Parovi četvrtfinala
Parovi četvrtfinala

Žreb za LŠ: Realu ponovo najteže, Čolo je utvara za Engleze, Liverpul i Bajern već viđeni u polufinalu

Vreme čitanja: 6min | pet. 18.03.22. | 12:14

Biće bar dva spektakla

Jedan od glavnih favorita u liku Pari Sen Žermena se spotakao već na prvoj stanici eliminacione faze, nema ni Juventusa, posebne marke u evropskom fudbalu, iznenađujuće je ispao i Ajaks, međutim, to ne umanuje uzbuđenja koja nas čekaju u završnici Lige šampiona. Takmičenje je došlo do četvrtfinala u kome ćemo gledati nekoliko zanimljvih okršaja.

Posle načina na koji je Real Madrid izbacio Francuze veliki je broj ljubitelja fudbala koji smatraju da kraljevski klub može do trona, Mančester Siti i Liverpul su bili sigurni protiv Sportinga i Intera i zato su u najužem krugu favorita, tu je uvek Bajern (bio brutalan protiv Salcburga), Viljareal slavio u Torinu, a Portugalci u Amsterdamu, Čelsi brani titulu... I odmah je jasno da će imati komplikovan zadatak, pošto će mu rival biti najuspešniji klub u takmičenju, Real.

Izabrane vesti

Parovi četvrtfinala su:

Čelsi - Real Madrid

Mančester Siti - Atletiko Madrid

Viljareal - Bajern

Benfika - Liverpul

ČELSI JE STREPTOMICIN ZA REAL, ALI KOGA ANČELOTI IZBACI...

Florentino Perez bi mogao da pomisli da ga neko u UEFA minira, usled dva neuspela pokušaja da formira evropsku Superligu. Najpre je u osmini finala njegov Real Madrid naleteo na skupoceni projekat Pari Sen Žermena i izbacio ga zahvaljujući het-triku Karima Benzeme u drugom poluvremenu revanš susreta, a naredni rival mu je aktuelni prvak Evrope, Čelsi.

Što navijačima španskog giganta budi loša osećanja. Pogotovo kad je u pitanju prethodna sezona. Tad su se sreli u polufinalu i videlo se da Madriđani nisu mogli trkački da pariraju sastavu Tomasa Tuhela. Kod kuće su uspeli da izbore remi (Benzema poništio gol Kristijana Pulišića), ali su na Stamford bridžu Plavci bili ubverljivi, zahvaljujući Timu Verneru i Mejsonu Mauntu nadvisili rivala i plasirali se u finale, da bi kasnije savladali Mančester Siti.

Prethodno su Čelsi Real igrali još triputa. U susretima nekadašnjeg Kupa pobednika kupova, Englezi su 1971. godine bili bolji (1:1, 2:1), a dobili su i meč za pehar Superkupa Evrope 1998.

KVOTE: (2,30) Čelsi (3,35) Real Madrid (3,10)

To je istorija. Sadašnjost je na strani Reala. Prvo, zato što ima otvoren put ka tituli u Primeri (deset bodova više od Sevilje), sređeniju situaciju u klubu (za razliku od potresa u Čelsiju posle odlaska Romana Abramoviča) i nadahnuće izazvano načinom na koji je izbacio PSŽ. Opet, Tomas Tuhel ima samo jedan cilj do kraja sezone: da pokuša da odbrani naslov najboljeg na Starom kontinentu. U Premijer ligi ne može da ugrozi Siti i Liverpul, a čini se da konkurenti nisu u stanju da ga ugroze na trećem mestu, pa komotno može da se posveti elitnom kupu.

SIMEONE VEĆ IZBACIVAO PEPA

Derbi će svakako biti i okršaj šampiona Engleska i Španije. Gvardiolin Siti je favorit protiv Čolovog Atletika, ali Argentinac ima strašan bilans protiv engleskih klubova u eliminacionim fazama. Uostalom, nedavno se vratio iz Mančestera uzdignutih ruku pošto je na Old Trafordu pobedio Junajted. Pod Simeoneovom palicom, Atletiko je samo jednom ispao od engleskih klubova!

Čolo je 2014. eliminisao Čelsi u polufinalu, Lester 2017. u četvrtfinalu, Liverpul 2020. u osmini finala i nedvano Mančester Junajted. U Ligi Evrope je izbacivao Arsenal, a u Superkupu Evrope pobeđivao Čelsi. Samo je Čelsi prošle sezone od svih engleskih timova uspeo da eliminiše Čolove Koločonjerose u eliminacionoj fazi. Pobedio je u oba meča osmine finala.

KVOTE: (1,40) Mančester Siti (4,50) Atletiko Madrid (8,50)

Simeone ima i pozitivan bilans sa Gvardiolom u Ligi šampiona. Sudarili su se u polufinalu 2016. kada je Katalonac trenirao Bajern. U Madridu je bilo 1:0 za Atletiko, a u Minhenu su Španci prošli na gol u gostima koji je postigao Grizman (2:1). Atletiko i Siti su dva najjača kluba u četvrtfinalu koja nikada nisu osvajala titulu prvaka Evrope. Simeone je sa Madriđanima izgubio dva finala Lige šampiona, Gvardiola sa Sitijem jedno. Čini se da javnost vidi Građane kao velike favorite, jer je kvota na pobedu Sitija u prvoj utakmici "samo" 1,40.

EMERI ZNA KAKO SA BAJERNOM, ALI...

Svaka čast Viljarealu za sve što je napravio do sada u Ligi šampiona, posebno za eliminaciju Juventusa, ali sva je prilika da se njegova evropska avantura ovde završava. Bajern je protutnjao kroz grupu, dobio svih šest utakmica uz gol razliku 22:3 i bez obzira na nešto lošiju formu poslednjih nedelja, uz Mančester Siti slovi za najvećeg favorita.

Pritom, treba imati na umu da bi do utakmica sa Viljarealom Julijan Nagelsman trebalo da računa na oporavljene Alfonsa Dejvisa i Leona Gorecku.

Bajern i Viljareal sastali su se tek dva puta u takmičarskim utakmicama. Bilo je to pre deset godina u grupnoj fazi Lige šampiona. Tada je na Madrigalu bilo 2:0 za nemački tim, a u revanšu 3:1.

KVOTE: (7,50) Benfika (4,40) Liverpul (1,45)

Poslednjih godina Bavarci s promenljivim uspehom igraju protiv Španaca. Još je svima u sećanju ponižavanje Barselone u četvrtfinalu 2020, kada je bilo 8:2 (ove sezone protiv Katalonaca dva puta po 3:0), ai tu su i neprijatni porazi, odnosno eliminacije od Reala i Atletika u završnim fazama elitnog takmičenja.

Naravno, Viljareal nije ni Real ni Atletiko i teško je poverovati da bi mogao da napravi još jedno iznenađenje poput nedavnog u Torinu.  

Mada, treba imati na umu da Unai Emeri zna kako se pobeđuje Bajern. Dok je vodio Pari Sen Žermen tukao je najtrofejniji nemački klub sa 3:0 na Parku prinčeva. Bilo je to 2017. godine...

ORLOVI, SAD NEMA PROVLAČENJA

Nema nikakve dileme da je Liverpul ubedljivo najbolje prošao na žrebu za četvrtfinale Lige šampiona. Iako eliminacija Ajaksa nije za potcenjivanje, više je nego jasno da se sastav Nelsona Verisima ozbiljno provukao u dvomeču sa Ajaksom, te da bi bilo mnogo atraktivnije da smo u četvrtfinalu gledali okršaj između Kopljanika i Redsa. Ipak, sam pomen imena Benfike izaziva ozbiljan respekt, pa tako mora da bude i ovoga puta, čega je sasvim sigurno svestan Jirgen Klop, koji neće propustiti odličnu priliku da sa svojom ekipom prođe u predvorje velikog finala u Parizu.

Liverpul je do revanš meča osmine finala sa Interom delovao impozantno u Ligi šampiona ove sezone. Do tog meča je imao svih sedam pobeda, a grupnu fazu je okončao sa maksimalnih 18 bodova u ozbiljnoj konkurenciji Atletiko Madrida, Porta i Milana. Sa druge strane, Benfika je uspela iza sebe da ostavi slavnu Barselonu, koju je na Lužu demolirala sa 3:0. Pored toga je savladala i Dinamo Kijev u Lisaobonu, te remizirala na gostovanjima u Kijevu i Nou Kampu.

KVOTE: (7,50) Benfika (4,40) Liverpul (1,45)

Dva tima imaju ozbiljno dugu tradiciju međusobnih okršaja. Tokom istorije su odmeravali snage 10 puta, od čega u osam navrata u elitnom takmičenju, a poslednja dva meča odigrali su u Ligi Evrope 2010. godine. Liverpul ima šest pobeda, a Benfika četiri. Dakle, nijednom nije bilo nerešeno, pa ostaje da se vidi da li će se možda to dogoditi prvi put u istoriji.

U pomenutom revanšu u protiv Ajksa u Amsterdamu, Orlovi su imali samo 34 odsto loptu u svom posedu, a pogodak su postigli iz jedninog udarca u okvir gola protivnika, što jasno pokazuje da ih je pogledala u osmini finala, koja teško da može da im bude od velike koristi protiv moćnog Liverpula u četvrtfinalu.

Prve utakmice četvrfinala na programu su 5. i 6. aprila, revanši su 12. i 13. sledećeg meseca.

Istovremeno su u Nionu žrebani i projektovani parovi polufinala. Sastaće se:

Benfika/Liverpul - Viljareal/Bajern

Mančetser Siti/Atletiko Madrid - Čelsi/Real Madrid

Ti dueli će se igrati 26. i 27. aprila, a druge utakmice 3. i 4. maja.

Finale Lige šampiona za sezonu 2021/22 je na stadionu Sen Deni u Parizu, pošto je UEFA zbog ratnih dejstava na teritoriji Ukrajine oduzela domaćinstvo ruskom Sankt Peterburgu.

Uskoro opširnije...


tagovi

Real MadridAtletiko MadridViljarealBajern MinhenMančester SitiLiverpulžreb za ligu šampionaUEFA žrebžreb

Obaveštavaj me

Real Madrid
Man. Siti
Bajern
Liverpul
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara