Saša Zdjelar (©Starsport)
Saša Zdjelar (©Starsport)

Zdjelar mora da nauči da nije isti kriterijum suđenja u Rusiji i Srbiji

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.10.22. | 11:29

Srpski fudbaler zbog suspenzije neće moći da pomogne CSKA protiv Lokomotive (18.00) u malom moskovskom derbiju 15. kola ruske Premijer lige

Fudbalske sudije nemaju iste kriterijume u različitim ligama, negde je poput u Engleskoj dozvoljena grublja igra, a u pojedinim šampionatima se to nikako ne toleriše. Zato je igračima katkad teško da se naviku i adaptiraju kada promene državu. Primetno je tako da se srpski fudbaler Saša Zdjelar malo muči na početku karijere u Rusiji, brzo je u dresu CSKA Moskve sakupio četiri žuta kartona, zbog čega je suspendovan za okršaj sa Lokomotivom (18.00) u okviru 15. kola tamošnje Premijer lige.

Zdjelar je od dolaska iz Partizana odigrao 12 prvenstvenih mečeva, od toga sedam kao starter. Dobio je po žuti karton je dobio protiv Zenita, Krilja Sovjetova, Krasnodara i u prošlom kolu Orenburga. U 63. minutu je bio nepotrebno grub prilikom odbrane kornera, sa dve ruke je srušio rivala i skrivio jedanaesterac iz kojeg je Vladimir Sičovoj postavio konačnih 2:2. Bio je to treći uzastopni remi CSKA, sada mu lider Zenit beži velikih 10 bodova i teško da će ga stići u drugoj polovini takmičenja.

Izabrane vesti

Od dolaska u Rusiju Zdjelar dobija znatno češće kartone nego što je to bio slučaj za četiri i po godine, koliko je nastupao za Partizan. Uvek je defanzivni vezista važio za grubog igrača, to mu je prosto u opisu posla i pozicije, ali u Srbiji mu je znatno češće „gledano kroz prste“. Na 197 mečeva u crno-belom dresu 27-godišnji Beograđanin je dobio ukupno 34 žuta kartona i dva crvena (jedan direktan). Dakle, u proseku je dobijao karton na svakih 5,6 mečeva.

Taj prosek doduše značajno se razlikuje ako razdvojimo mečeve u Evropi i na domaćoj sceni, pošto je 12 od tih 36 kartona Zdjelar dobio u takmičenjima UEFA. U Srbiji su sudije imale malo više razumevanja prema defanzivnom vezisti ili prosto dominantnost Partizana nad većinom rivala nije terala nekadašnjeg školarca OFK Beograda da tako često pravi faulove. U proseku je požuteo na svakom sedmom meču.

18.00: (4,60) Lokomotiva M. (3,60) CSKA M. (1,80)

Za sada u Rusiji to čini na svakom trećem, ako gledamo sam prosek. Uz napomenu da CSKA nije dominantan na domaćoj sceni kao što je slučaj sa Partiznaom, Armejci moraju da se „pobiju“ sa većinom rivala, pa bude i više faulova. Nisu Zdjelaru ni mečevi u Kupu Rusije uticali na prosek kartona, takođe je na tri meča u tom takmičenju dobio jedan žuti karton, protiv Torpeda iz Moskve u porazu sa 1:0.

Armejci su u Premijer ligi Rusije nanizali tri remija u prethodna tri kola. Pali su zato na treće mesto na tabeli, sa 26 poena, koliko ima i četvrtoplasirani Rostov. Za drugoplasiranim Spartakom zaostaju po tri poena.

Ovo kolo će zaokružiti prvu polovinu ruskog šampionata, a po svoj prilici Lokomotiva će to dočekati u zoni ispadanja. Konkretno, trenutno je na 14. poziciji, koja vodi u baraž za opstanak, sa samo 12 bodova iz 14 kola. Zasluženo, s obzirom na to da je od poslednjih sedam prvenstvenih utakmica izgubila čak šest!

Prošle sezone su se susreti CSKA i Lokomotive završili polovičnim uspehom. Obe ekipe su zabeležile po jednu pobedu, kao gosti sa po 2:1. Poslednji su se radovali Armejci, u martu su došli do pobede i tako prekinuli Lokomotivin niz od pet uzastopnih trijumfa u malim derbijima Moskve.

Za razliku od Zdjelara, Milan Gajić će igrati danas protiv Lokomotive. On je i u prošlom kolu protiv Orenberga bio starter, asistirao je Fedoru Čalovu za vodeći gol. Zanimljivo, na toj utakmici je Gajić dobio prvi karton od dolaska ovog leta iz Crvene zvezde, požuteo je u 64. minutu. Kažnjen je zato što je burno reagovao posle dosuđenog jedanaesterca.

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 3 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

---------------

PREMIJER LIGA – 15. KOLO

Petak

Orenburg - Fakel 4:1 (2:0)

/Marin 42, 44, Florentin 59, Mansila 83pen - Maksimov 87/

Subota

13.00: (1,38) Dinamo M. (4,70) Himki (8,50)

15.00: (2,45) Ahmat Grozni (3,30) Rostov (2,95)

18.00: (4,60) Lokomotiva M. (3,60) CSKA M. (1,80)

Nedelja

12.00: (1,70) Krila Sovjetov (3,70) Nižnji Novgorod (5,20)

12.00: (2,00) Soči (3,45) Ural (3,80)

14.30: (1,23) Spartak M. (6,50) Torpedo M. (12,0)

17.30: (6,25) Krasnodar (4,40) Zenit (1,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1Saša ZdjelarCSKA MoskvaLokomotiva Moskva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara