Kasper Šmajhel i Benjamin Šeško (©Reuters)
Kasper Šmajhel i Benjamin Šeško (©Reuters)

Živ je Kazahstan, Slovenija protiv tradicije na Parkenu, Danci bez udarnog trija overavaju Nemačku

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.11.23. | 10:27

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Grupa H: Nekadašnja republika SSSR ima šansu za istoriju, navija za Skandinavce u Kopenhagenu. Van stroja kapiten Kjer i duo Mančester Junajteda, Eriksen i Hojlund

Očekivala se dominacija Danaca u Grupi H, ali nije išlo glatko za Skandinavce u ovom ciklusu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Pred poslednja dva kola i dalje tim selektora Kaspera Hjulmanda drži sve u svojim rukama.

Prvu meč loptu ima danas (20.45) na Parkenu kada stiže Slovenije koja ima isti broj bodova. Finska je razočarala u ovim kvalifikacijama, ima tri vezana poraza, a iznenađenje je Kazahstan koji i dalje ima šansu da se plasira na Evropsko prvenstvo naredne godine u Nemačkoj.

Izabrane vesti

Naime, Kazahstanci danas imaju zicer protiv San Marina, a u slučaju da Slovenija ne napravi senzaciju i ne dobije Dance u gostima, onda bi poslednje kolo u ponedeljak u Stožicama odlučivalo o drugom putniku na kontinentalni šampionat. Malo ko je očekivao takav rasplet, ali su živi Kazahstanci. Potrebno je samo da pobede San Marino u Astani (16.00) što ne bi trebalo da bude težak zadatak i da navijaju uveče za Dance.

20.45: (1,60) Danska (3,90) Slovenija (7,00)

Slovenci takođe imaju prvu od dve meč lopte. Pobeda u Kopenhaganu bi ih odvela na EP, ali je jasno da je domaćin favorit u Skandinaviju. U Sloveniji je euforija, karte za meč sa Kazahstancima su planule. Biće svih 16.000 navijača, ali i pre tog meča Slovenci imaju šansu da kolo pre kraja izbore vizu za EP. Četu Matijaža Keka bodriće u danskoj prestonici 600 navijača.

Kod Danaca loša kadrovska situacija. Najbolji igrači morali su da odustanu zbog povreda. Neće biti kapitena, štopera Milana, Simona Kjara i tandem Mančester Junajteda, iskusnog vezistu Kristijana Eriksena i mladog napadača Rasmusa Hojlunda.

Danska je reprezentacija sa velikim brojem napadača koji će moći da zamene Hojlunda”, upozorava stub odbrane Jaka Bijol.

Nije ni Matijaž Kek bezbrižan pred ovu akciju. Pod znakom pitanja su Žan Čelar, Erik Janža, Petar Stojanović i Timi Maks Elšnik, dok je David Brekalo već otpao. Na spisku je i jedan novajlija, vezista Nino Žugelj, koji igra za norveškog šampiona Bode Glimt.

"Nalazimo se na poziciji koju smo želeli, to nam je bio cilj. Mislim da zaslužujemo da budemo na ovom mestu, ali crta se povlači na kraju", rekao je selektor Kek.

16.00: (1,03) Kazahstan (18,0) San Marino (60,0)

Miha Blažič bi trebalo da zameni Davida Brekala u startnoj postavi i tako formira tandem sa Jakom Bijolom na centralnim odbrambenim pozicijama. Erik Janža, koji se učvrstio u startnih 11 na poziciji levog beka, propustio je poslednja tri klupska meča zbog povrede skočnog zgloba. Posle kraćeg odsustva, prošlog vikenda u svoje klubove vratili su se Timi Maks Elšnik i Petar Stojanović.

U prvom meču ovih timova u Ljubljani nije bilo pobednika – 1:1. Šporar je doveo domaćina u vođstvo, da bi krajem prvog poluvremena Hojlund izjednačio. Slovenija nikada nije dobila Dansku na pet mečeva. Skandinavci imaju četiri pobede, uz remi proteklog leta.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - PRETPOSLEDNJE KOLO

Petak

GRUPA C

20.45: (1,01) Engleska (30,0) Malta (80,0)

20.45: (1,13) Italija (8,50) Makedonija (19,0)

GRUPA E

18.00: (4,50) Moldavija (3,45) Albanija (1,95)

20.45: (2,50) Poljska (3,25) Češka (3,15)

GRUPA H

16.00: (1,03) Kazahstan (18,0) San Marino (60,0)

18.00: (2,05) Finska (3,35) Severna Irska (4,10)

20.45: (1,60) Danska (3,90) Slovenija (7,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija DanskeFudbalska reprezentacija KazahstanaReprezentacija Kazahstanareprezentacija SlovenijeFudbalska reprezentacija Slovenijekvalifikacije za EP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara