Glazgovski rat za zelenim stolom: Seltiku titula, Policajci besni, traže istragu

Vreme čitanja: 2min | sub. 11.04.20. | 23:28

FS Škotske sproveo glasanje klubova da li žele odmah da se završi šampionat, ali i pored toga što ih se većina slaže sa referendumskim pitanjem, čini se da je bura tek počela

Veliki broj evropskih liga pokušava da iznađe način kako da završi sezonu prekinutu proglašenjem epidemije još u prvoj dekadi marta.

Jedan, veći deo njih prati uputstva data od Uefe da, barem za sada nema donošenja odluke o kraju šampionata za zelenim stolom jer je zbog toga i pomeren Euro 2020 za iduću godinu. Prostora (vremenskog) ima tokom leta i očekuje se da svi odigraju, po svemu sudeći pred praznim tribinama preostala kola.

Izabrane vesti

Ali pojedina takmičenja ignorišu smernice iz Niona i pokušavaju da nađu svoj put. Jedno od tih je i škotska federacija koja je organizovala, mada ne baš po pravilima, glasanje klubova da li treba prekinuti skroz sezonu u Premijer ligi, Čempionšipu i Ligi 1 i 2. Svojevrsni referendum je obavljen, ali nisu svi klubovi poslali svoja mišljenja, a zahvaljujući nedostatku jednog glasa drugoligaša, škotski fudbal je u stanju iščekivanja.

Federacija je do petka u 17 časova primila 39 odgovora, od čega je 85 posto bilo za zatvaranje lige, ali tri ekipe još ćute. FS Škotske ima dovoljno glasova da se prekine sezona u Premijer ligi i Ligama 1 i 2, ali ne i za Čempionšip gde se čeka da se odluči još jedan klub. To je, po svemu sudeći Dandi koji je već objavio da će kumulativno klub i regija zbog takve odluke pretrpeti gubitak od 3,5 do četiri miliona funti obrta, te je jasno zašto se nećka.

U Premijer ligi kažu da je za zaustavljanje šampionata i proglašenje njegovog kraja za zelenim stolom glasalo 10, jedan više od potrebnog broja timova , a još dva se čekaju. I jasno je koji su u pitanju - Harts koji sa poslednjeg, 12 mesta ispada direktno u Čempionšip u slućaju donođšenja novog propisa, kao i drugoplasirani Rendžers.

Šta više, popularni Policajci su optužili čelne ljude saveza, pre svih predsednika Nila Donkastera, čiji suspenziju traže, da glasanje nije bilo fer. Klub iz Glazgova je objavio da su inkriminišuću informaciju dobili od “uzbunjivača”. Pokušali su, dalje tvrde, da dođu u kontakta sa Donkasterom ne bi li raspravili, ali nisu uspeli.

“Niko neće terati Rendžers da ćuti! Verujemo da je u interesu škotskih klubova da se dokazi, koji su uznemirujući, što pre pregledaju” , stoji u saopštenju sa Ajbroksa.

Ukoliko prođe ovaj akt FS Škotske šampion će biti Seltiks, koji sada ima 13 bodova ispred drugoplasiranih večnih rivala, Rendžersa. Poznati Old firm je tako dobio novu dimenziju. A namesto poslednjeplasiranog Hartsa novi/stari premijreligaš će biti Dandi junajted.

Ono što dodatno zabrinjava u celoj situaciji je to što je šampionat Škotske trebalo da se završi plej-of i plej-aut grupama, te je time sve još komplikovanije. Poslednji meč tekuće sezone tamošnjeg Premijeršipa odigran je 11. marta kada je Sent Miren na svom terenu savladao Harts sa 1:0 u zaostalom meču 28. kola.

(Foto ©Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara