Zvezda igra kao Lajpcig: Baharov presing udavio Turke, iz Rusije sa peharom! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 12.07.23. | 20:30

Crveno-beli furioznom igrom u prvom poluvremenu savladali Fenerbahče (3:1) i sa perfektnim skorom osvojili Pari Kup u Sankt Peterburgu

Prepevali su navijači Crvene zvezde preko nekoliko godina kultne stihove Bore Čorbe „Ti si savršenstvo bez mane“. Jeste u pitanju pripremni period, jeste da sezona mora da bude puna uspona i padova, ali prema viđenom u Sankt Peterburgu mogao bi gore pomenuti stih da bude aktuelan na najvećem srpskom stadionu u narednih 10 meseci. Imali su crveno-beli u sličnim periodima sezone dobra izdanja kod Vladana Milojevića i Dejana Stankovića, ali se nikada nisu našalili sa rivalima kao što je ove večeri tim Baraka Bahara uradio sa renomiranim Fenerbahčeom – 3:1, predvođenim takvim asovima kao što su Džeko i Batšuai. Na perfektan način crveno-beli su osvojili PARI kup u Sankt Peterburgu, osvojili 50 hiljada evra... Međutim, to je manje bitno.

Ne zna se čega je više bilo u igri Crvene zvezde, posebno u prvih 45 minuta. Tempo, strast, brzina, smisao za kombinatoriku. Sve je pucalo pred golom turskog vicešampiona, čiji igrači su bili isfrustrirani ambicijom ekipe Baraka Bahara da ih pobedi, i prebije u sred pripremnog perioda. Igrala je Crvena zvezda kao neki nemački tim, možda najpribližnije Lajpcigu, sa ubitačnom tranzicijom. Što baš i nije tipično za srpske timove i reprezentativne selekcije.

Izabrane vesti

Sve je počelo idealno za Crvenu zvezdu u 21. sekundi kada je posle kreacije Krasoa pogodio Olajinka. Nastavilo se u 39. minutu golom Ivanića, ali u Barakavom sistemu nije bilo slabog mesta. Odigrao je Srđan Mijailović na mestu centralnog beka kao da je je brat blizanac Miodraga Belodedića, ne dozovlivši Edinu Džeku da podigne bokled. Bio je iznenađenje i Osman Bukari kao desni ving bek, ali je i on bio jedan od onih koji su Turcima došli glave u prvom poluvremenu.

Jasno je da će navijači Crvene zvezde najviše pamtiti magiju Žan Filipa Krasoa, i motoričke sposobnosti Piter Olajinke. Pozivnicu za beogradske duele protiv TSC-a i Fjorentine potpisao im je presing Baraka Bahara. Tačan precizan, jak...

Bili su prezadovoljni navijači Crvene zvezde intergacijom Baraka Bahara i njegovim fudbalom protiv Zenita i Nefčija... Možemo samo da zamislimo kakva su osećanja bila u njima posle gotovo savršenih 45 minuta srpskog šampiona protiv Fenerbahčea. Jeste turski velikan u ranoj fazi priprema i još nije posložen, ali ne pamti se kada je jedan srpski tim izgledao ovako trkački i fizički dominantno. Kao besni kerovi, koji su nanjušili lak plen, izgledali su Barahovi izabranici u sudaru sa žuto-crnima iz Turske. Delovalo je u pojedinim trenucima da presingom mogu da uzmu loptu kada god požele i isfrustriraju skupocenu četu iz Istanbula predvođenu Batšuajim i Džekom.

Sve je počelo bajkovito, fintom Krasoa na koju su nasela trojica igrača Fenerbahčea i asistencijom ka Piteru Olajinki, dovoljno spretnom da posle 21. sekunde stigne do prvenca u crveno-belom dresu. Drugi gol postigao je Mirko Ivanić (njego treći na PARI Kupu) u 39. minutu, a sve između toga bila je bajka u crveno-belom.

Najblaže rečeno Fenerbahče je bio udavljen vrtlogu crveno-belog presinga. Poslednja linija turskog vicešampiona nije mogla da podigner glavu, jer su im za petama stalno bili Olajinka, Kangva, Mitrović i Stamenić. Retko je kada Edin Džeko dobijao loptu u noge, a Zvezdino samopouzdanje dizao je i bravurozan start Marka Stamenića koji je zaustavio bez faula Mičija Batšuajija.

Igrala je Crvena zvezda kao Lajpcig. Sa mnogo kontakta, faulova, fizike, sa visoko podignutim linijama. Brzo oduzete lopte bile su signal za ofanzivce crveno-belih da izbačeni kao iz katapulta jurišaju na gol Baindira. Spašavao je golman Fenera posle voleja Olajinke, nekoliko puta je nedostajao završni pas za totalni kolaps Fenera. Međutim, ponovo je Barak Bahar pokazao da može da se igra zanmiljivo, ultra ofanzivno, a opet stabilno.

Postavljanje Osmana Bukarija na poziciju ving beka bilo je iznenađenje, čak možda i preveliki rizik Baraka Bahara. Ali bio je reprezentativac Gane jeda od pokretača Zvezdine ofanzivbne igre. Kraso je potezima iz mesta pravio višak, dok je Piter Olajinka sjajnim presingom bio prvi među odličnim defanzivcima. Fener nije bio ni blizu gola, ni blizu šuta, sve do 44. minuta. Tada je po levoj strani prošao Samuel, bio je sam Batšuaji, ali je Zoran Popović skinuo viđen. Čisto da pokaže da može da duva za vrat Omriju Glazeru. 

Malo je pao intenzitet u drugom poluvremenu. Fenerbahče je došao do daha i pretio preko Džeka. Utakmica nije imala takav nit kao u prvom poluvremenu, bilo je mnogo faulova. Pao je intenzitet Zvezdinog presinga, bilo je tu i mnogo izmena. Bolje se snašao u takvoj konstalacoiji turski velikan . Zakuvao je situaciju pogodak Žaoa Pedra, ali je Zvezda odmah reagovala. Preko Lučića na asistenciju Lazara Nikolića.


 

CRVENA ZVEZDA – FENERBAHČE 3:1 (2:0)

/Olajinka 1, Ivanić 39, Lučić 83 - Ž. Pedro 79/

Sankt Peterburg

Stadion: Sportski kompleks Zenita

Sudija:Evgeni Kukulijak

CRVENA ZVEZDA (3-1-4-2): Popović – Eraković (od 64. Spajić), Mijailović (od 82. Nikolić), Dragović (od 82. Milunović) – Stamenić (od 77. Ado) – Bukari (od 64. Nedeljković), Kangva (od 74. Kanga), Ivanić (od 71. Lučić) – Mitrović (od 71. Šljiivć) – Kraso (od 64. Mijatović), Olajinaka (od 64. Rodić).

FENERBAHČE: Baindir (od 46. Egribajat) - Samjuel, Enrike (od 46. Aziz), Salaj, Peres (od 74. Ostervold) - Aran (od 21. Juksek), Krespo, Kaveči - Kapačak (od 46. Kent), Batšuaji, Džeko (od 66. Žoao Pedro).


tagovi

Barak BaharPiter OlajinkaŽan Filip KrasoMirko IvanićSrđan MijailovićVladimir Lučić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara