Dragan Mrđa slavi gol u Humskoj 2014. godine
Dragan Mrđa slavi gol u Humskoj 2014. godine

Znate li ko je poslednji Srbin koji je dao gol za Zvezdu u Humskoj?

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.06.20. | 10:00

Post dug skoro šest godina

Crvena zvezda je trećom uzastopnom titulom, izvojevanom sa velikom bodovnom prednošću, potvrdila dominaciju u srpskim okvirima. Međutim, daleko od toga da crveno-beli bezbrižno čekaju sredu i meč polufinala kupa na stadionu u Humskoj. Svaki derbi je poseban, međutim ovaj poslednji u sezoni imaće veliku specifičnu težinu.

Crno-beli će pokušati još jednim pozitivnim rezultatom da pokažu Zvezdi da nije nedodriljiva i sačuvaju tradiciju dobrih rezultata kada su domaćini. Klub sa Marakane izvojevao je samo jedan trijumf na neprijateljskoj teritoriji u poslednjih šest godina. Bilo je to u 150. večitom derbiju pod vođstvom Miodraga Božovića.

Izabrane vesti

Partizan ima četiri trijumfa, uz tri remija. U tom periodu topčiderski velikani sastali su se u Humskoj i u finalu Kupa. Partizan je slavio golom Nikole Milenkovića.

Dakle, Crvena zvezda će biti pod teretom, loših rezultata na stadionu Partizana, kao i činjenice da u dva ovosezonska derbija nije zatresla mrežu večitog rivala. Još jedna briga muči Dejana Stankovića uoči jednog od najvažnijih mečeva u dosadašnjoj karijeri.

Crvenu zvezdu su poslednjih godina na Partizanovom stadionu nosilici stranci. Čak i najzagriženiji navijači Crvene zvezde teško bi se na prvu loptu setili ko je od srpskih igrača postigao poslednjih pogodak za klub sa Marakane u Humskoj. Post je počeo 26. aprila 2014. godine, kada je Dragan Mrđa odličnom reakcijom doneo izjednačenje timu Slaviše Stojanovića početkom drugog poluvremena. Kasnije je Nemanja Kojić doneo tri boda crno-belima.

Bio je do 146. večiti derbi, Crvena zvezda je i pored poraza prekinula Partizanovu dominaciju i posle šest dugih godina vratila titulu u Ljutice Bogdana. Međutim, nastavila je da se muči u komšiluku. Jedini trijumf od tada izvojevala je 27. februara 2016. godine. Partizan je poveo, ali su tri boda doneli u tom trenutku protagonisti igre Argentinac Luis Ibanjez i Portugalac Ugo Vijeire.

Njihovim stopama kasnije je krenuo Ričmond Boaći. Snažni Afrikanac je nekoliko puta spašavao crveno-bele poraza u Humskoj. Odličnu partiju u 156. večitom derbiju decembra 2017. godine Boaći je naplatio pogotkom u 84. minutu. Najbolje se snašao u gužvi pred golom crno-belih i preciznim udarcem pogodio dalji ugao Vladimira Stojkovića. Šansu meča u prvom poluvremenu propustio je Aleksandar Pešić. Odnosno Vladimir Stojković je bravurom sačuvao mrežu.

Boaći je bio Zvezdin spasilac i u derbiju na Partizanovom stadionu septembra 2018. godine. Postigao je jedan od najkontroverznijih golova u dugoj istoriji mečeva dva kluba. I danas nije utvrđeno da li je lopta posle njegovog udarca glavom završila u mreži. Zvezda je na tom meču ostala dužna, kao i na prethodnom gostovaju u Humskoj kada praktično nije ni zapretila.

Iz sadašnjeg sastava Dejana Stankovića, računajući srpske igrače, najefikasniji protiv Partizana bio je Aleksa Vukanović. On je postigao pogodak u 159. večitom derbiju, ranije je bio koban za crno-bele u dresu Napretka. Čak četiri puta je tresao mrežu crno-belih. Milan Pavkov je u kao igrač Radničkog dva puta matirao Vladimira Stojkovića, bio je precizan i u 158. večitom derbiju.

POST ZVEZDINIH STRELACA SA SRPSKIM PASOŠEM

146. derbi – 26. april 2014. godine: Partizan – Crvena zvezda 2:1 (Mrđa)

147. derbi – 18.oktobar 2014. godine: Partizan – Crvena zvezda 1:0

150. derbi – 27. februar 2016. godine: Partizan – Crvena zvezda 1:2 (Ibanjez, Vijeira)

152. derbi – 17. septembar 2016. godine: Partizan – Crvena zvezda 1:0

finale kupa 2017. godine: Partizan - Crvena zvezda 1:0

156. derbi – 13. decembar 2017. godine: Partizan – Crvena zvezda 1:1 (Boaći)

158. derbi – 23. septembar 2018. godine: Partizan – Crvena zvezda 1:1 (Boaći)

161. derbi – 22. septembar 2019. godine: Partizan – Crvena zvezda 2:0


tagovi

Dragan MrđaRičmond BoaćiDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara