Zajednica predložila, FSS odlučuje: Zvanično podneta inicijativa za povećanje broja stranaca

Vreme čitanja: 2min | pon. 30.09.19. | 15:52

Ako se i usvoji, važiće od naredne sezone

Inicijativa je sa papira dobila i zvaničan oblik: Zajednica Superligaša podnela je predlog Fudbalskom savezu Srbije da se poveća limit za broj stranih fudbalera u timu. Sadašnje ograničenje je na četiri inostrana igrača, a želja većine klubova je da se taj broj poveća.

Na burnoj sednici Zajednice Superligaša to je bila centralna tema, ali je bilo i najmanje vatre. Stav ubedljive većine klubova je bio da se podrži inicijativa koju je dan pre najavila Crvena zvezda.

Izabrane vesti

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Novica Tončev rekao je za MOZZART Sport da je ta želja klubova dobila sada i formalni oblik.
Velika većina klubova je podržala taj predlog, mislim da su dva ili tri kluba bila udržana ili protiv. Samo da ne bude zabune, ovo je samo inicijativa, predlog, a konačnu odluku po pitanju broja stranaca doneće Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije. Mi smo sada usred sezone, pravila ne mogu da se menjaju, tako da ako se predlog i usvoji, zaživeće od naredne sezone“, objasnio je Novica Tončev.

On je dodao i da predlog nije onakav kakav je predstavljen u medijima dan ranije.
Nema predloga na koliko bi ograničenje trebalo da bude pomereno, da li na osam ili na neki drugi broj. Isto tako, nije se pominjao onaj deo da bi trebalo da se plaća za svakog stranog igrača preko četvrtog stranca“, istakao je Tončev.

Predlog Crvene zvezde je i da igrači koji dolaze iz zemalja Evropske unije, nemaju status stranaca u Srbiji, iz razloga što je naša zemlja potpisnik Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Novica Tončev

Što znači i da Izvršni odbor nema trku s vremenom, može do kraja sezone da prolongira donošenje odluke, jer iako je većina klubova za ovu ideju, u široj fudbalskoj javnosti mišljenje nije tako uniformno.

Danas je i selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković dao svoj glas protiv povećanja broja stranaca u Superligi.
Apsolutno nisam u toj priči da treba da bude toliko stranaca, mada me niko neće pitati... Ne vidim razlog za toliko stranaca u srpskom fudbalu”, rekao je Tumbaković.

Prema poslednjoj promeni FSS-a, četiri inostrana fudbalera su dozvoljena u protokolu za superligaške mečeve.

Foto: Starsport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara