Zvanično promenjena pravila: Ukinut VAR i uvedeno pet izmena

Vreme čitanja: 2min | pet. 08.05.20. | 16:00

Možda potraje do Mundijala u Kataru

Najave da će fudbal promeniti oblik zbog uticaja virusa COVID-19 već su se obistinile. Međunardoni bord za promenu pravila igre doneo je nekoliko odluka koje će promeniti najvažniju sporednu stvar na svetu. Makar dok traje pandemija.

Prva, ujedno i najznačajnija, tiče se ukidanja VAR-a. Polemike izazvalen uvođenjem tehnologije na stadione privremeno će utihnuti, jer je FIFA preporučila nacionalnim savezima u kojima se VAR koristi da više nisu u obavezi da se oslone na ovu novotariju. Ko prihvati da se ratosilja VAR-a, ne mora da ga koristi dok traje pandemija, ali je s druge strane ostavjena mogućnost da on i dalje bude u upotrebi. Takmičenja u kome korišćenje VAR-a ostane na snazi moraju da se pridržavaju istih protokola kao i u redovnim okolnostima.

Izabrane vesti

Daleko zanimljvije deluje odluka da se, umesto dosadašnje tri, dozvoli pet izmena po utakmici. FIFA je procenila da će usled žestokog tempa od dva susreta sedmično, kao i činjenice da će se utakmice u završnici ove sezone igrati u letnjim mesecima, fudbaleri biti izloženi većem riziku od povreda nego inače. Otuda, trenerima je dozvoljeno da po meču izvrše pet izmena, a u onima koji odu u produžetke (mečevi Lige šampiona, Lige Evrope, kao i državni kupovi) biće dozvoljena još jedna, šesta izmena.

Da ne bi svako ovo novo pravilo tumačio prema nahođenju, neće postojati pet, već i dalje tri „prilike za izmene“, što znači da će u jednom „terminu“ trener morati da zameni bar dvojicu igrača ako želi sve opcije da potroši iskoristi. Sve u nameri da se igra ne bi prekidala pet puta kako bi jedan tim potrošio pravo na izmene. Ostaje na snazi pravilo po kome igrač može na teren u pauzi između dva poluvremena.

U želji da zaštiti zdravlje igrača i smanji mogućnost povreda, FIFA je dozvolila da, umesto dosadašnjih 18 igrača, u protokolu utakmice budu njih 23. Sve kako bi treneri imali više opcija za izmene tokom samog susreta.

Međunarodni bord za promenu pravila dodao je da su pomenute mere privremene, ali da bi mogle da potraju sve do Mundijala 2022. u Kataru. Naravno, zavisno od posledica pandemije.

(FOTO: Reuters)


tagovi

FIFAVAR

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara