Mekgergor brani (Star sport)
Mekgergor brani (Star sport)

Zvezda herojski poginula: Rendžers 56 minuta živeo u strahu, a onda je Kent ugasio nadu

Vreme čitanja: 5min | čet. 17.03.22. | 20:43

Ekipa Dejana Stankovića hrabro napala protivnika, dominirala tokom čitave utakmice, ali je na kraju slavila sa nedovoljnih – 2:1

Umela je sreća tokom ovih pet vezanih evropskih sezona da se osmehne Crvenoj zvezdi, ali joj je u dvomeču osmine finala LE protiv Glazgov Rendžersa bila najveći protivnik. Fortuna je tako nemilosrdno bila na strani šampiona Škotske tokom ovih 180 minuta fudbala, da je navijačima i igračima prvaka Srbije ostalo samo da se u neverici hvataju za glavu nakon poslednjeg zvižduka rumunskog sudije Ištvana Kovača. Večeras je Zvezda nadigrala Rendžers tokom svih 90 minuta igre, ali je promašila prevelik broj izglednih prilika. Delovalo je da jedan gol, koji je u 10. minutu postigao Mirko Ivanić neće bio dovoljan ni za pobedu, koju je ekipa Dejana Stankovića apsolutno zaslužila, ali je ona ipak stigla u nadoknadi, zahvaljujući El Fardu Benu koji je pogodio sa bele tačke - 2:1 (1:0), prvi meč 0:3.

Crveno-beli su odigrali sigurno najdinamičniju, a možda i najkvalitetniju utakmicu ove sezone. Ušli su fantastično u meč, konstantno podizali ritam, terali protivnilka da se često panično brani. Nervoza se jedino nije osetila kod vremešnog Alana Mekgregora, koji je posle odbranjenog jedanaesterca na Ajbroksu večeras bio jedina nerešiva enigma za domaće napadače.

Izabrane vesti

Stanković je hrabro postavio igru, Zvezda je napala sa dva klasična špica, uspela u ozbiljne probleme da stavi protivnika, ali je zaostatak od tri gola iz prvog meča ipak bio preveliki. Morala je da krene dodatno agresivno, što ju je koštalo primljenog gola iz kontranapada u 56. minutu. Glavni krivac bio je Rajan Kent, koji se ispostavio kao najveći problem Zvezdine odbrane u osmini finala.

-----------

CRVENA ZVEZDA - RENDŽERS 2:1 (1:0) (prvi meč 0:3)

/Ivanić 10, Ben 90+3pen - Kent 56/

Stadion: Rajko Mitić. Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija). Gledalaca: 47.024

CRVENA ZVEZDA (4-1-3-2): Borjan - Pičini (od 57. Gajić), Dragović, Eraković, Rodić (od 72. Falko) - Sanogo - Katai, Kanga, Ivanić (od 72. Motika) - Ohi (od 63. Ben), Pavkov.

RENDŽERS (4-2-3-1): Mekgregor - Tavernije, Goldson, Balogun, Bejsi - Džek (od 69. Sends), Lundstram (od 80. Barišić) - Aribo (od 69. Arfild), Kamara, Kent (od 90. Rajt) - Morelos (od 80. Ruf)

-----------

Marakana je „zapaljena“ možda i ranije nego što su mogli i da požele u Crvenoj zvezdi. Odbrana Rendžersa je dozvolila ono što joj se gotovo nikada ne dešava kod kornera. Lopta je posle centaršuta Kange pala uspred peterca, a onda se odbila do Mirka Ivanića, koji ju je fantastično poklopio, pa nije bilo spasa za Alana Mekgregora.

Samo dva minuta kasnije fenomenalni vezista iz Bačkog Jarka je mogao i do drugog gola. Aleksandar Katai je odlično povukao kontranapad, u pravom tenutku uposlio Ivanića, koji je udarcem sa 13-14 metara stavio na ozbiljne muke veterana na golu giganta iz Glazgova.

Zvezda je tragala za drugim golom, išlo se iz napada u napad, koji je uglavnom otvarao Kanga, a u završnicu donosili Ivanić i Katai, a prvi ozbiljniji odgovor dogodio se u 23. minutu i mogao je da bude koban. Alfredo Morelos je dobio loptu tamo gde najviše voli, na ivici kaznenog prostora, potom se stuštio ka golu Crvene zvezde i opasno šutirao, ali je lopta prohujala pored desne stative Borjanovog gola. Ipak, usledio je ekspresan odgovor Crvene zvezde. Ohi je dubinsku loptu spustio Pavkovu, ovaj je uspeo da je iskontroliše i uputi udarac, koji je prošao malo pored desne stative. Ostala je dilema da li se radilo o ofsajdu, jer je sudija na kraju podigao zastavicu. U svakom slučaju bi presuđivao VAR da je lopta ušla u gol.

Crveno-beli nisu želeli da spuste loptu. Igrači na terenu kao da su osećali da je protivnik u nokdaunu, pa su još jednom želeli da ga bace na konopce. Na svakih nekoliko minuta razvijala se nova akcija ekipe Dejana Stankovića. Tim Đovanija van Bronkhorsta je bio prinuđen da se brani, a sa druge strane nije imao mnogo prostora da odgovori iz opasnog kontranapada. Desna strana gostiju, na kojoj iz drugog plana dejstvuje Džejms Tavernije bila je potpuno zagušena. Kapitena gostiju su konstantnim dupliranjem ozbiljno opteretili Ivanić i Katai, kojima se pridodavao i Rodić, pa Tavernije nije smeo previše da se otvara i igra na način koji mu najviše pogoduje.

Onda kada je delovalo da je Rendžers uspeo da umiri Zvezdine napade, umalo mu se dogodilo iznenađenje od strane Kristijana Pičinija. Italijan je dobio direktan duel na ivici protivničkog šesnaesterca, ušao je u sredinu i sjajno opalio levom nogom, ali je Mekgregor uspeo da održi svoju ekipu u životu.

Ono što nije uspela u finišu prvog poluvremena Crvena zvezda je pojurila na početku drugog, ali joj se jednostavno nije dalo da dođe do drugog gola. Zvezda je sa još više energije ušla u drugih 45 minuta, Milan Pavkov je imao fenomenalnu priliku u 49. minutu kada nije uspeo da iskoristi izuzetan prodor i dodavanje Ohija, pa je umesto da gurne loptu u mrežu ostao ukopan na sedam, osam metara od protivničkog gola.

Upravo je Norvežanin bio taj koji je energetski vukao ekipu Dejana Stankovića na startu drugog poluvremena, ali je onda u 56. minutu u ubitačnu kontru potrčao Rajan Kent. Najveći problem Zvezdine odbrane u ovom dvomeču pobegao je Pičiniju, istrčao pred Zvezdin gol i šutirao, a lopta je zakačila Dragovića i prevarila Borjana. Italijan je još pred kraj prvog poluvrenena osetio bol u zadnjoj loži, a ta povreda se aktivirala baš u nevreme. Jasno je da je morao da ostane na poluvremenu u svlačionici, ali je očigledno mislio da može da pomogne ekipi i u nastavku.

Balon Zvezdine energije se bukvalno izduvao nakon gola Rendžersa. I dalje je domaćin napadao, pokušavao da ponovo oživi nadu, imao je Mirko Ivanić dve vrlo dobre prilike u 65. minutu, a potom i El Fardu Ben, ali lopta jednostavno nije htela u gol Alana Mekgregora.

Stanković je pokušao promenom formacije i uvođenjem svežih igrača kao što su Motika i Falko da dođe makar do zaslužene pobede, ali je Rendžers ipak znatno lakše disao u završnici.

Rendžersu se čak u 84. minutu otvorila i prilika da dođe do potpunog preokreta, ali je Borjan uspeo da zaustavi neugodan udarac Van Bronkhorstovog džokera Kemara Rufa. Pravda je ipak zadovoljena nakon što je u nadoknadi u kaznenom prostoru srušen Filipo Falko, a Ben obradovao Zvezdinu publiku.

Crvenoj zvezdi ostaje da žali što iz Glazgova nije donela bolji rezultat. Da je zaostak bio dva, a ne tri gola, Stankovićev tim posle rang gola ne bi morao previše da juri, već bi mogao šahovskim potezima da traži put do drugog gola i eventualnih produžetaka. Ovako, rezultat iz prvog meča jednostavno je bilo gotovo nemoguće nadoknaditi.



tagovi

Glazgov RendžersAlan MekgergorMirko IvanićKristijano PičiniRajan Kent

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara