Slavoljub Srnić i Aleksandar Katai (©MN Press)
Slavoljub Srnić i Aleksandar Katai (©MN Press)

Zvezda protiv neugodne tradicije u Humskoj: Samo četvorica znaju kako je pobediti Partizan u gostima

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.04.23. | 12:17

Uprkos dominaciji u Mozzart Bet Superligi i šest uzastopnih titula, crveno-beli nemaju pobedu na terenu večitog rivala još od februara 2016. godine

Pre nekoliko dana postalo je zvanično ono što je nagovešteno mesecima unazad: Crvena zvezda je šesti put uzastopno osvojila titulu i nastavila dominaciju nad rivalima na domaćoj sceni. Pored pehara Mozzart Bet Superlige, crveno-beli su i na putu da odbrane trofej Kupa Srbije, odnosno da rekordnu treću sezonu zaredom upišu "duplu krunu".

Ogromnih 20 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Čukarički pokazuje moć ekipe sa stadiona Rajko Mitić nad konkurentima ali, iako su završili najveći deo posla, imaće izabranici Miloša Milojevića - a posebno (odlazeći) trener crveno-belih, ali to sada nije tema - dosta motiva da nastave pobednički niz do kraja sezone.

Izabrane vesti

Među njima je osvajanje i drugog po važnosti nacionalnog takmičenja, te druga titula u klupskoj istoriji (posle sezone 2020/2021) bez prvenstvenog poraza, kao i borba igrača za status u klubu koji će sledeće sezone igrati direktno u Ligi šampiona. Sportski sektor crveno-belih uveliko radi na pojačanjima, Piter Olajinka i Marko Stamenić su već dogovoreni i sigurno je da će biti još novajlija, pa će pojedinima iz aktuelnog igračkog kadra predstojeći mečevi poslužiti kao svojevrsna audicija da pokažu da li se može računati na njih i za žestoke međunarodne izazove koji predstoje od septembra.

Prvi ispit uspešno je položen ubedljivom pobedom protiv ove sezone odličnog TSC-a (4:1) na startu plej-ofa, a drugi je već u sredu. Od 18.30 Crvena zvezda igra u gostima protiv Partizana i bez obzira na čak 28 bodova razlike, 170. večiti derbi ima veliki značaj za crveno-bele.

Uprkos višegodišnjoj dominaciji, Crvena zvezda je od 2016. bez pobede na stadionu u Humskoj, a samo dvojica igrača iz trenutnog pogona bili su akteri tog meča: Slavoljub Srnić, asistent Ugu Vijeiri za drugi gol u pobedi 2:1 i Aleksandar Katai, takođe starter u timu pod vođstvom Miodraga Božovića. Pored njih, još samo dvojica igrača iz aktuelnog sastava znaju kako je to pobediti Partizan na njegovom stadionu: Srđan Mijailović i Mirko Ivanić.

Mijailović je tu draž osetio u svom prvom mandatu kao igrač Crvene zvezde, kada je maja 2012. golom Kadua u nadoknadi bilo 1:0 za goste. Ceo meč odigrao je tada 19-godišnji defanzivni vezista, koji je kroz karijeru igrao protiv crno-belih i kao član Čukaričkog.

Ivanić se pobedi u Humskoj radovao kao kapiten Vojvodine, 12. maja 2015, kada su Novosađani slavili 2:0. Po dolasku u Zvezdu sedam puta je igrao protiv Partizana, upisavši tri pobede i četiri remija.

Pre nego što je obukao crveno-beli dres pobedu nad Partizanom upisao je i Marko Gobeljić, ali u Kruševcu, kada je Napredak savladao crno-bele 2:1. Bilo je to jula 2016.

Interesantan je podatak da su Milan Rodić, kao igrač OFK Beograda i Crvene zvezde i Milan Borjan, na golu Rada, Radničkog iz Niša i Crvene zvezde, sakupili preko 20 duela sa Partizanom, ali se nijednom nisu radovali na njegovom stadionu. Rodić je u 24 okršaja sa crno-belima pobedio sedam puta, isto toliko mečeva završeno je nerešeno, a deset puta je poražen, dok je Borjanov učinak u 22 nastupa: sedam pobeda, 11 remija, četiri poraza.

Probaće fudbaleri Crvene zvezde da prekinu neugodnu tradiciju na gostovanjima večitom rivalu i poprave klupsku i ličnu statistiku. Pogled na tabelu i formu ekipa navodi na razmišljanje da im neće biti teško, ali mnogo puta dosad uverili smo se u verovatno najdražu konstataciju svih trenera Crvene zvezde i Partizana uoči međusobnih duela, a koja glasi: "u derbiju nema favorita".



tagovi

FK Crvena zvezdaFK PartizanMozzart Bet SuperligaSlavoljub SrnićAleksandar Katai

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara