Zvezda mnogo bolja od Helsinkija, ali čekao se Pavkov sa pečatom (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 24.07.19. | 22:45

Odlično prvo i mlako drugo poluvreme, ali Zvezda je blizu Kopenhagena

Baš onako kako igra ozbiljan favorit u evropskom fudbalu. Baš onako kako bi prošlogodišnji debitant u Ligi šampiona trebalo da igra protiv Helsinkija. Strpljivo, kontrolisano, disciplinovano. Sa verom u sebe od prvog do poslednjeg minuta.

Crvena zvezda je pokazala klasu protiv Helsinkija i pobedom od 2:0 praktično rešila pitanje plasmana u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona gde je čeka Kopenhagen. Čak Helsinki može da bude i zadovoljan ovakvim rezultatom. Nije imao šut u okvir gola, stvorio je samo jednu šansu, ali je Zvezda kidala živce navijačima u mlakom drugom poluvremenu. Dok nije ušao miljenik publike i sve rešio. Milan Pavkov je stavio pečat na plasman u dvomeč sa Dancima. Revanš će biti formalnost jer ovaj Helsinki ne može istopiti dva gola Zvezdine prednosti.

Izabrane vesti

Nisu Finci ostavili ništa bolji utisak od Suduve u Beogradu. Ali je zato Zvezda ubacila u višu brzinu i podigla nivo igre. A opet je utisak da se forma planirano i postepeno diže za vrhunac letnje sezone i mečeve sa Kopenhagenom u trećem kolu. Tada će na talonu biti sigurna evropska jesen i tada bi mogla da se odškrinu vrata Lige šampiona. Ima u Zvezdinoj igri još rezervi koje se čuvaju. Pogotovo u odnosu na ono drugo poluvreme. 

Opet je Crvena zvezda počela meč bez ijednog letnjeg pojačanja. Treći zaredom u Evropi što ne pamte ni najpedantniji hroničari sa Marakane. To je ta fudbalska stabilokratija kojoj teži Vladan Milojević. Automatizmi u igri su sve prepoznatljiviji, ovo je ona Zvezda koja vrlo dobro koristi svoje kvalitete, prikriva mane i eksploatiše veliku prednost atmosfere na Marakani.

Zvezda je uraganskim presingom u prvih 10 minuta izbila vazduh iz pluća Helsinkija koji bi po nekoj verovatnoći trebalo da je makar fizički na višem nivou jer je u jeku sezone. Što se donekle pokazalo tačnim u drugom poluvremenu.

Desetak minuta Finci nisu znali gde biju, pucale su im linije kao ledenice, panično su napucavali loptu iz šesnaesterca, a Zvezda ju je ekspresno vraćala ne dozvoljavajući rivalu da predahne. Iz tog žestokog presinga i napada sa sedmoricom igrača u poslednjoj trećini, nisu stvoreni ziceri. Ali jesu poluopasne situacije koje su pokazale u kojem će smeru ići utakmica. Uz odličnu podršku sa tribina, Zvezda je gospodarila travnjakom Marakane.

Ali prva se zatresla Zvezdina mreža. Riski je pobegao i poslao loptu u gol, da bi se ispostavilo da je uhvaćen u ofsajd zamku.

Nastavila je Zvezda da steže obruč, Marin, Ben i Ivanić su menjali pozicije, zbunjivali rivala, Rodić visio na poziciji levog krila, Jovičić kao šerif zatvarao sve prilaze Babiću i Milunoviću... Upravo je Jovičić fantastičnom loptom lansirao Marina u kontru u 24. minutu. Kapiten je povukao i podigao publiku na noge. Uposlio je Ivanića kojeg je golman Rudakov pročitao u situaciji jedan na jedan i spreečio ga da bocne loptu

Iskupio se Ivanić tri minuta kasnije. Posle kombinacije sa Marinom na desnom krilu je fantastično centrirao na drugu staivu. Boaći je to čekao i samo se poklonio. Drugi gol u dve utakmice, budi se polako onaj Ričmond iz mandata pre Kine.

Nastavila je Zvezda da kontroliše situaciju. Bilo je tu dobrih zamisli kod prekida, opasnih situacija pred golom koje je dobrim praćenjem igre neutralisao zanimljivi golman Rudakov. Probao je Marin opasno iz prekida, bilo je centaršuteva koji su sevali kroz peterac Finaca, drugi gol je visio u vazduhu, a umalo da ga vidimo posle duplog pasa Marina i Jovančića u 45. minutu.

Umesto da na krilima apsolutno dominantnog prvog poluvremena uđe i u drugo, Zvezda je u nastavku zaigrala neprepoznatljivo mlako.

I umalo da u 51. minutu bude ekspresno kažnjenja za opuštanje Milunovićeva greška je otvorila kontru Fincima, Mensa je sam na drugoj stativi lekao završni pas da pogodi praznu mrežu, ali je u poslednjem trenutku uklizao Rodić i spasao čist gol.

Okuražili su se Finci pa su minut kasnije imali čak i prvi šut na utakmici koji nije bio opasan i završio je u korneru. Na drugoj strani je Marin imao malu minijaturu kada je sa levog krila ušao skoro do peterca i našao na Ivanića koji je šutirao dovoljno mlako da Rus na golu Helinskija uhvati loptu. Ostao je Ivanić bez snage i Milojević je rešio da dobije na brzini i probojnosti uvođenjem Jevtovića.

Dobrih 25 minuta su Finci držali Zvezdu pod anestezijom, a onda se srpski šampion probudio i dodao pun gas. Jurnuli su crveno-beli ka drugom golu. Zagrmela je Marakana kada je Milan Pavkov ušao u 73. minutu. Odjednom je prokuljao neki optimizam da je drugi gol tu. Ima taj Pavkov nešto posebno zbog čega i dobija onakve ovacije. 

Ali Finci su konsolidovali defanzivu, nije bilo završnog pasa do Pavkova, Marin je počeo mnogo da greši i Zvezda je ušla u paničnu trku sa vremenom za drugi gol. Jevtović je imao sjajnu šansu da sve reši, ali je gađao neprecizno u 86. minutu.

I onda, kada su mnogi izgubili nadu, Milan Pavkov je u 90. minutu opravdao ulogu čoveka koji rešava utakmice. Marin je nekako izvukao centaršut, lopta se odbila, a na pravom mestu je bio Pavkov za dovoljnih 2:0.

Probudili su se Zvezdini golgeteri, u Finskoj treba da se napumpaju dodatnim samopuzdanjem, a onda sledi ono pravo protiv Kopenhagena.


CRVENA ZVEZDA – HELSINKI 2:0
/Boaći 26, Pavkov 90/

Beograd.
Stadion: Rajko Mitić;
Gledalaca: 36.289;
Sudija: Pavel Gil (Poljska).

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Borjan – Stojković, Milunović, Babić, Rodić – Jovičić - Ben (od 85. Vukanović), Jovančić, Marin, Ivanić (od 63. Jevtović) – Boaći (od 72. Pavkov).  Klupa: Popović, Degenek, Pankov, Pavkov, Žander, Jevtović, Vukanović.

HELSINKI (3-5-2): Rudakov – Toivomaki, Rafinja, Obilor – Mensah, Dalstrom, Para Sinistera, Kairinen, Alho - Tarasov (od 81. Benisan), Riski. Klupa: Usitalo, O'Šonesi, Vertainen, Vairinen, Kusaivi Benisan, Vananen, Zeneli. 


Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara