Žoze i njegov trofejni ekspoze: Roma još uči da diše kao veliki klub, Fajenord spreman da pokvari scenario

Vreme čitanja: 5min | sre. 25.05.22. | 08:41

Bitka za istorijski trofej Lige konferencije u Tirani

Nije Žoze Murinjo u Rim doveden konkretno zbog evropskih trofeja, već da klub koji je prošao kroz brojne oscilacije u poslednje tri sezone ponovo stavi na noge i učini ga konkurentnim u borbi za plasman u Ligu šampiona. Ali, obrni-okreni Portugalac je našao put ili bolje način da nestabilne rezultate u Seriji A opravda kroz prizmu napada na najnoviji evropski pehar. Večeras će konačno imati priliku da svom nadimku "Gospodin posebni" stavi najfiniju vrstu pozlate i učini ono što su još samo dvojica trenera u istoriji ove igre, to su Udo Latek i Đovani Trapatoni.. Vučici isključivo zbog njega pripada uloga blagog favorita u večerašnjem finalu Lige konferencije sa Fajenordom (21.00, TV Arena Sport Premium 1). Jednostavno, radi se o čeveku koji ne gubi finala, već ih priprema do perfekcije. U stanju je da svakoj svojoj ekipi uđe pod kožu u ovakvim situacijama i učini je gladijatorski spremnom za presudnu bitku.

(2,40) ROMA (3,35) FAJENORD (3,20)

Izabrane vesti

Ono što bi moglo da bude pogubno za Rimljane večeras u Tirani jeste da sami sebe na neki način još pre utakmice proglase za osvajača Lige konferencije. Jer, možda Murinjo zna kako se osvajaju evropski trofeji, ali to nije slučaj i sa Romom, koja je tokom svoje istorije izgubila dva velika finala. Prvo ono iz 1984. godine nasred Olimpika od Liverpula u finalu Kupa šampiona, a potom i onaj dvomeč u finalu Kupa UEFA sa Interom sedam godina kasnije. Iako se klub bliži stogodišnjici postojanja, on je tokom istorije uvek bio u raskoraku između realnog kvaliteta i ambicija.

Može se reći da se Vučica još uči da živi kao veliki klub, a u tome značajno može da joj pomogne večerašnje finale. Jer upravo ti evropski pehari prave razliku na velikoj pozornici. U Romi ubrajaju i onaj Kup Sajamskih gradova iz 1961. godine, osvojen protiv Birmingema, ali je jasno da to nije isti nivo, bez obzira što se radi o direktnoj preteči Kupa UEFA.

Ukoliko želi ponovo da postane važan faktor u italijanskom fudbalu Roma prosto mora večeras da dođe do pobede, jer bi to moglo da ima dalekosežan efekat za klub iz Večnog grada. Roma već ovog leta želi da oformi snažniji tim, pominju se ozbiljna imena poput Paula Dibale, ali je jasno da bi njihovo dovođenje bilo daleko izvodljivije ako to pokušate da učinite kao novopečeni osvajač Lige konferencije. Roma spada u one klubove koji žive od euforije, pa bi i taj talas mogao da pokrene čitavu italijansku javnost. Jasno je i da bi Murinjova pregovaračka moć i uticaj ponovo poprimili vanserijske domete u pregovorima sa željenim igračima.

"Utakmica sa Torinom prošle nedelje je bila finale (obezbeđeno učešće u LIgi Evrope, prim.aut) ali to nije istorija. Večerašnji meč je istorija. Stigli smo dovde sada ćemo završiti pisanje istorije. Finale je meč u kojem morate učiniti sve da biste pobedili. Iskustvo ne pomaže, sve je suprotno onome što sam mislio. Osećam se isto kao i pred prvo finale, fokusiran sam. Možda je to moj način pripreme utakmice", rekao je Murinjo pred meč.

Iako se radi o klubu koji je u očima šire javnosti čitavu svoju istoriju proveo u senci Ajaksa i PSV-a, Fajenord ima mnogo aduta kojima može apsolutno da stane na crtu svakom evropskom velikanu. Radi se o šampionu Evrope i osvajaču Interkontinentalnog kupa iz 1970. godine, te dvostrukom vlasniku trofeja UEFA kupa. Fajenord je poslednji evropski trofej, Kup UEFA osvojio 2002. godine, kada je savladao slavnu Borusiju Dortmund u finalu sa 3:2. Nakon toga više nije bio previše blizu sličnom rezultatu, ali mu je ova sezona pružila priliku da ponovo oživi duhove prošlosti. Fajenord ove sezone nema poraz u Ligi konferencije, ostvarivši osam pobeda i četiri nerešena rezultata. Dva trijumfa u tom nizu zabeležio je protiv Partizana u osmi finala. Nakon toga je eliminisao Slaviju iz Praga, a potom i Olimpik iz Marselja.

Arne Slot nikako ne može da stane na crtu Žozeu Murinju po pitanju trofeja, jer ih nema u svojoj trenerskoj karijeri, ali ni po pitanju iskustva u evropskim finalima. Ipak, radi se supertalentovanom strategu koji vanserijski potencijal pokazao na svom prvom poslu u AZ Alkmaru za godinu i po dana, a potom je na sličan način nastavio i u Fajenordu. Slot je daleko od Murinja, ali se radi o modernom treneru čije ekipe ne samo da znaju da igraju ofanzivan fudbal, već su u stanju i da taktički odigraju perektnu defanzivu kao što je to bio slučaj pre dve nedelje na Velodromu.

"Šta bi nam značila pobeda u finalu? Mislim da taj osećaj može da se opiše tek kada se desi. Mislim da smo uspeli da učinimo navijače ponosnim na ovaj tim, ali nismo samo time zadovoljni. Želimo više i to ova grupa momaka treba da zahteva od sebe jer poseduje kvalitet da osvaja trofeje. Nismo osvojili prvenstvo ili kup, ali i dalje imamo priliku u Evropi. Igrači moraju da shvate da imaju potencijal za to", rekao je Slot.

NIJE SAMO PEHAR U PITANJU, VODIĆE SE JOŠ JEDNA BITKA

Imaju timovi veće majstore u timu, poput Nikola Zaniola ili Luisa Sinistere, ali dvojica igrača koja su obeležila ovu sezonu u Ligi konferencije su Tami Abraham i Siril Desers. Upravo oni će ljubiteljima fudbala na Er Albanija stadionu prirediti još jednu svojevrsnu bitku, koja se tiče najboljeg strelca takmičenja. Napadač na pozajmici iz Genka došao je do cife od 10 pogodaka, što je za jedan gol više od Romine pridošlice iz Čelsija. Ipak, povremeni reprezentativac Engleske je u daleko boljoj formi u globalu, s obzriom da je postigao ukupno 27 golova u sezoni, od čega 17 u Seriji A. Desers je Erediviziji dao tek devet golova, uz još jedan u nacionalnom kupu.

Tami Abraham bez sumnje igra najbolju sezonu u dosadašnjoj karijeri, a večeras ima priliku i da uđe u Rominu istoriju. Sa jednim golom u finalu došao bi na deobu petog mesta na listi najboljih strelaca Vučice u jednoj sezoni sa Enrikeom Guajtom, dok bi se sa dva izjednačio sa četvrtoplasiranim Rodolfom Volkom.

Dva tima su se do sada samo jednom susretala u evropskim takmičenjima i to u sezoni 2014/2015. kada je Roma slavila u osmini finala Lige Evrope ukupnim rezultatom 3:2. U Rimu je bilo 1:1, dok je u revašu Vučica slavila sa 2:1.

ROMA - FAJENORD (21.00, TV ARENA SPORT PREMIUM 1)

Stadion: Er Albanija

Kapacitet: 22.500

Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

ROMA (3-4-2-1): Patrisio - Mančini, Smoling, Ibanjez - Karsdorp, Kristante, Oliveira, Žalevski - Pelegrini, Zaniolo - Abraham.

FAJENORD (4-2-3-1): Marsijano - Gertrujda, Trauner, Senesi, Malasija - Aursnes, Kokču - Nelson, Tils, Sinistera - Desers.


tagovi

Žoze MurinjoArne SlotTami Ejbraham

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara