (2,25) Gazijantep (3,40) Rize (3,20)

18.00: (2,10) Kajzeri (3,45) Alanja (3,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Turska 1GalatasarajKasimpaša

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara