Ferencvaroš, Molde, Midtjiland, Omonija ili Dinamo?
Ferencvaroš, Molde, Midtjiland, Omonija ili Dinamo?

Zvezda na žrebu: Danci prestravili Ludogorec, Molde nikako na strani, Omonija najbolji scenario

Vreme čitanja: 10min | čet. 27.08.20. | 13:19

Poželjan je i Dinamo Brest, Ferencvaroš je tu negde u sredini

Mučila se Crvena zvezda u Tirani, ali zadatak je obavila i prošla u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. A posle silnih iznenađenja u kasnijim mečevima, na prvi pogled joj se pročistio i put do plej-ofa, jer su na drugom stepeniku ispali timovi poput Seltika, Ludogoreca, Legije... Međutim, najveća greška koji bi crveno-beli smeli da naprave jeste da potcene potencijalne rivale koje će dobiti na žrebu u ponedeljak. Molde, Midtjilant, Omonija, Ferencvaroš i Dinamo iz Bresta svakako nisu evropski krem, ali jesu timovi koji bi timu Dejana Stankovića mogli da pomrse račune ako se ne odigra bolje, mnogo bolje nego u Albaniji.

Ipak, postoje oni kojima bi se i u Ljutice Bogdana obradovali. I oni koji će im sve do ponedeljka kvariti san. Pa da vidimo kako tu ko stoji.

Izabrane vesti

MOLDE

(Norveška)

Moldeov tim sa gostovanja kod Partizana (©Starsport)Moldeov tim sa gostovanja kod Partizana (©Starsport)

Dobro smo ih upoznali prošle sezone. Upropastili su Čukarički na Banovom brdu brzinom Ohija Omoiđuanfa – on je plaćen 1.100.000 evra Stabeku i trebalo je da bude apsolutni hit, mada zasad nije ni izbliza ispunio očekivanja – i kreacijom Magnusa Volfa Ejkrema. Tad smo se plašili i centarfora Lekea Džejmsa, pa Erik Hestada na desnom krilu.

Zatim se Molde namerio i na Partizan, propisno namučio crno-bele, ali im je presudio onaj čuveni gol Nemanje Miletića u 80. minutu revanša, koji je verovatno i sprečio da se protekla sezone ne pretvori u košmar za crno-bele.

Molde je, uostalom, klub sa najjačim koeficijentom od svih Zvezdinih protivnika, mada je veliko pitanje da li je u ovom trenutku opasniji od Midtjilanda. Naime, u Norveškoj se već dugo piše o lošoj formi nosilaca igre, pre svih Ejkrema i Džejmsa. Ovaj drugi se nadao transferu u neku jaču ligu, zasad nije dobio odgovarajuću ponudu i bez obzira na to što ga smatraju najboljim napadačem u Dansko, nije ni senka sebe iz najboljih vremena.

Mučio se Molde i sa Celjem u ovom kolu i da nije bilo velike greške golmana slovenačkog tima, pitanje je kako bi se sve završilo.

ZVEZDA IDE U GRUPNU FAZU LIGE ŠAMPIONA, KVOTA 2,60

Problem je i povreda štopera Martina Bjernbeka, jer su štoperi i ranije bili bolna tačka Moldea. Ne zato što su oni posebno loši, mada nisu ni posebno brzi, već zato što Molde kada napada čini to sa maltene celim timom, napred vuku i bekovi, pa onda štoperi preuzimaju sav rizik na sebe. Vegard Foren, koji je igrao uz Bjernbeka lani, u međuvremenu je otišao u Molde.

Ali da ne bude da je Molde neki poluamaterski tim – nije. Daleko od toga. U stvari, u poslednjih pet evropskih sezona u kojima je Molde igrao, da ne idemo dalje, jer je to otprilike period u kojoj je formiran aktuelni sastav, jedini tim koji je na međunarodnoj sceni uspeo da slavi na Aker stadionu je Fenerbahče. Turci su dobili meč sa 2:0 u grupnoj fazi Lige Evrope 2015. godine.

Ostale utakmice? U istoj toj sezoni Molde je na svom terenu - računamo samo jače protivnike – odigrao 3:3 sa Dinamom iz Zagreba, remizirao je sa Ajaksom (1:1), a pobedio Standard (2:0), Seltik (3:1) i Sevilju (1:0), od koje je, ipak, ispao u prolećnoj fazi Lige Evrope. Bila je to ujedno najbolja sezona Moldea na međunarodnoj sceni u istoriji kluba. Pretrošle sezone u Moldeu je pao i Zenit.

Put u Norvešku svakako nije epilog kojem bi crveno-beli smeli da se raduju.

MITDJILAND

(Danska)

Midjilant sa peharom Kupa Danske 2018. godine (©Reuters)Midjilant sa peharom Kupa Danske 2018. godine (©Reuters)

Čini se najgora moguća opcija za Crvenu zvezdu. Jesu Danci ostali bez kapitena Tima Sparva (otišao u AEL) i Artjoma Dovbika (Dnjepar), ali nisu oni ni igrali posebno bitnu ulogu u timu Brajana Priskea. U Razgradu komotnih 1:0, jer vrlo lako je moglo da bude i 2:0 ili čak i 3:0.

Bugari sve do sredine drugog poluvremena nisu imali šut u okvir protivničkog gola, pa je trener Pavel Vrba iskreno priznao: “Nismo se u Bugarskoj susretali sa ovakvim presingom. Uzeli su nam lopte i sve kombinacije“.

Midtjiland je, uostalom, već pet i kusur godina u usponu. Jula 2014. klub je preuzeo Metju Benam, inače i gazda engleskog Brentforda, sa namerom da u danski fudbal uvede „moneyball“. U Midjilantdu se naime svaki potez donosi isključivo na osnovu matematike, procena, upoređivanja cene i vrednosti... Filozija je sledeća: matematika može da reši svaki problem, samo treba pronaći pravu jednačinu.

Već sledeće sezone Mitdjiland je postao šampion, potom igrao grupnu fazu Lige Evrope nakon što su u kvalifikacijama za Ligu šampiona ispali od APOEL-a. Prošli su zatim grupu sa Napolijem, Brižom i Legijom, oduševili planetu pobedom nad Mančester junajtedom od 2:1 u prvom meču nokaut faze, da bi na Old Trafordu bili spušteni na zemlju – 5:1 za engleskog titana.

Taj poraz kao da je malo poljuljao napredak Danaca. Savršena jednačina u svetu fudbala možda i postoji, ali nije još sročena, pa je bilo tu i promašaja. Recimo, prošle sezone je Midtjiland za Dižonovog napadača Sorija Kabu dao 3.000.000 evra, a on im to nije vratio – samo osam golova od 190 centimetara visokog napadača. Ali su recimo pogodili sa Evanderom, koji je plaćen Vasku 2.500.000 evra i prošle sezone je bio najbolji igrač tima sa devet golova i 11 asistencija.

Protiv Ludogoreca nije ni igrao, a opet su Danci bili uverljivi. Bugarskom timu velike probleme je zadavao brzonogi Aver Mabil, ni lasom nisu mogli da ga uhvate u Razgradu. Za nekakve rupe u selekciji tima ptorebna bi bila dublja analiza nekog ko ih je više gledao. Jer nije Midtjiland klub koji mnogo toga prepušta slačaju. Gde treba zakrpi, pa je dao za desnog beka Diona Kolsa dao 1.000.000 evra, za levog Paulinja 700.000...

Nije ipak ni da je Midtjiland sad kakav bauk. Videli smo prošle sezone da Zvezda može da se nosi sa danskim klubovima kad je sa igračem manje izbacila Kopenhagen. Uostalom, navikli su i u Midtjilandu na evropska razočaranja. Grupnu fazu nekog evropskog takmičenja nisu igrali od pomenute 2015. godine. Ispadali su u međuvremenu od timova kakvi su turski Osmanli, pa kiparski Apolon, švedski Malme, Glazgov Rendžers im je prošle sezone u dva meča strpao sedam komada.

Takođe, treba imati na umu da prvenstvo u Danskoj još nije počelo, odnosno da će Midtjiland prvu utakmicu u domaćem šampionatu igrati četiri dana pred treće kolo evropskih kvalifikacija.

OMONIJA

(Kipar)

Navijače Omonije Zvezda je već dva puta razočarala (©AFP)Navijače Omonije Zvezda je već dva puta razočarala (©AFP)

Stari poznanici. Crvena zvezda je Omoniju izbacila u sezoni 2001/2002 pobedom od 2:1 na Marakani, golovima Lea Lerinca i Milenka Aćimovića. Pa opet u sezoni 2012/2013 pod komandom Roberta Prosinečkog na penale. Nije Omonija imala sreće ni kvaliteta da se izbori i sa Astrom, moskovskim Dinamo, Beitarom iz Jerusalima. Nije to tim koji ima neki veliki evropski skalp da se podiči...

Ali imala je tu sreću da Igor Levčuk, štoper Legije, već u 56. minutu zaradi crveni karton koji je Kipranima pročistio put do plasmana u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Doduše, kiparski tim je možda bolji izraz neko Kiprani. Jer u Varšavi su u startnih 11 Omonije bili samo dvojica Kiprana.

Ključevi veznog reda su u rukama Portugalca Vitora Gomesa, Francuza Erika Boteaka – ako ste pasionirani ljubitelji Lige 1 možda ga znate iz Nice i Lila – te Španac Đordi Gomez, koji može da se pohvali i odličnim prekidom.

ZVEZDA IDE U GRUPNU FAZU LIGE EVROPE, KVOTA 1,40

Ostatak tima nije tako egzotičan, ali završava posao. Na karakterističan kiparski način. U Evropi nema tu nekog lepršavog fudbala, čvrst blok, pa ko se otvori pozadi, nastrada. Iskustvo tu ume da bude presudno, pa je Omonija, nešto nalik Dinamu iz Bresta, u poslednje vreme dovodila veterane. Recimo Fotisa Papulisa (35), osam godina je on igrao za Apolon, pa nekadašnjeg špica Vitorije Plzenj Mihala Duriša (32), zatim Ernesta Asantea (31), njega su vratili u Evropu sa Bliskog istoka.

Ništa posebno, ništa što odzvanja. Ali radi šta treba da se radi. Tako recimo i Jan Lesjaks, koga je Omonija dovela iz Dinama za 200.000 evra, iako ćete u Zagrebu teško pronaći nekog koji će vam reći lepu reč o iskusnom levom beku. Navijači Partizana ga se sigurno sećaju po onom urnebesnom autogolu dok je igrao za Anderleht.

U Omoniji to funkcioniše bolje, mada Hening Berg, bivši TV komentator, trener Bleklberna, skaut Noriča i prvak Poljske sa Legijom, u svetu fudbala ne važi za maestralnog stratega.

Štaviše, čini se da je uz Dinamo Brest Omonija možda i najbolji scenario za Crvenu zvezdu. Možda čak i najbolji, jer je na Kipru odigran samo prvo kolo domaćeg šampionata.

FERENCVAROŠ

(Mađarska)

Ferencvaroš (©Reuters)Ferencvaroš (©Reuters)

Verovatno najveće iznenađenje dosadašnjeg toka kvalifikacija za Ligu šampiona. Usred Glazgova pobeda od 2:1 protiv slavnog Seltika! Na prvu loptu rezultat za svako strahopoštovanje, ali dovoljno je uzeti listić sa statistikom i razmisliti opet.

Naime, Seltik 25 udaraca ka golu Ferencvaroša. Fradi svega četiri. Dva u okvir gola. I oba su ušla.

Utakmica je u stvari bila mnogo lakša nego što smo očekivali. Ali nismo krostili svoje šanse, a imali smo ih na pretek“, pravdao se posle meča Seltikov šef struke Nil Lenon optužujući igrače za loš pristup meču, pojedince čak i za otvorenu želju da napuste klub.

Seltik je takođe igrao bez prve zvezde Odsona Eduarda i sve to može da posluži kao alibi, ali treba i da upozori: neće se Ferencvaroš nikome skloniti sa puta. Trener Sergej Rebrov je sa Dinamom iz Kijeva dva puta bio prvak Ukrajine, a ovog leta Mađari su se dobro otvorili i za pojačanja.

Prvenstveno za Mirta Uzunija, prošle sezone jednog od ključnih igrača koji je zagrebačkoj Lokomotivi doneo izlazak u kvalifikacije za Ligu šampiona. Samo za Uzunija Fradi je platio 1.800.000 evra, a pride je po 1.000.000 dao za Šahtjorovog Aleksandra Zubkova, te Roka Baturinu, talentovanog napadača koji se prošle sezone igrao sa čuvarima na pozajmici u slovenačkom Bravu, ali to ipak nije nivo da bismo mogli da poredimo. Po 1.000.000 je platio i za napadača Franka Bolija, pa levog beka praške Sparte Eldara Ćivića, nisu dakle Mađari u finansijskom problemu, naprotiv.

Najopasniji igrač Fradija svakako je Tokmak Nguen, on je dao već tri gola na dve kvalifikacione utakmice, a sinoć dotukao Seltik. Prošle sezone je upisao 12 komada i na to dodao 10 asistencija. Tu je i napadač David Siger, on je načeo Škote u Glazgovu, a u komšiliku su ga upamtili i zato što je prošle sezone u trećem kolu kvalifikacija dao gol za 1:1 na Maksimiru.

Međutim, u revanšu u Budimpešti pritisak je slomio Fradi i Dinamo je slavio sa ubedljivih 4:0 u verovatno prvoj zaista velikoj evropskoj utakmici tadašnjeg trenera Zagrepčana Nenada Bjelice. Sada se ipak igra bez navijača i taj pritisak će biti značajno manjji, ali Ferencvaroš svakako nije neko s kim se ne može.

DINAMO BREST

(Belorusija)

Na utakmici u Brestu (©AFP)Na utakmici u Brestu (©AFP)

Zgazili su Astanu sa 6:3 u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i očekivali smo da će lako sa Sarajevom. Ispostavilo se da je Dinamu iz Bresta bila potrebna i velika pomoć sudija da bi eliminisali šampiona BiH. Trener sarajevskog tima Vinko Marinović se u znak protesta nije ni pojavio na konferenciji za novinare posle meča. Direktorka Sabrina Buljubašić stala je pred novinare sa telefonom na kome se vrteo snimak nepravedno poništenog gola Mersudina Ahmetovića. Tvrde u Bordo timu da su oštećeni i za penal u 84. minutu.

Ovo što se danas desilo nikada nisam videla u fudbalu, a svoj celi život sam u fudbalu... Večeras smo definitivno opljačkani. Opljačkani za pravo da se takmičimo na pravi način“, grmela je posle meča direktorka Sarajeva.

I možemo sad da nabacujemo gomilu nekih podataka koji bi mogli da stvore sliku da Dinamo i nije posebno opasan tim. Recimo, da su pre uspona na tron samo još jednom, 1992. godine, bili u tri najbolja u Belorusiji, da su prošle sezone na pojačanja potrošili 211.000 evra, da je najskuplje bio Ilja Škurin, koji je plaćen svega 95.000 evra da bi dan kasnije bio prosleđen moskovskom CSKA u transferu vrednom 500.000.

To bi međutim bilo pogrešno, jer Dinamo Brest nije naivan rival. Uostalom, Dinamo je taj koji je sprečio BATE Borisov da uzme i 14. uzastopnu titulu u Belorusiji. A Dinamov igrački kadar svedoči da je to iskusan tim koji svakome može da pomrsi račune.

Tu je recimo Artjom Milevski, svojevremeno se dovodio u vezu i sa Crvenom zvezdom, jeste on poznat po tome što voli i da se provede, ali je ozbiljan centarfor. Tu je dalje 198 centimetara visoki štoper Jevgen Hačerinski, 33 su mu već godine, a punih 10 sezona je igrao za kijevski Dinamo.

Jasno je da su se u Bresu opredelili za iskustvo, pa su doveli i 30-godišnjeg Mihajla Gorodejčuka, njega sigurno znate iz BATE Borisova, golman Sergej Ignatović (29) dugo je bio član Dinama iz Minska, Sergej Kisljak (33) je bio u Rubinu... Dinamo je naime pokušao – i dobrim delom i uspeo – da dovede ono najbolje što fudbal u Belorusiji može da ponudi.

Pride, u Belorusiji je prvenstvo uveliko u jeku, odigrana su već 22 kola, prošle sezone Dinamo je do titule stigao bez poraza na gostovanjima (12 pobeda, tri remija), a sa svim ovim prekaljenim veteranima jasno je da je to ekipa koja ti neće oprostiti ako joj makar i na sekund okreneš leđa.

Nemojmo ipak da zaboravimo tu Astanu.

Dakle, po našem utisku, otprilike ovako: Midtjiland, Molde, Ferencvaroš, Dinamo Brest, Omonija. Poređano od najgoreg scenarija do najprihvatljivijeg rešenja. A vi, šta vi kažete?


tagovi

MoldeOmonijaDinamo BrestMidtjilandFerencvaroš

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara