Bruno Petković, Andrija Živković i navijači Dinama (©Reuters, ©AFP)
Bruno Petković, Andrija Živković i navijači Dinama (©Reuters, ©AFP)

Živković bi učinio uslugu UEFA ako bi njegov PAOK eliminisao Dinamo

Vreme čitanja: 5min | čet. 14.03.24. | 10:15

Solunskom klubu treba čudo na Tumbi (18.45) u revanš meču osmine finala Lige konferencije, pošto su Zagrepčani u Grčku došli sa dva gola prednosti

Srpski reprezentativac Andrija Živković je sa kapitenskom trakom oko ruke predvodio prošlog četvrtka PAOK na Maksimiru. Na žalost po njegov tim, zagrebački Dinamo je bio bolji i slavio je sa 2:0, pa će danas crno-bele u Solunu čekati izuzetno težak zadatak. Moraju pred svojim navijačima da nadoknade dva gola zaostatka ako žele da se domognu četvrtfinala Lige konferencije.

Očekivalo je se da će Dinamo da odigra dobro u Hrvatskoj, ali malo ko je mogao da pretpostavi da će da ponese u Grčku baš dva gola prednosti. Zasluženo je tako, osim golova Bruna Petkovića Modri su imali još nekoliko dobrih šansi dok PAOK jedva da je i zapretio. Zapravo, na Maksimiru nije uspeo da uputi nijedan šut u okvir gola.

Izabrane vesti

Kriv je za to i Živković, koji je proveo na terenu 83. minuta pre nego što ga je odmenio Stefanos Cimas, ali odgovornost nose i ostali ofanzivci, Tajson, Janis Konstantelijas i Brandon Tomas, pa i Kiril Despodov, koji je ušao sa klupe. Trener Zagrepčana Sergej Jakirović je našao način kako da ih neutrališe, videćemo da li će taj recept da radi i u Solunu.

Moramo da obratimo pažnju na PAOK-ov ofanzivni trio Živković – Tajson – Konstantelijas. To sam rekao i pred prvu utakmicu. Ne znam da li smo tada mi bili bolji ili oni nisu bili na nivou, ali stojim pri tome da od njih vreba najveća opasnost“, kazao je Jakirović pred utakmicu u Solunu.


18.45: (1,85) PAOK (3,50) Dinamo Zagreb (4,40) - prvi meč 0:2


Gostovanje Dinama u Grčkoj dobilo je novu, nefudbalsku dimenziju zbog nemilih događaja prošlog puta kada su Zagrepčani igrali u ovoj zemlji. Letos, u kvalifikacijama za Ligu šampiona ugostio ih je AEK u Atini, a hrvatski navijači su veče pred utakmicu napravili totalni haos u centru grčke prestonice, zbog čega je meč morao da bude pomeren. AEK je naposletku uspeo da eliminiše Dinamo.

Još ranije je UEFA odredila da se finale Lige konferencije ove sezone odigra baš na AEK-ovom stadionu Aja Sofija, a novi predsednik Dinama Velimir Zajec je pred susret sa PAOK-om otkrio medijima jednu zanimljivost.

Nadam se da možemo da dođemo do finala. Ako se to dogodi, biće veoma teško da se ono organizuje u Atini, pa će se finale igrati u Češkoj. Odigrali smo jako dobro prvu utakmicu, imamo prednost i verujem da ćemo da je sačuvamo. Biće to lepa utakmica“, istakao je Zajec.

Dakle, Živkovićev PAOK ne igra večeras samo za sebe i svoje evropske ambicije, već u neku ruku i za čitavu Grčku. Bio bi Atini ozbiljan udarac da izgubi organizaciju finala UEFA takmičenja, mada do toga zaista ima još mnogo.

Grčka policija je u protekla tri dana pojačala kontrolu na graničnim prelazima, sve u cilju kako bi se smanjio rizik od ponovnih incidenata. U ovakvoj situaciji Grci još i mogu da zabrane Hrvatima da dolaze organizovano na utakmicu, ali za finale je tako nešto nemoguće. Imali bi puno pravo, kao i drugi finalisti, da popune svoju polovinu Aje Sofije. Zato selidba zaista i jeste najrealnije rešenje.

Pred večerašnju utakmicu PAOK je uradio šta je bilo do njega, izdao je saopštenje i zamolio svoje navijače da ne prave dodatne probleme.

Nemojmo bacati predmete, ne koristimo laserske uređaje, ne palimo baklje i prskalice, ne dižimo transparente političkog ili rasističkog sadržaja. Kako smo saznali iz prve ruke i najmanja nepravilnost će da bude iskorišćena protiv nas, a ekipa nije ista bez vas na tribinama“, navodi se u saopštenju.

Navijači Dinama okruženi policijom (©AFP)Navijači Dinama okruženi policijom (©AFP)

Rezultat sa Maksimira imao je efekat po obe ekipe. Dinamo je u nedelju deklasirao Slaven Belupo u hrvatskom prvenstvu sa 5:2 i zadržao tako sebe u borbi za titulu (ima pet bodova manje od lidera Rijeke i odigran meč manje). PAOK je ponovio još jedno bledo izdanje, izgubio je u gradskom derbiju od Arisa (0:1) i već na početku plej-ofa prepustio lidersku poziciju AEK-u, koji sada ima dva boda više.

Teško veče za čitavu ekipu. Nismo igrali dobro. Ne treba da pričamo previše, već da radimo i reagujemo pozitivno. U fudbalu postoje periodi uspona i padova. Moramo da radimo na našim greškama i preuzmemo odgovornost. Protiv Arisa smo imali posed, ali to nije bilo dovoljno. Moramo da ostanemo ujedinjeni i da promenimo situaciju. Potrebno je da rizikujemo više na terenu i da igramo sa više intenziteta. Nisam zabrinut, ovi porazi nas neće srušiti. Znam šta nam je neophodno, da povratimo samopouzdanje. Tako ćemo se vratiti na pobednički put“, poručio je Andrija Živković.

PAOK-u je stadion Tumba tradicionalno velika snaga. U prvih 20 mečeva kod kuće ove sezone PAOK nije doživeo nijedan poraz, zabeležio je 16 pobeda i četiri remija. U kvalifikacijama za Ligu konferencije je ugostio i Hajduk iz Splita u avgustu, lako je savladao drugoplasiranu ekipu hrvatskog prvenstva sa 3:0.

Međutim, ove godine je Tumba izgubila svoju magiju. Crno-beli nisu pobedili nijednom na poslednje četiri utakmice, odigrali su 1:1 sa AEK-om u prvenstvu, a zatim su nanizali tri poraza! Prvo od Panatinaikosa u Kupu Grčke (0:1), a potom od Olimpijakosa (1:4) i Arisa (0:1) u ligi. Što se tiče ovosezonskih evropskih utakmica, u Solunu je PAOK pored Hajduka savladao Harts (4:0), Ajntraht Frankfurt (2:1) i HJK Helsinki (4:2), dok je remizirao sa Bejtar Jerusalimom (0:0) i Aberdinom (2:2).

Dinamo je od poslednja tri gostovanja na dva remizirao, sa zagrebačkom Lokomotivom (2:2) i Osijekom (1:1). Međutim, između te dve utakmice Modri su savladali Betis u Sevilji (1:0), zahvaljujući čemu su izborili plasman u osminu finala Lige konferencije. Sada, do mesta među osam najboljih u najmlađem takmičenju UEFA mogu čak i uz poraz, dokle god on bude sa jednim golom razlike. U slučaju da posle 90 mintuta bude 2:0, 3:1, 4:2… za PAOK, igraće se produžeci.

LIGA KONFERENCIJE – OSMINA FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

18.45: (1,90) Fenerbahče (3,60) Union Sen Žiloaz (4,00) - prvi meč 3:0

18.45: (1,35) Fjorentina (5,30) Makabi Haifa (8,00) - prvi meč 4:3

18.45: (1,85) PAOK (3,50) Dinamo Zagreb (4,40) - prvi meč 0:2

18.45: (1,85) Viktorija Plzenj (3,50) Servet (4,40) - prvi meč 0:0

21.00: (1,37) Aston Vila (5,10) Ajaks (7,75) - prvi meč 0:0

21.00: (1,45) Klub Briž (4,50) Molde (7,00) - prvi meč 1:2

21.00: (1,48) Lil (4,20) Šturm (7,25) - prvi meč 3:0

21.00: (3,30) Makabi Tel Aviv (3,50) Olimpijakos (2,15) - prvi meč 4:1

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga konferencijeAndrija ŽivkovićPAOKPAOK SolunDinamo ZagrebUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara