©Star Sport
©Star Sport

Zukić pred Partizan: Nećemo dozvoliti da se protiv nas vade iz rezultatske krize, zaslužujemo grupnu fazu u Evropi

Vreme čitanja: 7min | sub. 01.04.23. | 09:24

Vezista Stare dame u razgovoru za Mozzart Sport govori o ambicijama na ličnom i klupskom planu, o svojoj dobroj formi i očekivanjima pred današnji veliki derbi protiv beogradskih crno-belih (20.00, TV Arena Premium 1)

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Novog Sada)

Dvonedeljnu reprezentativnu pauzu fudbaleri Vojvodine iskoristili su da unaprede pojedine segmente u igri i da spremni dočekaju sam finiš sezone Mozzart Bet Superlige. Pobedom u pretprošlom kolu nad Čukaričkim u Novom Sadu (3:2), Lale su podgrejale nadu da u snažnoj konkurenciji upravo Brđana, TSC-a i Partizana ipak mogu do trećeg mesta, koje bi im donelo grupnu fazu u Evropi. Međutim, te planove im je u prošlom kolu značajno poremetio Javor, koji je izabranicima Radoslava Bataka otkinuo deo plena u Ivanjici (1:1).

Izabrane vesti

Do kraja osnovnog dela šampionata i momenta kada će se tabela podeliti na plej-of i plej-aut, preostala su još tri kola, a u svakom od njih Stara dama ispred sebe će imati direktnog konkurenta za najviši plasman, odnosno ekipe sa kojima će opet odmeriti snage i u plej-ofu.

Svi u taboru Novosađana svesni su težine predstojećih zadataka, ali su takođe svi složni u nadi će se na jesen ipak igrati neko evropsko takmičenje u Srpskoj Atini. Čak i ako ne ostvare taj cilj kroz prvenstvo, veruju da će ga realizovati osvajanjem trofeja Kupa. Po tom pitanju veoma je optimističan i talentovani vezista Vojvodine Dejan Zukić, koji je od prolećnog dela sezone jedan od najboljih pojedinaca novosadskog kolektiva. Značajno je podigao formu na pripremama u Turskoj, a potom odličnim partijama u Mozzart Bet Superligi stekao status startera. Kao kruna dobrih izdanja došli su i golovi. Zukić je najpre postigao dva pogotka u ubedljivoj pobedi nad niškim Radničkim na „Čairu“ (4:1) – tada je dobio i priznanje za Igrača kola Mozzart Bet Superlige – a onda bio i strelac pogotka kojim su Novosađani u ranoj fazi susreta načeli Čukarički, a potom i odneli važnu pobedu.

Prvi veliki izazov u nastavku šampionata, Vojvodinu očekuje danas na „Karađorđu“, gde će odmeriti snage sa Partizanom (20.00, TV Arena Premium 1). Zukić veruje da će i u ovom derbiju uspeti da zatrese mrežu rivala ili bar da upiše asistenciju, čime bi pogurao silno motivisane saigrače ka novom velikom trijumfu, kojim bi se dodatno zakomplikovala borba u samom vrhu tabele.

"Tokom ove dvonedeljne pauze radili smo naporno i mislim da ćemo danas protiv Partizana, kao i u narednim mečevima, uspeti da sve šefove zamisli prenesemo i na teren. Daćemo svoj maksimum, a očekivanja svih u klubu, kao i navijača, jesu pobeda u ovom derbiju. To svi želimo svim srcem", kaže na početku razgovora za Mozzart Sport vezista Lala Dejan Zukić.

Partizan je u ozbiljnoj rezultatskoj krizi, a nakon poraza od Radnika u Humskoj (1:2), crno-beli su pali na treće mesto na tabeli. U lošoj formi Beograđana, Zukić vidi šansu za pobedu svog tima, ali i poštuje aktuelnog vicešampiona zemlje.

"Naravno, vidimo svoju priliku u toj njihovoj krizi. Oni nisu u dobroj formi, ali to je jednostavno Partizan i u kakvoj god da je formi, znamo da je reč o ozbiljnom protivniku. Međutim, nećemo im dozvoliti da se iz rezultatske krize takoreći ’vade’ na nama. Daćemo sve od sebe, kako bismo osvojili sva tri boda".

Stara dama je najteži poraz u ovoj sezoni pretrpela upravo od beogradskih crno-belih, koji su ih jesenas ponizili u Humskoj (1:4).

"Ne vraćamo se na to šta je iza nas, već samo gledamo unapred. Naravno, taj poraz boli i daćemo sve od sebe da to ispravimo. Želimo u ovoj utakmici da pokažemo da je to bila posledica lošeg dana i da smo u međuvremenu značajno napredovali".

U jesenjem delu sezone, Novosađani su izgubili sve velike derbije, odnosno pretrpeli poraze od svih rivala iz evropske zone na tabeli. Međutim, od proleća su pokazali da su sazreli i da mogu da se bore za najviši plasman; najpre su na prolećnoj premijeri otkinuli bod Zvezdi na „Marakani“ (1:1), a onda uspeli da savladaju i Čukarički kod kuće (3:2).

"Sve velike utakmice imaju poseban značaj. Mislim da trenutno ova ekipa može da odgovori svim rivalima, posebno posle ove dve nedelje dobrog rada. Gubili smo velike mečeve u jesenjoj polusezoni, ali smo u ovom delu sezone pokazali da možemo da igramo sa svima. Smatram da imamo potencijal i da ćemo na kraju ispuniti naš prvobitni cilj, a to je grupna faza u Evropi. Mnogi zaboravljaju i Kup... Ukoliko ne uspednemo preko prvenstva, verujem da ćemo onda preko tog takmičenja ispuniti pomenuti cilj".

Osvajač najmasovnijeg takmičenja u državi ove sezone ima zagarantovano mesto barem u grupnoj fazi Lige konferencije. Žreb je Lalama u četvrtfinalu dodelio Radnički iz Niša, kojem će gostovati 3. maja.

"Zadovoljan sam žrebom. Upravo u Nišu s Vošom sam osvojio svoj prvi seniorski trofej 2020. godine. Tada smo tamo pobedili Partizan u finalu, pa je to možda i neki znak da opet preko Niša nastavimo put ka finalu i peharu tog takmičenja".

Zukić ističe da im je reprezentativna pauza dobrodošla, te da su pojedine segmente igre podigli na viši nivo.

"Najviše smo poradili na agresivnosti i fizičkoj spremnosti, kako bismo svi mogli izdržimo svih 90 i kusur minuta, da se ne dešava da nam ponestaje snage. Smatram da je svaki igrač sad sto odsto spreman i da može da odgovori na postavljene zahteve stručnog štaba".

Radoslav Batak je dolaskom na klupu Novosađana uneo novu energiju, ali to očigledno nije bilo dovoljno da se prekine praksa rasipanja bodova protiv ekipa iz donjeg dela tabele, čemu je Voša bila sklona pod komandom Milana Rastavca. Remi sa Javorom u Ivanjici (1:1) u prošlom kolu značajno je ugrozio ambicije Lala da preko prvenstva mogu do evropske jeseni.

"U tom meču, kao i protiv Voždovca (prim. aut. 0:0), nedostajala nam je veća agresivnost, ali verujem da smo to popravili tokom pauze. Trudili smo se da nadogradimo nedostatke i da sve bude na krajnje profesionalnom nivou. Jednostavno ne smeju ubuduće da nam se ponavljaju takvi kiksevi".

©Star Sport©Star Sport

Dolaskom novog stratega, osim promene u samom pristupu igri, i Zukić je dobio nešto ofanzivniju ulogu.

"Ta ’osmica’ je zapravo moja prirodna pozicija. Volim da igram malo bliže protivničkom golu. Onda mogu i da realizujem opasne napade, ali i da namestim golove, što je moje umeće. Po meni, ova ofanzivnija uloga je bila pun pogodak, a to se moglo i videti po mojim partijama, kao i po tome koliko doprinosim celom timu".

A nagrada za trud mladom Vošinom vezisti stigla je u vidu golova. Na poslednja četiri meča, zabeležio je tri pogotka, dva puta je zatresao mrežu niškog Radničkog na „Čairu“ (4:1), a bio je i strelac prvog gola protiv Brđana u Novom Sadu.

"Uvek ulazim u utakmicu sa ciljem da ekipa pobedi, a drugi cilj mi je da postignem ili namestim gol. Dobra timska igra u svakoj ekipi uvek izbaci nekog pojedinca, a verujem da ću i danas da postignem gol ili da asisitram".

Tokom jeseni šansu je dobijao na kašičicu, ali ruku na srce nije ni igrao na visokom nivou. A onda je na priprema u Turskoj proigrao i dobrim partijama zacementirao mesto u startnih jedanaest.

"Tajna mojih dobrih izdanja jeste u tome što igram konstantno kao starter. Konačno sam stekao taj kontinuitet igara i sad je izašao na videlo moj kvalitet. Ne sećam se da sam ikada pre imao ovakav kontinuitet i da sam to na ovako dobar način iskoristio. Zaista sada uživam u utakmicama i sve funkcioniše sjajno".

Kada je reč o ambicijama sa klubom, Zukić i dalje veruje da mogu do trećeg mesta, a to znači do kraja moraju da savladaju sve direktne konkurente.

"Pred nama su do kraja osnovnog dela Mozzart Bet Superlige još tri utakmice, a dve igramo protiv direktnih konkurenata za drugo i treće mesto. Posle meča sa Partizanom očekuje nas gostovanje TSC-u u Bačkoj Topoli, a onda nam stiže Novi Pazar. To su sve ekipe sa kojima ćemo se opet sresti i u plej-ofu. Ovi dueli biće merilo za naš domet. Uveren sam da ćemo javnosti da pokažemo da zaslužujemo grupnu fazu u Evropi".

Pa čak i da evropsku jesen ne dosanjaju ni preko prvenstva, ni preko Kupa, Zukić veruje da Stara dama ima potencijal da do grupne faze stigne i težim putem – preko kvalifikacija.

"Optimista sam i po tom pitanju. Ovi igrači i ovaj stručni štab imaju veliki kvalitet i sigurno možemo i kroz kvalifikacije do zajedničkog cilja. U tom slučaju će nas očekivati dva kola za plasman i verujem da možemo i tim putem do Evrope", zaključio je razgovor 21-godišnji Dejan Zukić.

MOZZART BET SUPERLIGA, 28. KOLO:

Petak

Kolubara - Napredak 0:1 (0:0)

/Krstić 74pen/

Mladost Lučani - Novi Pazar 1:3 (1:1)

/Žunić 34 - Mijić 28, Bogdanovski 48, Majdevac 72/

Subota

14.00: (2,10) Radnički 1923 (3,35) Spartak Subotica (3,60)

16.00: (2,05) Voždovac (3,40) Javor (3,70)

18.00: (1,07) Crvena zvezda (12,0) Mladost GAT (30,0)

20.00: (3,25) Vojvodina (3,45) Partizan (2,20)

Nedelja

16.00: (3,90) Radnik (3,50) TSC (1,95)

18.00: (3,40) Radnički Niš (3,30) Čukarički (2,20)



tagovi

Dejan Zukić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara