©Star Sport
©Star Sport

Zvezda u osvetničkom pohodu, obračun sa dužnicima koji su joj zagorčali jesen

Vreme čitanja: 4min | uto. 20.02.24. | 10:11

Verovatno najvažnijih 18 dana u prolećnom delu sezone za ekipu Vladana Milojevića

Ne može da se kaže da se radi baš o odlučujućih 18 dana u sezoni, ali bi predstojeći period, zaključno sa 172. večiti derbijem (9. mart, 17.00) mogao bi vrlo jasno da odredi dalji tok šampionske trke, a možda i startne pozicije pred početak plej-ofa. Ako bi se gledalo samo iz ugla Crvene zvezde, a u odnosu na ono što je viđeno tokom jeseni, pred izabranicima Vladana Milojevića je najizazovnijih 18 dana u prolećnom delu sezone, pošto slede okršaji sa velikim dužnicima - Čukaričkim (24. februar), TSC-om (2. mart) i Partizanom.

Srpski šampion je u jesenjem delu sezone protiv ovih rivala ukupno osvojio samo jedan bod i to protiv ekipe Žarka Lazetića na stadionu Rajko Mitić (1:1), dok je na gostovanjima Brđanima i Parnom valjku poražen identičnim rezultatom (1:2).

Izabrane vesti

Može se reći da je posrtanje ekipe Baraka Bahara uzelo maha baš u 7. kolu Mozzart Bet Superlige na Banovom brdu. Šerif Endijaje je na svom debiju imao promašaj sezone, koji ga je već na startu ostavio bez samopouzdanja i 'progonio' čitave jeseni. Brđani su poveli iz jedanaesterca u 24. minutu, a na isti način je izjednačio Žan Filip Kraso u 48. minutu. Crveno-beli su do poravnanja rezultata mogli još u 32. minutu, kada je Mirko Ivanić na tacni ostavio Šerifu loptu za 'upis' u dresu Crvene zvezde, ali je Senegalac neshvatljivo reagovao, zgazio je preko lopte i omogućio domaćinu da ostane u vođstvu na poluvremenu.

U drugom poluvremenu, a posebno nakon izjednačujućeg gola Krasoa ušlo se u otvoreni juriš na terenu. Crvena zvezda se, kao gotovo uvek pod izraelskim strategom, potpuno otvorila, što je rezultiralo kontranapadom Čukaričkog i efektnim pogotkom Sandeja Adetundžija. Zanimljivo, to je novom napadaču Celja bio jedini pogodak u Mozzart Bet Superligi ove sezone.

Taman što je bila uhvatila zalet nakon Čukaričkog i ostvarila četiri uzastopne prvenstvene pobede, Crvena zvezda je doživela novi hladan tuš. U odloženom meču osmog kola protiv TSC-a, ekipa iz Ljutice Bogdana je napadala praktično tokom čitave utakmice, ali je imala problema sa efikasnošću. Bahar je u poslednjih pola sata na teren poslao sve raspoložive napadačke snage, Endijajea, Mijatovića, Krasoa i Kataia, što je rezultiralo opsadom gola ekipe Žarka Lazetića i konačno pogotkom Aleksandra Kataija u 84. minutu posle prekida.

Ipak, maksimalno ofanzivan sastav crveno-belih podbacio je u defanzivi u prvom minutu nadoknade utakmice. Uporni gosti, koji pre toga nisu imali mnogo izglednih šansi, iskoristili su lošu postavku domaće odbrane. Uroš Milovanović je nadskočio Aleksandra Dragovića na ivici kaznenog prostora, a eksplozivni Ifet Đakovac umakao Naseru Đigi i matirao nemoćnog Omrija Glazera.

Crvena zvezda je 171. večiti derbi 20. decembra u Humskoj, zahvaljujući seriji loših rezultata Partizana, dočekala sa dva boda prednosti u odnosu na večitog rivala, ali joj ni to nije bilo dovoljno da dođe do titule jesenjeg šampiona. Sastav Baraka Bahara je više napadao i propuštao šanse, ali je Partizan bio strpljiviji i konkretniji u završnici svojih akcija. Ponovo je na videlo izašla loša defanzivna organizacija ekipe pod vođstvom izraelskog stručnjaka, što je na kraju rezultiralo porazom koji je ozvaničio njegov odlazak sa stadiona Rajko Mitić.

Partizan je do vođstva došao u idealnom trenutku, pet minuta pre kraja prvog poluvremena, nakon neopreznog starta Rodića nad Aranđelom Stojkovićem, nakon čega je usledila sigurna egzekucija Bibarsa Natha.

Parni valjak je u prvom derbiju u sezoni maksimalno koristio sve padove u igri Crvene zvezde tokom meča, a tako je bilo i kod potpune neorganizovanosti ljutog rivala sredinom drugog poluvremena. Gajas Zahid je kaznio loše ispucavanje Glazera, a onda u svom stilu sa golom spojio Mateusa Saldanju. Najbolji strelac domaćeg šampionata takve poklone ne propušta, pa je usledila perfektna realizacija. Jedino što su gosti na tom meču uspeli da iskoriste, jeste utešni pogodak Šerifa Endijajea u 71. minutu utakmice, iako su u poslednjim trenucima meča mogli i do boda.

Ono što je trenutno osetna razlika u igri Crvene zvezde u odnosu na čitavu jesen jeste činjenica da je Vladan Milojević ekspresno vratio sigurnost u redove srpskog šampiona. To je došlo sa mnogo većom defanzivnom odgovornošću, što je uostalom i jedan od zaštitnih znakova njegove trenerske karijere, pa je tako i mogućnost oscilacija svedena na minimum. A sve to bi tek trebalo da dođe do izražaja kada igrači maksimalno usvoje automatizme na kojima insistira pedantni strateg. Srpski šampion je uspešno odradio posao protiv Voždovca i Novog Pazara, ali će u predstojećim mečevima morati da napravi dodatni iskorak u kvalitetu igre, kako bi 172. večiti derbi dočekao na vrhuncu forme.


tagovi

Barak BaharVladan MilojevićŠerif EndiajeMateus SaldanjaGajas Zahid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara