ZVEZDA – PRELAZNI ROK: Rekordna ulaganja od 11.700.000 evra i veliko čišćenje svlačionice

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.09.23. | 10:14

Crveno-beli dobro zaradili i od transfera, oko 12.000.000 evra

Moglo je tako nešto da se nasluti već krajem marta, kada je rukovodstvo Crvene zvezde na službenom putu u Izraelu sklopilo dogovor sa tadašnjim trenerom Makabija iz Haife Barakom Baharom. Iza Crvene zvezde je bila šestogodišnja dominacija u Srbiji i isto toliko učešća u grupnim fazama UEFA takmičenja, tri duple krune... Ali svima je bilo jasno da je potrebno u kolotečinu u Ljutice Bogdana ubrizgati novu krv, i nadaju se svi napraviti konkurentan tim za Ligu šampiona.

Gledajući papir sportski sektor Crvene zvezde napravio je odličan posao, ali kompletna aktivnost u letnjem prelaznom roku biće na proveri tokom prvog dela sezone, posebno kada bude počela grupna faza Lige šampiona. Bio je ovo period rekorda na Marakani. Usled direktnog plasmana u Ligu šampiona i zagarantovane zarade od preko 25.000.000 evra, čelnici Crvene zvezde odlučili su se da u igrački kadar, za srpske prilike, investiraju ozbiljan novac.

Izabrane vesti

Samo za obeštećenja Crvena zvezda je izdvojila 11.700.000 evra. Najviše u finišu, kada su potpise na ugovore sa srpskim šampionom stavili Hvan i napadač Endijaje. Zbirno, oni će Zvezdu koštati oko devet miliona evra, mada je srpski šampion uspeo da plaćanje produži na nekoliko rata.

Prelazni rok u Crvenoj zvezdi može da se podeli na dva dela. Prvi udar izvršen je početkom leta, pošto su na vreme obezbeđeni potpisi slobodnih agenata Žan Filipa Krasoa, Marka Stamenića i Pitera Olajinke. Ubrzo su stigli Omri Glazer, zatim Edmund Ado, te Uroš Kabić i Miloš Degenek.

Novi trener Barak Bahar imao je privilegiju da sa gotovo kompletiranim timom odradi prelazni rok, pošto je uspešno u seniorsku ekipu implementirao i mlade snage poput Koste Nedeljkovića, Jovana Šljivića, Jovana Mijatovića. Sve je izgledalo idealno kada je reč o Crvenoj zvezdi. Srpski šampion je na pripremama delovao ubitačno, savladao Zenit, Nefči i Fenerbahče, petardirao Fjorentinu, gazio na početku Mozzart Bet Superlige.

Međutim, u poslednje vreme Crvena zvezda je počela da pokazuje ozbiljne nedostatke. Masa u špicu dobijena je dolaskom Šerifa Endijajea, koji bi danas trebalo da počne duel protiv Čukaričkog, dok je kao kapitalac u sredini terena angažovan Hvan.

Bilo je ovo i leto velikih prodaja u Crvenoj zvezdi. Srpski šampion je zaradio oko 12.000.000 evra, najviše zaslugom Strahinje Erakovića, akvizicije Zenita. Dobre pare Crvena zvezda je uzela i na levom beku Irakliju Azarovu, Pešić je otišao Ferenvaroš... I ono što je za klupske rukovodioce vrlo bitno – Crvena zvezda je podmladila i napravila tržišno vredniji tim. Očekuje se veliki priliv novca u Ljutice Bogdana od prodaje Stefana Mitrovića, Marka Stamenića, pa i dečaka rođenih 2005. godine. Na pozajmicu u Viljareal je otišao Stefan Leković i on je potencijalno sledeća solidna prodaja Crvene zvezde, jer, u slučaju dobrih igara, španski klub može da ga na kraju sezone otkupi za četiri miliona evra.

Deluje i da je Zvezda pogodila sa velikim brojem pojačanja, mada je forma ekipe uoči reprezentativne pauze bila u padu. Za sada samo Edmund Ado nije ubedio Baraka Bahara da zaslužuje šansu.

Zanimljivo je da su od prošlogodišnjih protagonista status zadržali samo novi kapiten Aleksandar Dragović, prekomandovani Srđan Mijailović, te Mirko Ivanić. Od povrede se dugo opravljao Aleksandar Katai i biće mu teško da se izbori za mesto startera, Gelor Kanga neće imati ozbiljnu ulogu do kraja ugovora, Milan Rodić će biti u rotaciji...

Napravio je Barak Bahar iznenađujući potez odlukom da sa gola skine junaka moderne Zvezdine istorije Milana Borjana. Bio je to početak veliko čišćenja svlačionice, pošto je Izraelac iz takmičarskog tima odstranio Marka Gobeljića i Slavoljuba Srnića, morao je drugu sredinu da potraži i Veljko Nikolić.

Došli: In Bom Hvan (Olimpijakos, 5.000.000), Šerif Endijaje (Adana, 4.000.000) , Omri Glazer (Hapoel Ber Ševa, 1.000.000), Uroš Kabić (Vojvodina 800.000) , Miloš Degenek (Kolumbos, 500.000), Edmund Ado (Spartak, 400.000), Žan Filip Kraso (Sent Etjen, slobodan igrač), Piter Olajinka (Slavija, slobodan igrač), Marko Stamenić (Kopenhagen, slobodan igrač), Naser Điga (Bazel, pozajmica)

Otišli: Strahinja Eraković (Zenit, 7.000.000), Irakli Azarov (Šahtjor, 3.000.000), Aleksandar Pešić (Ferencvaroš, 1.500.000), Stefan Leković (Viljareal, plaćena pozajmica 300.000), Petar Stanić (TSC, 200.000), Andrija Radulović (Vojvodina), Radovan Pankov (Legija), Nemanja Motika (Olimpija), Milan Borjan (Slovan, pozajmica), Nikola Stanković (Čukarički), Marko Gobeljić (Kisifija), Andrej Đurić (Spartak Trnava, pozajmica), Slavoljub Srnić (AEL Limasol), Veljko Nikolić (Aris Limasol),


tagovi

Zvezdan TerzićBarak BaharMilan BorjanPiter OlajinkaŽan Filip KrasoOmri Glazer

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara