Navijači Sent Etjena su upali na teren posle ispadanja u Ligu 2 (©AFP)
Navijači Sent Etjena su upali na teren posle ispadanja u Ligu 2 (©AFP)

Zeleni od sramote: Najtrofejniji francuski klub tone ka ispadanju u treću ligu

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.11.22. | 10:54

Sent Etjen bi samo pobedom na gostovanju Mecu (ponedeljak, 20.45) pobegao iz zone ispadanja Lige 2

Sredinom 20. veka fudbaleri Sent Etjena su bili najveće face u Francuskoj. U periodu od 1957. do 1981. godine osvojili su 10 titula, što je bio rekord sve do ove godine, kada se Pari Sen Žermen izjednačio sa njim. Bili su Zeleni 1976. vicešampioni Evrope, zaustavio ih je tada na putu do besmrtnosti Bajern iz Minhena predvođen Francom Bekenbauerom i Gerdom Milerom… Bila su to neka davno prošla vremena. Sada je Sent Etijen sve bliži izumiranju, preti mu katastrofa – ispadanje u treći rang. Zeleni su 14. kolo Lige 2 i gostovanje Mecu (ponedeljak, 20.45) dočekali sa pretposlednje, 19. pozicije na tabeli. Duboko su u zoni ispadanja i ako ne poprave uskoro formu i rezultate, predstoji im grčevita borba za opstanak.

Sent Etjen je posle 18 vezanih sezona u eliti proletos ispao u Ligu 2. Bilo je to šokantno, jer smo se navikli da ga gledamo u Evropi. Uglavnom u Ligi Evrope, mada je često u protekloj deceniji koketirao i sa plasmanom u Ligu šampiona (dva puta prvenstvo završio kao četvrti, a u još dva navrata peti). Prošle sezone je međutim bio tek 18. na tabeli, ispao je u plej-aut, a tamo je bolji od njega bio Okser posle penala.

Izabrane vesti

To je donelo ogromne potrese na stadionu „Žofrua Gišar“. Većinski vlasnici kluba Bernard Kajaco i Roland Romejer (obojica imaju po 44 odsto deonica) rešili su da prodaju Sent Etjen, a tokom leta se pregovaralo sa američkim biznismenom Dejvidom Blicerom, čovekom koji već ima u vlasništvu deonice Kristal Palasa, Estorila, Augzburga, Den Haga, Beverena, Real Solt Lejka... Nezadovoljstvo navijača i grafiti koji su se pojavili na zidu stadiona preko noći zaustavili su taj posao, pa se sada traži novi potencijalni kupac.

Klub je u dugovima i to nije tajna, samo jedan deo je uspeo da sanira letošnji transfer talentovanog veziste Lukasa Gurna-Duata u Red Bul Salcburg. Omladinski reprezentativac Francuske, kojeg smo ove sezone mogli da gledamo u Ligi šampiona, koštao je Austrijance 13.000.000 evra.

20.45: (2,35) Mec (3,20) Sent Etjen (3,15)

Očekivano, posle ispadanja u Ligu 2 čitav tim Sent Etjena se rasuo. Vahbi Kazri i Arnud Nordan su otišli u Monpelje, Rijad Budebuz se preselio u Saudijsku Arabiju, Adil Aušiš je prešao u Lorijan, Denis Buanga u novog šampiona SAD, Los Anđeles FK… Bivši štoper Mančester Sitija, Valensije, Evertona i Porta Elijakim Mangala je čak raskinuo ugovor i napustio Sent Etjen, iako nije potom uspeo da nađe novog poslodavca i još uvek je nezaposlen!

Nije mogao Sent Etjen da nađe adekvatne zamene. Dovoljno je reći da je jedan od najboljih transfera letos odradio u Azerbejdžanu, za 1.000.000 evra je iz Karabaha doveo senegalskog napadača Ibrahimu Vađija. On je zasad korektan, postigao je dva gola i zabeležio dve asistencije na sedam nastupa.

Generalno, Zeleni nemaju ove sezone problem sa napadom. Postigli su 20 golova na prvih 13 mečeva, što ih čini četvrtim najefikasnijim timom u ligi. Jedan od malobrojnih koji je ostao u klubu, Žan Filip Kraso, najbolji je strelac takmičenja sa osam postignutih pogodaka. Međutim, odbrana je kritična. Sent Etjen je primio 23 gola, samo je Nior lošiji od Zelenih.

Zbog svega toga na udaru je trener Loran Batle. Nekadašnji vezni fudbaler Sent Etjena, Olimpik Marselja, Rena i Tuluza dugo je radio kao pomoćni trener u klubu iz centralne Francuske. Samostalnu karijeru je gradio samo u Troi, filijali Mančester Sitija, koju je uspeo da uvede u Ligu 1. Međutim, posle svađe sa poslodavcima je dobio otkaz, a usledio je poziv „njegovog“ Sent Etjena da zameni Paskala Duprea, što je oberučke prihvatio.

Zasad ipak ne funkcionišu stvari onako kako Batle priželjkuje. Sent Etjen ima samo tri pobede iz 13 utakmica, trijumf nad Amijenom (1:0) u prošlom kolu bio mu je prvi posle mesec i po dana. Da stvari budu još gore, prošlog vikenda je izgubio od Rodeza u 1. kolu Kupa Francuske, posle penala.

Šarl Abi (©AFP)Šarl Abi (©AFP)

Koliko je atmosfera haotična pokazuje i slučaj Šarla Abija. Ovaj 22-godišnji napadač, Francuz poreklom iz Togoa, 16. oktobra je vidno pijan došao na trening, što je naljutilo Batlea, koji ga je momentalno otpustio.

Izlaz iz crvene zone Zeleni će da traže još jednog posrnulog prvoligaša, Meca. Ni njemu nije dobro krenulo od kako je prošle sezone ispao iz elitnog ranga, sada je tek 13. na tabeli sa 15 bodova, četiri više od Sent Etjena. Osvojio je Mec u poslednja tri kola samo jedan poen. Gruzijski internacionalac Žorž Mikotadze, jedan od najboljih igrača Crvenih, poslednjih dana nije trenirao zbog povrede i propustiće večerašnji susret. Mikotadze je ove sezone imao učinak u Ligi 2 od po četiri postignuta gola i četiri asistencije, bio je najkonkretniji od svih saigrača.

Prošle sezone se Sent Etjen iz Meca vratio sa samo jednim bodom (1:1), posle čega ga je pobedio kod kuće (1:0). Na pet od poslednjih šest njihovih susreta došla je igra UG 0-2. Više od dva gola smo videli samo u februaru 2020, kada je Mec kod kuće slavio sa 3:1.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

FRANCUSKA 2 – 14. KOLO

Subota

Nim – Bordo 1:0 (1:0)

Valensijan – Kaen 1:1 (1:1)

Rodez – Grenobl 0:1 (0:0)

Keviji Ruan – Le Avr 0:1 (0:0)

Pau – Amijen 2.1 (1:0)

Laval – Nior 2:1 (1:1)

Dižon – Gengan 1:1 (0:1)

Bastija – Pariz 0:1 (0:1)

Anesi – Sošo 2:1 (0:1)

Ponedeljak

20.45: (2,35) Mec (3,20) Sent Etjen (3,15)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Liga 2francuska liga 2Francuska 2Sent EtjenMec

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara