Urošević i Dijabate u Češkoj (© Reuters)
Urošević i Dijabate u Češkoj (© Reuters)

Zicer postoji da bi se koristio: Partizanova velika šansa za još jednu osminu finala

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.11.22. | 10:48

Da bi se to desilo crno-beli moraju da nauče kako se pobeđuje poslednji meč grupne faze, u Humsku dolazi Slovacko, na tribinama skoro 20.000 mališana

Suviše propuštenih prilika. Bila je Artmedija kad Partizan nije uspeo da se odmakne od srpskog proseka i priključi ozbiljnom fudbalu; bio je Augzburg kad se se vrata ka evropskom proleću surovo zatvorila u poslednjim sekundama; bilo je kvalifikacionih ili utakmica grupne faze na kojima je slovio za favorita, a nije uspevao da konvertuje prelaskom na stepenicu više. Sad bi morao.

Sve mu se otvorilo. I sam se izborio za zicer. U Humsku dolazi Slovacko, poslednji tim na tabeli, bez takmičarskog motiva, najmanje vrednosti od svih u Grupi D, sa daleko slabijim UEFA koeficijentom... Sve što bi srpski predstavnik trebalo da uradi jeste da ga – dobije!

Izabrane vesti

Jednom nogom je zakoračio ka proleću. Još samo da i drugu prebaci preko praga i ponovi uspeh od prošle godine kad je takođe prošao grupu. Kako to samo sudbina može da udesi: premijerni međunarodni meč Partizana u 2022. bio je protiv Čeha, biće i poslednji. Nadaju se na Topčiderskom brdu da će ishod biti identičan i da će trijumfom osigurati još najmanje dva na internacionalnoj sceni.

Čak i pod uslovom da se reprizira lanjski prolaz mnogi bi ga okarakterisali kao uspeh, imajući u vidu da to teže ostvariti u društvu Nice i Kelna nego pored Genta, Anortozisa i Flore, međutim, korak napred bi bio ako bi izabranici Gordana Petrića nastavak putešestvuja Starim kontinentom osigurali prvim mestom. Prošle godine ekipa Aleksandra Stanojevića je završila kao druga, iza Belgijanaca, morala u baraž, savladala Spartu i posle revanša sa Pražanima izmorena otišla na večiti derbi i počela da kruni prednost u prvenstvu. Da bi izbego sličan scenario sadašnji sastav će gledati da pobedom, u kombinaciji da Nica ne slavi na stadionu Rajn Enerdži, ode direktno u osminu finala. Na toj stanici bio je i proletos, ali nije svejedno dođi tamo sa prve ili druge pozicije.

Bili smo tokom jeseni u fudbalskom izlogu, sad je na nama da odigramo nerešeno ili dobijemo, pokušamo da se na proleće malo više prošetamo Evropom. Izašli smo iz tog filma da momci kalkulišu zbog tri boda ili nerešenog ishoda. Igraćemo kako možemo. Nekad te protivnik natera da se braniš, međutim, to neće biti naša ideja, predočio je Gordan Petrić uoči poslednjeg kola grupne faze Lige konferencije (21.00, TV Arena Premium 1, RTS 1).

Njegov tim je na poslednjem duelu u Mozzart Bet Superligi nagovestio da je prevazišao probleme uočljive na susretima sa Javorom i Nicom. Na njima je primio pet golova, a onda postigao četiri protiv Radničkog i zagrejao srca Grobara. Ukupno je u 2022. 100 puta tresao protivničke mreže, što mu je snažan adut pred meč sa ekipom iz Uherskog Hradišta. Logika kaže da, ako je na tuđem terenu, sa igračem manje, bio precizan triput (3:3), ima osnova da se razmišlja o efikasnom duelu. Jer, u kalendarskoj godini je na svakom evropskom meču dao makar po gol i od njega se očekuje da bude raspoložen kao u susretima sa Spartom, Fajenordom, AEK-om, Hamrunom, Nicom i Kelnom.

Na ovom susretu bi trebalo da pokaže kako je naučio da igra, a još važnije, dobija, poslednje utakmice grupnih faza UEFA takmičenja. Otkako je Evropska kuća fudbala promenila reljef, dobio je samo dva meča na kraju balade. Takmičarski nevažne nad Šahtjorom još pre 13 godina, u Ligi Evrope golom Lamina Dijare (1:0) i pre tri jeseni kad je navijače počastio obaranjem Astane (4:1). U međuvremenu se opraštao remijem sa Marseljom (1:1), Midlzbroom (0:3), Galzgov Rendžersom (0:1), Seviljom (0:3), igrao sa Arsenalom (1:3), Rubinom (1:1), Asterasom (0:0), Augzburgom (2:3), kijevskim Dinamom (1:4) i Anortozisom (1:1).

Otežavajuća okolnost za crno-bele jeste u činjenici da neće imati prepoznatljivu podršku sa tribina. Usled incidenata navijača na susretu sa Kelnom, biće na tribinama samo deca uzrasta do 14 godina, iz škola fudbala širom Srbije. U takvom, atipičnom ambijentu tražiće se prolaz. Prema najavama iz kluba oko 20.000 navijača će biti prisutno na tribinama, a ta iskrena podrška raduje trenera Gordana Petrića.

„Mene kao trenera hvata mala trema što će biti veliki broj dece. Njih oko 18.000. Možda će neko od njih postati fudbaler Partizana, verujem da će mnogi od njih navijati za naš klub posle ovog iskustva“, rekao je Petrić.

Partizan ima šansu da prezimi četvrti put u 21. veku, treći put u poslednjih pet godina, a drugi put uzastopno. Ima i zicer. Samo da ga iskoristi.

LIGA KONFERENCIJE

GRUPA D

21.00: (2,20) Keln (3,50) Nica (3,50)

21.00: (1,62) Partizan (3,80) Slovacko (5,80)



tagovi

FK PartizanSlovackoLiga konferencije

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara