Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Zbog Krespa, Gvardiolinog pomoćnika, Kazorle, Rodrigeza i stadiona katarska liga deluje bolje nego što jeste

Vreme čitanja: 5min | pon. 01.08.22. | 12:28

Novi, 49. fudbalski šampionat zemlje koja je domaćin Svetskog prvenstva počeće ovog ponedeljka duelom novog prvoligaša Al Marhije i aktuelnog prvaka Al Sada

Puno sjaja, šminke i zlata, a malo kvaliteta. Tako bi ukratko moglo da se opiše predstojeće prvenstvo Katara, koje će ovog ponedeljka od 16.35 časova otvoriti duel novog prvoligaša Al Marhije i branioca trona Al Sada.

Poslužiće prvenstvo organizatora predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu (od 21. novembra do 18. decembra) za poslednje probe. Debitovaće u njemu pet stadiona na kojima će se igrati Mundijal, premijera jena Kalifa internacionalnom stadionu, kao i lopta Al Rihla, sa kojom će igrati 32 najbolje reprezentacije na svetu.

Izabrane vesti

Stadioni se šminkaju, kao i gradovi koji će biti domaćini, ali kada pričamo o kvalitetu fudbala u samoj ligi, sve je mnogo manje blještavo. Opet, biće i ove sezone nekoliko zvučnih imena, fudbalera koji su se dokazali u evropskom fudbalu, ali mnogo su sporniji oni domaći igrači, kojih po propisima AFC-a mora da bude u većini. Kao i u svim azijskim prvenstvima, dozvoljeno je da na utakmici igraju tri stranca, jedan stranac koji je iz Azije, a u Kataru imaju i bonus jednog igrača koji je Arapin.

Klubovi su uglavnom ta ograničenja zaobilazili tako što su igračima davali pasoš Katara, ali i to je uslovljeno time da oni prethodno nisu igrali za svoje reprezentacije. Dakle, i tu pričamo o fudbalerima sa slabijim kvalitetom.

Primera radi, aktuelni šampion i 16-struki prvak Katara Al Sad trenutno u svojim redovima ima čak 11 naturalizovanih igrača. Svi oni imaju pravo igranja za reprezentaciju Katara, većina je i dobila poziv i deo su najjačeg tima. Katar, kao mala zemlja, masovno se oslanja na pomoć stranaca kako bi uopšte funkcionisala i napredovala. Za uzvrat, nudi se novac u ozbiljnim količinama.

16.35: (7,75) Al Marhija (5,00) Al Sad (1,33)

Al Sad je finansijski najmoćniji katarski klub i to se vidi i po igračima koje je on privukao iz Evrope. Trenutno mesta stranaca zauzimaju Santi Kazorla, Andre Aju i nekadašnji vezista Olimpijakosa Giljerme Tores. Pozicija stranca iz Azije završila je kod južnokorejskog veziste Jung Vu Jonga, dok je onaj dozvoljeni stranac Arapin je reprezentativni napadač Alžira Bagdad Bunedžah.

Nekoliko sezona već Al Sad ima stručni štab iz Španije. Prvo je trener u periodu od 2019. do pred kraj 2021. godine bio bivši igrač tog tima Ćavi, prošlu titulu je osvojio Havi Grasija, a od ovog leta na klupi sedi doskorašnji pomoćnik Pepa Gvardiole u Mančester Sitiju, Huanma Liljo. Ovaj 56-godišnjak je tri sezone radio na Ostrvu, pre toga je samostalno vodio Real Sosijedad, Almeriju, kolumbijski Atletiko Nasional, japanski Visel Kobe, kineski Kingdao… Liljo je jedan od „krivaca“ što su se svojevremeno u Aziji našli Andreas Inijesta, Lukas Podolski, David Vilja i Jaja Ture.

Ne može još puno od 12 prvoligaša u Kataru da se pohvali tako atraktivnim igračima. Donekle pariraju Al Rajan sa Hamesom Rodrigezom, Stivenom Nzonzijem i Joanom Bolijem, kao i Al Arabi sa Aronom Gunarsonom, Markom Munijesom i Aronom Bupendzom.

Al Duhail, koji je prošle sezone bio najveći konkurent Al Sadu, još je u potrazi za trećim strance. Dva mesta zauzimaju Kenijac Majkl Olunga i Belgijanac Edmilson Žunior. Na klupi tog tima sedi proslavljeni Argentinac Ernan Krespo.

Nebojša Jovović (©Reuters)Nebojša Jovović (©Reuters)

Od 12 klubova samo Al Arabi, Al Marhija i Um Salal imaju domaće trenere. Ostali klubovi se i tu oslanjaju na strance. Al Garafa je poziciju šefa stručnog štaba poverila nekadašnjem kandidatu za klupu Crvene zvezde Andrei Stramačoniju, a jedini trener sa ovih prostora je strateg Al Ahlija iz Dohe Nebojša Jovović.

Bivši trener Sutjeske je dugo u arapskom svetu, vodio je od 2017. godine Al Fajsali iz Amana, Zamalek, Al Šortu i Sfaksijen. U Dohu je stigao 2019. godine, a prošle sezone je njegov tim zauzeo sedmu poziciju. Zbog Jovovića Al Ahli može da se pohvali da ima jedinog Balkanca od fudbalera u Kataru, ovog leta je iz Levantea došao crnogorski vezista Nikola Vukčević.

Sistem takmičenja u katarskom šampionatu je maksimalno uprošćen. Odigraće se 22 kola, svako sa svakim će se sastati po dva puta, posle čega će tri najbolja tima da se plasiraju u Ligu šampiona. Poslednjeplasirani se seli u drugi rang, dok će 11. tim na tabeli da igra baraž za opstanak.

-------------

SVI ŠAMPIONI KATARA

16 – Al Sad

8 – Al Rajan

7 – Al Arabi, Al Garafa, Al Duhail

3 – Katar SC

2 – Al Vakra

-------------

Da čitavo prvenstvo deluje ozbiljnije nego što to zapravo jeste postaraće se skupocena infrastruktura. Pored pomenudog Kalifa internacionalnog stadiona, čiji je kapacitet 45.416 mesta, prvenstveni mečevi će se igrati na još četiri stadiona koji su spremljeni za Mundijal, svi izgrađeni u poslednjih nekoliko godina. Reč je Al Džanubu (40.000) u Al Vakri, Edžukejš sitiju (45.350) u Al Rajanu, Al Tumama stadionu (40.000) iz istoimenog grada i stadionu Ahmed bin Aliju (50.000) iz Um Al Afeija, predgrađa Al Rajana. Od svih tih stadiona, u planu je da reprezentacija Srbije odigra jedan meč grupne fae samo na Al Džanubu, 28. novembra protiv Kameruna.

Al Sad bi, barem na početku sezone, mogao da ima ozbiljnih problema u prvenstvu. Reprezentacija Katara je konstantno na nekim kampovima, sprema se za Mundijal, a čak 15 fudbalera dolazi iz redova aktuelnog prvaka. Zbog toga niko od njih neće moći da igra ovog ponedeljka protiv novog prvoligaša Al Marhije, ekipu će morati da povuku skupoceni stranci.

Odsustvo domaćih igrača bi mogla da bude prilika za druge klubove da nas ugroze. Možemo na to da gledamo kao na problem, ali i na priliku za neke druge igrače da izađu iz senke. Imamo veliki broj fudbalera, ali nismo svima mogli tokom priprema u Austriji da pružimo jednaku šansu. Sada će neki od njih dobiti priliku da zablistaju“, rekao je Liljo.

Ovog ponedeljka će na teren i Jovovićev Al Ahli. Od 18.45 časova će gostovati Um Salalu.

Al Ahli je spreman za takmičarske mečeve, naši igrači su spremni da odigraju maksimalno odgovorno jer znaju da čitav svet ove sezone prati prvenstvo Katara zbog predstojećeg Mundijala. Zato će Al Ahli da im pruži najbolju predstavu. Imam puno poverenja u svoje igrače i njihov tehnički i fizički kvalitet“, uverava Jovović.

U planu je, barem za prvih pet kola, da se svako kolo rasporedi na tri dana, po dve utakmice. Kasnije će se, kako se Mundijal bude bližio, taj raspored zgusnuti. Tokom Svetskog prvenstva će početi pauza, takmičenje će se nastaviti posle Nove godine, a poslednje kolo bi trebalo da se odigra 29. aprila.

KATAR 1 – 1. KOLO

Ponedeljak

16.35: (7,75) Al Marhija (5,00) Al Sad (1,33)

18.45: (2,05) Um Salal (3,30) Al Ahli Doha (3,45)

Utorak

16.35: (1,80) Al Arabi (3,45) Katar SC (4,30)

18.45: (2,20) Al Garafa (3,30) Al Sailija (3,10)

Sreda

16.35: (1,60) Al Duhail (3,90) Al Vakra (5,00)

18.45: (1,58) Al Rajan (3,80) Šamal (5,40)

***Kvote su podložne promenama

TABELA ZA PROŠLU SEZONU:



tagovi

Katar 1Al SadErnan KrespoSanti KazorlaHames Rodrigez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara