Ibrahim Mustafa (©FK Crvena zvezda)
Ibrahim Mustafa (©FK Crvena zvezda)

Zvezda videla Kasijeru: Rusi osetili Pičinija kao najslabiju kariku, Katai i Ivanić nezaustavljivi i za Zenit

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.07.22. | 20:58

Crveno-beli poraženi u poslednjoj proveri, kažnjeni neiskorišćena inicijativa i uspavane reakcije odbrane (1:2)

Uspavanom igrom u nastavku, bez previše ideja u ofanzivi i uz greške u odbrani kakve timovi poput Zenita ne praštaju, Crvena zvezda je bacila u senku vrlo dobro prvo poluvreme i drugim uzastopnim porazom (1:2) u kontrolnim duelima završila pripremni period.

Uprkos inicijativi koju je šampion Srbije imao u prvom poluvremenu niz promašenih šansi Ibrahima Mustafe uticao je da timovi na odmor odu mirnih mreža, a nakon što izabranici Dejana Stankovića nisu uspeli da materijalizuju bolju igru usledilo je buđenje Rusa koji su osetili Kristijana Pičinija kao najslabiju kariku i preko Mostovoja bledu igru Italijana naplatili vodiećim golom. Na pogodak ruskog fudbalera 20 minuta kasnije nadovezao se Mateo Kasijera, nesuđeno pojačanje Crvene zvezde, udvostručivši prednost praktično iz prvog kontakta s loptom, a poraz u Sočiju ublažio je Aleksandar Katai krunisavši golom fenomenalno proigravanje Mirka Ivanića.

Izabrane vesti

Gostovanje Crvene zvezde u Rusiji, prvo nekog stranog kluba od kada traje ratno stanje između te zemlje i Ukrajine, predstavljalo je poslednju proveru za šampiona Srbije uoči niza zvaničnih obaveza među kojima je prva gostovanje Radničkog iz Niša u prvom kolu Mozzart Bet Superlige, a Dejan Stanković će pomešanih emocija sumirati utiske sa generalke odigrane pred više od 30.000 gledalaca u Sočiju.

Skraćene rotacije usled povreda Ohija, Krstičića i Sanoga, Beograđani su izašli na megdan izabranicima Sergeja Semaka koji je očigledno zadovoljan izdanjem protiv CSKA i pobedom 3:0 na megdan Zvezdi izveo identičnu startnu postavu. Sa druge strane, u želji da odmori najopterećenije i najznačajnije članove ekipe Stanković je utakmicu otvorio sa Ivanićem, Kataijem i Rodićem na klupi, međutim igra do ulaska pomenutog trija potvrdila je da srpski klub nema adekvatne zamene za pomenute igrače.

Ostaće šefu stručnog štaba crveno-belih neodgonetnuto pitanje da li bi rasplet bio drugačiji da je Ibrahim Mustafa iskoristio samo jednu od tri odlične šanse koje je imao tokom prvog poluvremena. Hitri ofanzivac iz Gane, već u 4. minutu je nagovestio da je raspoložen i da će predstavljati izvor glavobolja za Ruse, međutim njegov centaršut Pavkov nije uspeo da prosledi u gol. Visoki napadač gađao je pored gola, a Odoevski je praktično bez pravog iskušenja otišao na odmor uprkos vetrometini na kojoj su ga ostavili njegovi saigrači. Naime, iako je posle grešaka odbrane rivala Mustafa uspevao da kreira prilike u 12, 28. i 45. minutu sva tri njegova udarca završila su van okvira gola.

Sa druge strane, tim Sergeja Semaka osetio je Pičinija kao Ahilovu petu crveno-belih te su glavne pretnje po goste predstavljale akcije režirane od strane brazilskog dvojca Santos - Malkom. Iako su Zenitove Karioke nekoliko puta uspevale da probiju desnu stranu crveno-belih praktično jedino iskušenje za Borjana do odlaska na odmor predstavljao je pokušaj Alipa glavom u 39. minutu, ali je Zvezdin čuvar mreže bio siguran.

Ono što nisu uspeli Brazilci jeste Mostovoj već u 53. minutu kada je pored Pičinija gotovo neometano gađao bliži ugao Borjanovog gola i načeo šampiona Srbije. Inicijativa ruskog kluba nastavila se i u narednom periodu, a bolju igru klub iz Sankt Peterburga uspeo je da pretoči u novi pogodak preko Kasijere. Nesuđeno pojačanje Crvene zvezde posle samo tri minuta na terenu uspelo je da postigne gol i praktično iz prvog kontakta sa loptom razreši većinu dilema. Ipak, čast crveno-belih odbranili su Mirko Ivanić i Aleksandar Katai potvrdivši još jednom da su nezamenljivi deo Stankovićevog tima. Odličnu loptu u prostor Ivanića Katai je iz prve poslao u mrežu rivala i tako ublažio poraz u poslednjoj proveri.

Podsetimo, uočie duela u Sočiju Zvezda je poražena od Kopera (0:1), dok je prethodno savladala Jedinstvo (2:1) i Bravo (2:1) uz remi protiv Domžala (1:1).

ZENIT - CRVENA ZVEZDA 2:1 (0:0)

/Mostovoj 53, Kasijera 74 - Katai 80/

Stadion: Fišt u Sočiju

ZENIT: Odoevski (od 46. Keržakov) - Sutormin (od 62. Lovren), Barios, Alip, Santos (od 63. Krugovoj) - Bakaev (od 46. Vendel), Klaudinjo (od 71. Erokin) - Malkom (od 46. Kuzaev), Čistjakov (od 62. Adamov), Mostovoj (od 78. Sandračuk) - Sergejev (od 71. Kasijera).

CRVENA ZVEZDA: Borjan - Pićini (od 55. Rodić), Dragović, Eraković, Gobeljić - Srnić (od 73. Nikolić), Kanga, Kangva (od 84. Stanković) - Bukari (od 55. Ivanić), Pavkov (od 65. Ben), Mustafa (od 65. Katai).


tagovi

FK Crvena zvezdaZenit Sankt PeterburgZenitIbrahim MustafaKristijano Pičini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara