Žreb za Ligu šampiona: Real na Liverpul, PSŽ na Bajern! Sreća pogledala Italijane, dobro prošla i Benfika

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.11.22. | 12:16

Izvučeni parovi osmine finala

Sad ide ono pravo... Posle ekspresno odigrane grupne faze Lige šampiona, prošle nedelje smo dobili 16 učesnika nokaut faze. Plasman u osminu finala su obezbedili po četiri engleska i nemačka kluba, tri italijanska, po dva portugalska i po jedan španski, francuski i belgijski klub.

Žrebom u Nionu su danas određeni parovi osmine finala Lige šampiona i odmah smo dobili dva velika derbija.

Izabrane vesti

Apsolutni derbi je okršaj Liverpula i aktuelnog šampiona Real Madrida. Dva velikana zajedno imaju 20 titula prvaka Evrope! Real je i prošle sezone imao najteži mogući put kroz nokaut fazu a i sada je izvukao jednog od dva najteža moguća rivala.

Drugi veliki derbi je okršaj kandidata za titulu Bajerna i Pari Sen Žermena. Dva moćna kluba predstavljaju suštu suprotnost u načinu i funkcionisanju. Iz Minhena su poslednjih godina često znale da odu prozivke i kritike na račun francuskog kluba i arapskog kapitala koji je Pari Sen Žermenu omogućio status najvećeg trošadžije svetskog fudbala. Upravo su Bavarci sprečili Svece da dođu do toliko željenog trofeja kada su mu bili najbliže. Bajern je u 2020. slavio u finalu u Lisabonu. PSŽ je već godinama među favoritima za osvajanje trofeja ali nikako da stavi šape na njega. Sada bi Drim tim iz Pariza moglo skupo da košta drugo mesto u grupi... Bajern retko ispada u osmini finala, poslednji klubovi koji su ga izbacivali u ovoj fazi su Milan i Inter.

U Parizu definitivno ne mogu da budu zadovoljni srećom na žrebovima. Dovoljno je pogledati koga su sve izvlačili u osminama finala prethodnih sezona:

2015: Čelsi - prošli

2016: Čelsi - prošli

2017: Barselona - ispali

2018: Real Madrid - ispali

2019: Mančester Junajted - ispali

2020: Borusija Dortmund - prošli

2021: Barselona - prošli

2022: Real Madrid - ispali

A može se reći da je sreća pogledala italijanske klubove među kojima su i pomenuta dva. Napoli će svakako biti favorit protiv Ajntrahta ako nastavi u ovoj formi i na proleće. Napolitanci imaju sjajnu šansu da prvi put u klupskoj istoriji dođu do četvrtfinalne runde najjačeg evropskog takmičenja. Do sada su tri puta ispadali u osmini finala. Inter je iz prvog šešira kao najlakšeg rivala dobio Porto. Nerazuri su pregrmeli tešku grupu, izbacili Barselonu pa nema razloga da strahuju ni od portugalskih Zmajeva za prvo četvrtfinale posle 12 godina. A nije loše prošao ni Milan koji ima šanse protiv Totenhema. Rosoneri su nakon osam godina u nokaut fazi, dok Totenhemov trener Antonio Konte teško pobeđuje u eliminacionoj fazi elitnog takmičenja. S obzirom da su Italijani mogli na Siti, Bajern, Real ili Čelsi, mogu da i te kako budu zadovoljni žrebom.

Reklo bi se da je najveću sreću imala Benfika koja je iz drugog šešira izvukla Briž i na dobrom je putu da sjajnu evropsku sezonu nastavi i u četvrtfinalu elitnog takmičenja. Jesu Belgijanci napravili neke neverovatne rezultate na početku grupne faze ali su kasnije pali dok je Benfika držala konstantnu formu, igrala fenomenalno i osvojila prvo mesto ispred Pari Sen Žermena. Mančester Siti će biti ozbiljan favorit protiv Lajpciga, dok je Čelsi blagi favorit protiv Borusije u drugom englesko-nemačkom okršaju.

PAROVI OSMINE FINALA

Lajpcig - Mančester Siti

Briž - Benfika

Liverpul - Real Madrid

Milan - Totenhem

Ajntraht - Napoli

Borusija Dortmumnd - Čelsi

PSŽ - Bajern

Inter - Porto

Prvi mečevi osmine finala se igraju 14,15. 21. i 22. februara, a revanš mečevi 7, 8, 14. i 15. marta. Posle toga opet seldi žreb za četvrtfinale.


tagovi

žreb za ligu šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara