Navijači Seres-Negrosa, pre promene vlasnika kluba (©Wikipedia)
Navijači Seres-Negrosa, pre promene vlasnika kluba (©Wikipedia)

Zbog korone su promenili ime u Junajted Siti i smenili su Vidakovića, a sada služe kao topovska hrana u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.07.21. | 10:14

Predstavnik Filipina u elitnom takmičenju gotovo sigurno će da bude eliminisan posle grupne faze. Nekadašnji Seres biće potpuni autsajder i u petak od 16 časova, kada će odmeriti snage sa najjačim japanskim klubom, Kavasaki Frontejlom

Najjači fudbalski tim na Filipinima u poslednjih nekoliko godina bio je Seres ili Seres-Negros, kako se zvao tokom jednog kraćeg peroda. Osnovan je 2012. godine, brzo je u vitrine doneo dva trofeja nacionalnog kupa, a u periodu od 2017. do 2020. četiri puta je bio šampion Filipina. Činilo se da je Seres u konstantnom napretku, čak je počeo da ima i sve ozbiljniju ulogu na međunarodnoj sceni, ali onda se desila pandemija koronavirusa.

Tim koji je u periodu od 2016. do 2020. godine svaki put igrao u grupnoj fazi AFC kupa, a 2017. stigao čak i do polufinala drugog po kvalitetu azijskog klupskog takmičenja, iznenada je prošle godine proglasio bankrot. Vlasnik kluba Leo Rej Janson je zbog pandemije trpeo ogromne finansijske gubitke i bio je prinuđen da proda klub.

Izabrane vesti

16.00: (1,02) Kavasaki (14,0) Junajted Siti (35,0)

U pravom momentu je „uleteo“ Erik Gotšalk i njegova MMC Sportz agencija, sa sedištem u Dubaiju. Po povoljnim uslovima otkupljen je Seres od Jansona, a prvi potez Gotšalka bio je da raskrsti gotovo sve veze sa svojim prethodnikom.

Odmah je promenio ime kluba u Junajted Siti, kako bi barem delimično podsetio na fudbalske velikane iz Mančestera i tako privukao pažnju sponzora. Promenjen je i grb, jedino su žuto-crne boje zadržane. I to samo za grb i rezervni dres.

Ogromne promene pretrpeo je i sam prvi tim. Otpušten je srpski stručnjak Risto Vidaković, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, koji je do tada bio sinonim uspeha filipinskog kluba. On je za četiri godine na klupi doneo četiri titule i sa njim je Seres pravio najveće uspehe.

Risto Vidaković i Havijer Klemente (©Starsport)Risto Vidaković i Havijer Klemente (©Starsport)

Umesto Vidakovića Gotšalk je za trenera postavio malo poznatog Engleza Džejsona Vita. Ovaj 49-godišnjak je imao relativno neuspešnu igračku karijeru, koja je okončana posle svega četiri godine profesionalnog igranja za niželigaše Kru, Stokport, Staford i Telford.

Vit je potom rešio da se dokaže kao trener, uspeo je 1999. godine da se zaposli u Tajlandu, a potom je radio još i u Indoneziji. Poslednji klub koji je vodio bio je tadašnji trećeligaš iz Tajlanda, Defo, koji je u međuvremenu promenio ime u Inter Bangkok. Vodio ga je kratko tokom 2018. godine.

Gotšalk je zaposlio Vita da zvanično bude lice pred kamerama, dok se u ekipi kao prvi trener vodio Frenk Mueskan, domaći stručnjak. Njih dvojica su potom ove godine zbog rezultata pod Vidojevićem i promene sistema Lige šampiona usled pandemije koronavirusa dobili jedinstvenu priliku da se oprobaju u elitnom takmičenju.

Umesto u kvalifikacijama, Junajted Siti je automatski završio u grupi, sa najmoćnijim timom iz Japana, Kavasakijem Frontejlom, južnokorejskim Daeguom i kineskim Peking Guoanom. Srećom po Filipince, na turnir u Taškentu kineski tim je došao sa rezervnim sastavom, bez prvog trenera Slavena Bilića i svih važnijih igrača. Jednostavno, zakon u Kini je zbog pandemije toliko rigorozan, da bi tamošnje klubove skupo koštao izlazak u inostranstvo, jer ti igrači posle ne mogu da igraju u domaćem prvenstvu.

Junajted Siti je umalo iskoristio tu situaciju, u prvom kolu mu je rival bio Peking i zamalo ga je savladao. Bilo je evidentno da ima bolju ekipu, poveo je golom igrača-pomoćnog trenera i kapitena Stivena Šroka u 28. minutu, ali potom nije umeo da sačuva prednost. Propustio je neke dobre šanse, Peking je izjednačio preko Lijanga Šaovena u 73. minutu, iz jedinog šuta u okvir gola, a na kraju je ostalo 1:1. Da je na klupi sedeo neki iskusniji strateg, poput Vidojevića, Junajted Siti bi možda i došao do prve pobede u eliti. Ovako, morao je da se zadovolji bodom.

U narednom meču protiv Daegua totalno drugačija situacija. Južnokorejci su došli u najjačem sastavu, a nad Filipincima su želeli da iskale bes zbog poraza od Kavasakija (3:2) u prvom kolu. Uspeli su u svojoj nameri, slavili su sa 7:0, uz po jedan pogodak brazilskih internacionalaca Sesinje i Edgara.

Verovatno ništa bolje neće proći Junajted Siti ni ovog petka od 16 časova, kada će u Uzbekistanu da igra protiv Kavasaki Frontejla. Japanci ne znaju za poraz na poslednja 32 meča u svim takmičenjima, od novembra prošle godine, a ubedljivo su prvi i u Džej ligi i u ovoj grupi AFC Lige šampiona. Praktično se postavlja samo pitanje kojim rezultatom će tačno Kavasaki da trijumfuje.

Kako bilo, makar će igrači Junajted Sitija kroz ovaj turnir da vide koliko su tačno daleko od najjačih azijskih timova, odnosno šta su prve stvari koje moraju da menjaju. Uskoro će da počne i nova sezona prvenstva Filipina, a tamo će navijači da očekuju da se odbrani vladavina.


tagovi

Azijska liga šampionaKavasaki FrontaleRisto Vidaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara