(© Reuters)
(© Reuters)

Zamislite koliko je komplikovano pravilo kad Čeferin traži da se promeni

Vreme čitanja: 2min | sre. 05.04.23. | 10:39

Naravno, reč je o tome šta je penal, a šta ne kad se igra rukom

Menjalo se pravilo bar dvaput u poslednjih pet godina, a nikom do kraja nije jasno. Čak ni Aleksandru Čeferinu, zbog čega je predsednik UEFA formirao Radnu grupu čiji će zadatak biti da precizira kako bi ubuduće trebalo da se karakteriše igranje rukom u fudbalu, šta je dozvoljeno, šta nije.

Na čelu tog tela, prvi Evropskoj kući fudbala, biće Zvonimir Boban, nekadašnji hrvatski as, kasnije direktor Milana, potom Čeferinov saradnik upravo u Nionu. Na novom poslu će morati da se pozabavi osetljivom temom, jer zbunjuje sve poklonike fudbala. I samog Čeferina.

Izabrane vesti

„Ne razumem pravilo igranja rukom. Uopšte ne razumem. Na tom planu moramo nešto da uradimo. Krajem aprila formiraćemo Radnu grupu, koju će predvoditi Zvonimir Boban, želimo da svi najbolji treneri i bivši fudbaleri budu deo nje kako bismo pojasnili stvar. Pravilo podrazumeva da se igranje rukom sankcioniše ako fudbaler njome čini površinu tela većim (kad je ruka odručena, op. aut.), međutim, šta da radi? Kako da se ponaša ako padne na travu, šta se dešava kad skoči? Sve su to priridno položaji ruke, ne mogu uvek da budu pritisnute uz telo“, rekao je Čeferin.

U poslednje vreme svako tumači na svoj način da li je igranje rukom kažnjivo. Čak ni intervencije VAR-a nisu do kraja pomogle da se situacija iskristališe. Na primer, u revanšu osmine finala Lige šampiona, Mančester Siti – Lajpcig kad je za Građane dosuđen kontroverzan penal pošto je lopta kačila Bendžamena Henriksa dok je nemački defanzivac bio u vazduhu.


tagovi

VAR tehnologijapenalAleksandar ČeferinUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara