Zvanično: Pukla je Realova transfer bomba Rejnijer! Brazilska „desetka“ koja se dugo čekala je sada u rukama idola

Vreme čitanja: 5min | pon. 20.01.20. | 17:48

Madriđani potukli konkurenciju u vidu Barselone, Mančester Sitija, Atletiko Madrida, Liverpula i Pari Sen Žermena

Dan pošto je napunio 18 godina, brazilsko čudo od deteta Rejnijer Žezus je ostvario transfer karijere. Real Madrid je danas i zvanično potvrdio da je angažovao mladog Brazilca.

Real Madrid je Rejnijera doveo iz Flamenga, a obeštećenje iznosi 30.000.000 evra. Brazilac je sa Kraljevićima potpisao ugovor do leta 2026. godine što dovoljno govori koliko ozbiljne planove imaju Madriđani sa njim.

Izabrane vesti

Otkako se pojavio u prvom timu najpopularnijeg brazilskog kluba, Rejnijer je počeo da skreće pažnju velikih evropskih klubova, mada je još kao omladinac ušao u teftere evropskih skauta.

Rođen je u prestonici Braziliji, a otac mu je bio odličan futsal igrač. Kao i većina brazilske dece, čim je prohodao fudbalska lopta mu je postala omiljeni rekvizir. Zanimljivo je da je kao dete prošao kroz sve klubove „velike četvorke“ Rio de Žaneira. Sa 11 godina je došao je u Vasko da Gamu, ali ga nisu zdražli. Bio je u Botafogu i Fluminenseu, ali ni oni nisu imali sluha da bi na kraju završio u najvećem klubu iz Rija – Flamengu.

Već sa 15 godina je počeo da blista u mlađim selekcija Rubronegra i ljudi u Riju koji su se nagledali brojnih fudbalskih majstora su počeli da šapuću o novom biseru u Falmengu. Blistao je u konkurenciji vršnjaka i Flamengiu donosio razne titule, a sebi brojna individualna priznanja. Broj 10 na leđima mu je savršeno odgovarao. Na pitanje zašto nosi „desetku“, u jednom od intervju pre tri godine je rekao:
„Zbog Zinedina Zidana. Nisam imao priliku da ga gledam, ali otac mi je stalno pokazivao njegove snimke na telefonu. Pokušavam da skinem njegove poteze. Ako budem i 1% Zidana, smatraću da sam uspeo u karijeri“, rekao je tada 15-godišnji Rejnijer u intrevjuu za Globo.

Nastavio je da dominira u mlađim selekcijama, da bi prošlog leta kao 17-godipnjak dočekao debi u prvom timu Flamenga. Čim je došao u Flamengo, novi trener Žorž Žezus je pitao ljude u upravi ko su najveći talenti među mladim igračima. Rekli su mu da su to Rejnijer i Linkoln. Kada je video Rejnijera, Žezus je omdah odlučio da mu pruži šansu za debi u prvom timu. U meču Kopa Libertadores.

Ipak, konkurencija u Flamengu je bila prejaka, velikan sa Marakane je ulazio u završnicu borbe na svim frontovima i nije bilo mnogo prostora za Rejnijera. Žezus je imao oformljen tim od proverenih i iskusnih igrača, a Rejnijer je do kraja godine dobijao šansu sa klupe ili u manje bitnim prvenstvenim mečevima. Za pola godine je upisao 15 utakmica za Flamengo i dao šest golova. Igrao je na poziciji klasične „desteke“ i na svakih 88 minuta u igri je u proseku beležio gol ili asistenciju.

Bez obzira što nije igrao mnogo, evropski bogataši su već stali u red za njegovo dovođenje. Barselona, Mančester Siti, Liverpula, Pari Sen Žermen i Ateltiko Madrid su pokazali najviše interesovanja. Ali je Real Madrid pobedio konkurenciju zahvaljujući svom čovek za Brazil. Đuni Kalafat je Realov operativac zadužen za Južnu Ameriku, lični prijatelj Ronalda i Roberta Karlosa, čovek sa jakim vezama u svim velikim klubovima. Zahvaljujući njemu je Real prethodnih godina Barseloni uzeo ispred nosa uzeo Vinisijusa Žuniora i Rodriga. On je stupio u kontakt sa Rejnijerovim ocem i zastupnicima i dobio njihov pristanak. A onda je prešao na pregovore sa Flamengom.

U novembru se desilo nešto jako bitno.

Rejnijer je do tada imao važeći ugovor sa Flamengom do decembra 2020. godine uz otkupnu klauzulu od 70.000.000 evra. Kako je brazilskom klubu postalo jasno da niko neće platiti taj novac za dečaka koji će uskoro biti slobodan igrač, došlo je do kompromisa. Rejnijer je produžio ugovor do leta 2024. godine uz smanjenje otkupne kaluzule na 30.000.000 evra za zimski prelazni rok. Ali uz uslova da kaluzučla narednog leta naraste na 35.000.000 evra, a od 2021. godine na 70.000.000 evra.

Real Madrid nije mnogo razmišljao. Sačekao je da Brazilac postane punoletan i platio manju klauzulu koja važi za ovu zimu. Od tih 30.000.000 evra, 80 odsto novca ide Flamengu (24.000.000 evra), a po 10 odsto (po 3.000.000 evra) igračevoj porodici i agentima.

Sve je bilo dogovoreno pre nekoliko nedelja, konkurencija je ispala iz trke i čekalo se samo da igrač napuni 18 godina. Sinoč je Rejnijer postao punoletan, a danas je Real ozvaničio transfer.

Mladi Brazilac se trenutno nalazi sa omladinskom reprezentacijom na kvalifikacionom truniru za Olimpijske igre koji se održava u Kolumbiji. Posle njega će doći u Španiju. Igraće za Realov maldi tim Kastilju, ali će trenirati kod Zidana sa prvim timom. Od leta bi trebalo da konkuriše za sastav prvog tima Kraljevića.

Rejnijer dolazi kao nešto najtalentovanije što brazilski fudbal može da ponudi u ovom trenutku i „desetka“ kakvih je sve manje u poslednje vreme. Najviše mu odgovara pozicija polušpica u sistemu 4-4-2, ali može da igra i kao drugi špic ili po strani. Tehnika, pregled igre, šut, dribling su mu najjači aduti. Po stilu igre ga porede sa Kakom, a karakterističan je i po tome što voli da preuzme odgovornost i uzme loptu u noge.

U Real dolazi kao jagoda na šlag klupske politike ulaganja u malde talente. Real je prethodnih godina već napravio sjajne poslove dovođenjima Kazemira, Asensija ili Valverdea za male pare, a onda je počeo sa većim ulaganjima. Platio je preko 100.000.000 evra za brazilski tandem krila VinisijusRodrigo. Ranije je doveden i Martin Edegard koji je sada konačno sazreo na pozajmici u Real Sosijedadu. Real je kupio i talente poput Japanca Kuba, ukrajinskog golmana Lunjina... Tu su i nešto stariji Jović, Militao i Ašraf Hakimi koji je pozajmljen u Dortmundu. Real Madrid ima generaciju za narednu deceniju...

A brazilska „desetka“ Rejnijer bi mogao da bude predvodnik te generacije. U pravim je rukama. Učiće od idola Zidana koji će imati zahtevan zadatak da dijamanstki talenat pretvori u vrhunski proizvod i jednog od najboljih na svetu.

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara