Nije mu bilo lako u Crvenoj zvezdi (©MN Press)
Nije mu bilo lako u Crvenoj zvezdi (©MN Press)

Zemanovi stresni dani u Beogradu: Pitao se kako ga slušaju Toti i Kafu, a igrači Zvezde ne

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.05.22. | 09:38

Voja Dragović o tome kako je posredovao u dolascima Zenge i Zemana u Crvenu zvezdu, a Đembe Đembe i Božinova u Partizan

Golmanska karijera Vojislava Voje Dragovića, započeta u Zemunu, nije dugo trajala. Sa 19 godina prešao je u Kjevo Veronu, ali posle propalih transfera u Lacio i Romu zbog finansijskih problema rimskih velikana, zatim i teške saobraćajke, rešio je da prekine fudbalsku karijeru.

Izabrao je menadžerski posao i već na početku te karijere učestvovao u dolasku Valtera Zenge na klupu Crvene zvezde, potom i Zdenjeka Zemana, pa Slaviše Stojanovića, dok je Partizanu pomogao da dovedu Đembu Đembu i Valerija Božinova, a Vojvodini Stivena Apiju.

Izabrane vesti

U intervjuu za Kurir, 39-godišnji Beograđanin prisetio se nekih od tih poslova. Kada je čuveni italijanski golman došao među crveno-bele, Dragović je imao tek 22 godine. Kaže da ga je taj transfer i usmerio ka poslu menadžera.

"Luda priča! Upoznao sam Zengu kada me je zvao da branim u Steaui dok je bio trener. Nisam ostao u Bukureštu, desile su se tu neke prepreke, da tako kažem, ali sam Valteru rekao da ćemo sarađivati u budućnosti. Na kraju sezone me je pozvao jer je ostao bez posla. Došao sam do Piksija, koji je bio predsednik Crvene zvezde. Moram da pomenem da mi je kod kontakta pomogao legendarni novinar, nažalost danas pokojni Mića Pašić. S Piksijem sam se dogovorio za pet minuta. I Valter je stigao, osvojio duplu krunu", priseća se Dragović.

Saradnja Crvene zvezde i Zemana bila je dosta drugačija. Turbulentnija i kraća, pošto je češki strateg vodio crveno-bele svega pet utakmica.

"Zeman... Čovek, trenerska ikona, inovator, idol mnogim trenerima i danas. Pa, Gvardiola priča da mu je idol. Došao je u Zvezdu u najgorem i najtežem trenutku u istoriji kluba, kada nije bilo novca, ali jeste mnogo nezadovoljstva. Stvorio se animozitet igrača prema njemu, a on se našao u čudu. Pitao me je često kako mogu da ga slušaju Toti, Kafu ili Aldair, a neki nepoznati igrači Zvezde ne. To je najgora epizoda njegove karijere. Insinje, Imobile, Verati, sve njih je lansirao Zeman, istim načinom rada kao u Zvezdi", ističe Dragović za Kurir.

Iako zvezdaš, Dragović je sarađivao i sa Partizanom. Predložio im je Kamerunca Đembu Đembu, nekadašnjeg igrača Mančester junajteda i dobro poznatog Bugarina Valerija Božinova.

"Đemba Đemba i Božinov su stigli u Partizan na moj predlog. Sa zadovoljstvom, jednostavno i lako, bez ikakvih frka i tenzija. Radeći, spoznao sam mentalitet ljudi koji vode Partizan, njihovu privrženost klubu. Ja sam zvezdaš, zavoleo sam klub zbog Dike (Stojanovića) i radeći s Partizanom bilo mi je simpatično. Moram reći da je Božinovu Partizan produžio karijeru".

Nekadašnji golman navodi da je veliki prijatelj s još jednim bivšim trenerom Crvene zvezde, Slavišom Stojanovićem, koji je na Marakanu vratio titulu posle sedam godina. Kaže, spojila ih je ljubav prema muzici pošto je Stojanović vrstan gitarista.

"Tih godinu dana svaki dan sam bio sa Slavišom. Preživljavali smo stvari zajedno, tu ludnicu i konfuziju. Čovek koji je došao iz mirnijeg i komfornijeg sveta u klub gde su očekivanja bila ludačka. Morao je da žonglira između uprave sa četiri potpredsednika, navijača... Ključ je bio da dogura do zime, a onda mu je Bog vratio za sav njegov rad, dobrotu i iskrenost. Zvezda je na bazi energije, ljubavi i entuzijazma osvojila titulu. Refleksije na njega su bile neverovatne, tri puta se pakovao da ide, tri puta sam ga ubeđivao da ostane. O toj sezoni treba napisati knjigu. Situacija je bila slična Zemanovoj, s tim što je Slaviša bio uporniji", zaključuje Dragović u razgovoru za Kurir.



tagovi

Zdenjek ZemanFK Crvena zvezdaValter ZengaSlaviša StojanovićValeri Božinov

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara