Erve Renar (©Reuters)
Erve Renar (©Reuters)

Zakleti protivnik bunkera, pobornik Klopovog presinga i „ludak“ koji sa autsajderima pravi čuda

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.11.22. | 16:57

Ono što je za ostatak sveta hrabrost ili ludost, za Erve Renara je osnova njegovog sistema

„Volimo kad zaborave na nas. Sviđa nam se to što nas potcenjuju, što na nas gledaju kao na mali tim. Nije nas briga!“

Tako su i izašli. Primenili su obrnutu logiku. Pola planete stavilo bi ruku u vatru da će Saudijska Arabija primiti pola tuceta golova od Argentinaca, da će se provesti gore nego u Rusiji kada joj je domaćin bacio petardu... A, šta je uradio Erve Renar? Nije se „zabunkerisao“, već je poslao igrače viroko napred. Poslednju liniju tima postavio je na 30 ili 40 metara od gola – taktika je savršeno funkcionisala.

Izabrane vesti

Ono što je za ostatak sveta hrabrost ili ludost, za Renara nije ništa nesvakidašnje, to je osnova njegovog sistema. Od prvih dana trenerske karijere igru zasniva na posedu i atipično visoko postavljenim defanzivcima, za šta je neophodna besprekorna sinhronizacija i koncentracija. Pola sekunde kašnjenja – sve pada u vodu. Bez greške su Saudijci sprovodili taktičke zamisli Ervea Renara, a golovima Saleha al Šehrija i Nasera al Dasvarija kreirali su preokret i prvu senzaciju u Kataru. Zasigurno jednu od najvećih na Mundijalima.

Gaučosima su poništena tri gola, samo u prvpom poluvremenu u sedam navrata su uletali u ofsajd. Nijednu zamku nisu mogli da izbegnu. Francuski strateg je opet kroz prepoznatljiv i redak stil igre kod „malih“ reprezentacija autsajdera pretvorio u pobednika. Iako ga je napala sila predvođena Lionelom Mesije, Lautarom Martinezom i Anhelom di Marijom, ostao je dosledan svojoj ideji i po cenu katastrofe. Nije odustao i višestruko mu se vratilo.

Terao je Erve Renar igrače da momentalno krenu u presing po celom terenu kada izgube loptu, nije im dozvoljavao da se povuku, jer je znao šta će uslediti ako sednu u krilo golmana Mohameda al Ovaisa. I od danas prva asocijacija na Erve Renara neće biti ispadanje sa Sošoom iz francuske Lige 1 – u klupskom fudbalu nije se proslavio – ili titule na Kupu afričkih nacija. Prvo sa Zambijom, što je jedno od najvećih iznenađenja, a zatim i tri godine kasnije sa Obalom Slonovače. Već na – hladan tuš za Argentinu u pustinji.

Nijemu prvi put da šokira sve na Mundijalu, na prethodnom je vodeći Maroko – u tom periodu bio najplaćeniji selektor u Africi – koji je posle dve decenije vratio na planetarnu smotru, otkinuo bodove Španiji. A, u tom periodu divio se Lionelu Skaloniju i Argentini. Četiri godine kasnije...

„Kad izgubite utakmicu uvek možete da napredujete. Skaloni je već bio u Argentini. Napravio je izvanredan posao. U tom trenutku sam bio impresioniran Argentinom“, prisetio se Erve Renar uoči meča koji će uarabijskoj čizmi biti zaveden kao istorijski.

Erve Renar (©Reuters)Erve Renar (©Reuters)

Mnoge reprezentacije bacaju novac u bunar pokušavajući da naprave tim za velika dela bez da krenu od najbitnije karike – selektora. Pokušala je Saudijska Arabija sa Huanom Antonijem Picijem, nije prošlo. Jeste sa Renarom, koji je preuzeo reprezentaciju u tranzcionom periodu i neuspelog školovanju Salema Al Davsarija, Jahija al Šehrija i Fahada al Muvalada u španskim klubovima. Bili su poslati na pozajmice na Viljareal, Leganes i Levante uoči Mundijala u Rusiji... Nisu profitirali.

Erve Renaru nije smetalo to što svi reprezentativci igraju u domaćem prvenstvu. Akcenat je stavio na poboljšanju kondicije, promenio je svest igračima, uveo specijalan režim ishrane i dosta pažnje posvetio oporavku posle utakmica. Sve je rezultiralo time da Saudijci fizičkimogu da pariraju Argentincima. Talentom nisu siromašni primera radi kao Katar, on im nije falio.

Ali, zbog dodatnog napretka u budućnosti, nada se francuski stručnjak da će igrači izaći iz Saudijske Arabije i početi da se obučavaju i u fudbalski razvijenijim zemljama.

„Nadam se da će jednog dana saudijski igrači potpisivati za velike timove“.

Možda će poneki već po završetku prvenstva.

A, pre toga će čovek uvek obučen u belo – logično zbog sujeverja, koje datira još iz perioda kada je sa Zambijom u grupnoj fazi Kupa afričkih nacija izgubio od Kameruna – pokušati da režira još neku senzaciju. Samo što arapsku selekciju više niko neće uzimati zdravo za gotovo. Ne posle Argentine.



tagovi

Katar2022Erve Renarreprezentacija Saudijske Arabije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara