Crno-beli na Banjici (© Star sport)
Crno-beli na Banjici (© Star sport)

Završena audicija u Humskoj: Partizan ima formiran tim

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.03.21. | 10:02

Posle prvih sedam prolećnih utakmica devetorica crno-belih osigurala mesto u prvih 11

Jesenas je svima dao šansu. I sad je krug kandidata za startere širok. Jedino što za razliku od prvog dela sezone sad i navijači mogu da uđu u kožu Aleksandra Stanojevića i pogode bar devetoricu do prvih 11 Partizana. Sve kao posledica prvih priprema pod komandom aktuelnog trenera i zaključka da je posle zimskog rada u Turskoj oformio tim koji se maltene ne dira.

Kad se boravak u Beleku primakao kraju govorio je šef stručnog štaba da nema sigurnih mesta, da će se tokom prvih pet, šest kola prolećnog dela prvenstva iskristalisati ko se izborio za pozicije. Posle mesec dana takmičenja deluje da kod crno-belih nepoznanica nema. Tačno se zna ko i kad igra. Uz minimalna, gotovo bezbolna odstupanja.

Izabrane vesti

Najmanje promena zabeleželo je u odbrani: četvorka u sastavu Miljković-Marković-Vujačić-Obradović počela je šest od sedam utakmica u 2021. Štoperski tandem je zakucan i skupio je maksimalan broj minuta, dok su se bekovi menjali jedino na gostovanju u Ivanjici (Banjak počeo desno, Urošević levo), ali suštinski taj deo tima je siguran. Na kraju krajeva, podatak da je matiran samo jednom posle pauze (Novi Pazar), a primio samo dva gola na poslednjih 15 utakmica precizno govori u koga Stanojević ima najviše poverenja.

Ako je četvorka u odbrani sigurna kao je izvesno da će svanuti novi dan, tako se sa velikom sigurnošću može konstatovati da utakmicu u poslednje vreme počinju Aleksandar Šćekić i Miloš Jojić na mestima zadnjih veznih. Neko će konstatovati kako su njih dvojica postala tandem samo usled činjenice da je Sašu Zdjelara virus korona sprečio da bude standardan, ali i pre toga je reprezentativac Crne Gore izrastao u Stanojevićevog čoveka od poverenja, dok je povratnik iz iznostranstva sa krilne prekomandovan na prirodniju pozciju u centralnom delu veznog reda, odakle je na posednjih nekoliko utakmica nagovestio šta može. Biće interesantno videti kako Stanojević planira da ukomponuje tim kad ozdravi Zdjelar (jesenas propustio samo jedan meč), u situaciju kad Jojić i Šćekić zaista deluju kompatibilno.

KUP SRBIJE, četvrtak, 17.05: (1,20) Partizan (6,75) Voždovac (14,00)

Tri pozicije u manevru su takođe popunjene. Prolećne utakmice pokazale su da Takuma Asano i Lazar Marković najčešće dejstvuju po bokovima, a Bibars Natho u sredini, kao „desetka“, iako su čak i u Humskoj saglasni sa ocenama da to nije mesto na kome Izraelac najviše može da pruži, da je korisniji ako se vrati koji korak unazad. Kako je tamo trenutno gužva, struci je lakše da ga koristi iza napadača, odakle bivši arhitekta igre CSKA deli lopte. Ta postavka deluje više nego dobro, pošto je Asano nastavio tamo gde je stao jesenas i sa 16 golova je prvi klupski strelac, dok je Marković sa po tri pogotka i asistencije u ovih sedam utakmica raskrstio sa mračnim periodom iz druge polovine prošle godine i nametnuo se kao bitan faktor ekipe. Čak i njen kapiten.

U napadu je Filip Holender u prednosti u odnosu na Nikolu Štulića (ugrozio ga samo u Inđiji) i Žana Kristofa Bajbeka (ne ugrožava nikog, čak ni protivnike), a podatak da je reprezentativac Mađarske počeo šest od sedam utakmica sugeriše da je Aleksandar Stanojević na taj način završio audiciju za prvih 11. I da posle kastinga ima devetoricu sigurnih.

Od ove šeme odstupanja su moguća najčešće na poziciji golmana. Pre svega da bi se ispoštovalo pravilo o bonus igračima, zbog čega nekad brani Aleksandar Popović, nekad Vladimir Stojković. Minute u ofanziovnom delu tima ponekad Lazaru Markoviću i(li) Filipu Holenderu ukradu Nemanja Jović i Nikola Štulić, međutim, te situacije su retke i uglavom su obrazložene potrebom da na terenu bude drugi igrač mlađi od 21 godine (prvi je Svetozar Marković).

U odnosu na prvi deo sezone, može se konstatovati da su ulogu startera izgubili Maki Banjak, Filip Stevanović i donekle Sejduba Suma, pa i Slobodan Urošević. Ako je tačna konstatacija da se ne menja tim koji pobeđuje, onda je trenutne drugopozivce čeka kompikovan zadatak da se izbore za pređašnji status.


tagovi

Aleksandar StanojevićFK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara