Zašto Srbija nije odmah dobila novog selektora i ko su sve kandidati

Vreme čitanja: 3min | pet. 14.06.19. | 09:02

Pored imena koja su već prodefilovala kroz javnost, šansu ima i Goran Đorović

Ostala je fudbalska reprezentacija Srbije u četvrtak bez selektora. Dugo je navijala javnost da se Mladen Krstajić razreši dužnosti, pošteno je reći da je to bilo od prvog dana, jer mu gotovo niko nije davao nikakav kredit, a ove nedelje je ta želja ispunjena.

Krstajić kao da je od tog početnog odijuma javnosti iz inata krenuo kontra putem, uporno radeći suprotno od onog što je javnost sugerisala i priželjkivala i na kraju se, bežeći od toga, sudario sa ukrajinskim vozom, koji mu je završio selektorsku karijeru.

Izabrane vesti

Dakle, Mladen Krstajić više nije selektor, ali Srbija nije odmah dobila i novog stratega. Iako su gotovo sinhronizovano išle vesti da će sa odlaskom Krstajića na njegovo mesto doći Ljubiša Tumbaković. Ali, došao je četvrtak i famozni Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije, na kojem novi selektor - nije izabran.

I prema saznanjima MOZZART Sporta, male su šanse da Orlovi dobiju novog kormilara pre 10. jula. To je neki optimalni termin za koji su čelnici saveza procenili da je dovoljno daleko da bi se izvagali svi kandidati i popričalo se s njima, ali i dovoljno blizu da ne ugrozi pripremu najvažnije utakmice u godini, protiv Portugalije na Marakani (7. septembar).

Ima jedno nepisano pravilo u sportskom novinarstvu da kada se traži novi trener ili selektor nekog kluba, odnosno, reprezentacije, onaj čije prvo ime izleti kao "siguran", u 90 odsto slučajeva - ne bude. Kao ona izreka o pevcu koji prvi kukurikne, pa završi u loncu. Tako nekako je ispala i sada storija o Ljubiši Tumbakoviću.

Doskorašnji selektor Crne Gore i, kako je sam sebe nazvao "večiti kandidat za stratega Srbije", koji je u prvi mah delovao kao izvesno i najbolje, odnosno, najbezbolnije rešenje, nije na prvu loptu našao zajednički jezik za rukovodstvom FSS-a. A, deluje da je ta razlika u mišljenjima povelika, ako se pogleda koliki je tajm-aut uzeo vrh Kuće fudbala do izbora narednog selektora.

Pored Ljubiše Tumbakovića, kao kandidati pominju se, kao što je MOZZART Sport ranije pisao, i Slaviša Jokanović, koji, kako saznajemo, ima drugačije planove i Ivica Jovanović, a stidljivo se ponovo izgovara ime Dragana Stojkovića Piksija. Kinezi jesu pisali da je u jednom momentu bio na ivici otkaza u Guangdžou, ali od tog trenutka je forma njegove ekipe krenula uzbrdo. Kao poslednje ime koje se „zavrtelo“ kroz fudbalsku čaršiju je Željko Buvač, nekadašnji prvi pomoćnik Jirgena Klopa u Dortmundu i Liverpulu.

Predstojeće Evropsko prvenstvo mladih reprezentacija moglo bi da bude i "kvalifikaciono" za Gorana Đorovića. Selektor Orlića ukoliko uspe da napravi zapažen uspeh, a ima na raspolaganju veoma moćan tim i javnost očekuje da Srbija stigne daleko, imao bi potom ozbiljne šanse da kao nagradu dobije vođenje A tima. Sve ono što se svojevremeno tražilo, a nije učinilo, sa Veljkom Paunovićem posle Mundijalita na Novom Zelandu.

Iz izvora bliskih Savezu, može se čuti da ima kandidata koji su zacepili ozbiljne sume prilikom razgovora, samo se ne zna da li je to njihov istinski zahtev ili samo, u stvari, simboličan način da se ponuda odbije, umesto klasičnog "ne".

U svakom slučaju, procena na Terazijama 35 je da nije baš toliko hitno da mora selektor da se izabere "na vrat, na nos", te da ne bi bilo loše sačekati da se malo slegne prašina i da se prečešljaju sve moguće opcije, u potrazi za onom pravom.

Pokušaj da se privremeni vršilac dužnosti pretvori u "pravog" selektora nije doneo neki uspeh, kao što vidimo na primeru Mladena Krstajića, te je ideja da se, ipak, pogleda šta je to što je najbolje moguće na tržištu. I dostupno. I voljno da se lati nimalo lakog posla.

Kao nekad u Muzičkom toboganu, jedna stolica je slobodna, a više je kandidata da sedne na nju. Videćemo ko će biti najbrži kada muzika stane...

Foto: Starsport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara