ŽREB: Inter nagrabusio, Makabiju i Dinamu se crno piše, Totenhemu kao u Ligi Evrope

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.08.22. | 19:01

U Istanbulu, gde će 10. juna biti odigrano finale na Ataturk stadionu, žrebom određeni parovi grupne faze Lige šampiona

Vreme je za najbolji klupski fudbal! Od 6. i 7. septembra igra se grupna faza Lige šampiona! Nažalost, ponovo bez srpskog predstavnika.

Crvena zvezda je bila jako blizu, ali i treći put uzastopno moraće u Ligu Evrope, dok je mesto u eliti posle 13 godina obezbedio Makabi iz Haife. Nakon slične pauze, od 2010. godine, među elitu se vratio i Glazgov Rendžers, prošlosezonski finalista Lige Evrope iz koje se zahvaljujući pobedi u finalu Ajntraht Frankfurt vratio među evropske velikane prvi put još od osvojene titule Kupa šampiona 1960. godine.

Izabrane vesti

Među kuglicama na žrebu grupa održanom u Istanbulu, gde će 10. juna biti odigrano finale, našlo se 32 imena. A, u prvoj fazi takmičenja boriće se:

Grupa A: Ajaks, Liverpul, Napoli, Rendžers

Grupa B: Porto, Atletiko Madrid, Bajer Leverkuzen, Briž

Grupa C: Bajern Minhen, Barselona, Inter, Viktorija Plzenj

Grupa D: Ajntraht Frankfurt, Totenhem, Sporting Lisabon, Olimpik Marselj

Grupa E: Milan, Čelsi, Salcburg, Dinamo Zagreb

Grupa F: Real Madrid, RB Lajpcig, Šahtjor, Seltik

Grupa G: Mančester Siti, Sevilja, Borusija Dortmund, Kopenhagen

Grupa H: Pari Sen Žermen, Juventus, Benfika, Makabi

Grupna faza završava se 1. i 2. novembra, ranije nego inače zbog Svetskog prvenstva u Kataru. Čisto podsećanja radi, po dve prvoplasirane iz svake grupe idu u osminu finala, dok se trećeplasirane ekipe sele u Ligu Evrope. Žreb za osminu finala je 7. novembra.

Na prvi pogled, najveću pažnju privlače susreti Bajerna, Barselone i Intera, te Pari Sen Žermena i Juventusa, Milana i Čelsija, Ajaksa, Liverpula i Napolija, dok grupa u kojoj su Ajntraht, Totenhem, Sporting i Olimpik Marselj deluje kao da je reč o Ligi Evrope. Tek nešto jače čini se ona sa Portom. Atletikom, Bajerom i Brižom.

Jedno je, ipak, sigurno - biće jako uzbudljivo!

Zvezdin dželat iz Izraela imaće priliku da gostuje u Parizu, Torinu i Lisabonu. Turistički vrlo atraktivno, ali iz sportskog ugla preteško. Težak posao čeka tim iz Haife u borbi za bod(ove). Za nijansu bolje prošao je zagrebački Dinamo, koji će se boriti sa Milanom, Čelsijem i Salcburgom. Uz veliku dozu sreće, mogli bi Modri da se umešaju u borbu za treće mesto i Ligu Evrope.

Zanimljivo, treći put zaredom u grupnoj fazi sastaće se Real Madrid i Šahtjor. Umeli su Ukrajinci da namuče favorizovane rivale, ali bez Brazilaca u svom timu, teško da će moći da pariraju Madriđanima, aktuelnim vladarima Evropom, pa i Lajpcigu, dok bi se mogli upustiti u klinč sa Seltikom.

Od favorita za trofej, uz Real, sasvim dobro prošao je i Mančester Siti. Sevilja i Dortmund jesu redovni akteri na velikoj sceni, ali nedovoljno snažni da bi poljuljali Gvardioline Građane. Posebno po uvodnim mečevima ove sezone deluje tako.

Pomenuli smo već parove koji će se nestrpljivo čekati, a sigurno se izdvaja okršaj Barselone i Bajerna. Već u prvoj sezoni po odlasku iz Minhena, Robert Levandovski dobio je priliku da se sretne sa bivšim saigračima i klubom od kog se rastao u ne baš najboljim odnosima. Pritom, sigurno je da Katalonci već maštaju o revanšu Bavarcima za 2:8 iz 2020, na koje su se nadovezala dva poraza 0:3 u prošlogodišnjoj grupi.

Mnogo je tradicije, mnogo uloženog i nagradnog novca, mnogo kvalitetnih fudbalera i trenera, mnogo rivaliteta... Ko će se najbolje snaći u svemu što nas čeka do 10. juna, videćemo. Za početak, grupna faza i dva meseca zagrevanja za Svetsko prvenstvo, a onda i prolećne borbe za zvanje najboljeg tim Evrope u sezoni 2022/2023.


tagovi

Liga šampionažreb za ligu šampiona

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona
Juventus
Inter
Milan
PSŽ
Bajern
Dortmund
Liverpul
Man. Siti
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara