Zvezdin idealan tim za proleće: Motika može i desno, sve će biti drugačije u Evropi

Vreme čitanja: 5min | pet. 11.02.22. | 09:48

Tim Dejana Stankovića ima dubinu, ali postoje znakovi pitanja u veznom redu

Mnogo toga ukazuje da će Crvena zvezda biti jača u odnosu na prvi deo prvenstva. Trener srpskog šampiona Dejan Stanković dobio je u liku i delu Ohija napadača koji bi trebalo da reši gorući problem efikasnosti, ali i agresivnosti na protivničkom delu terena. Došao je i Italijan Kristijano Pičini kao rešenje za desni bok, dok je kao svojevrsno iznenađenje angažovan talentovani Nemanja Motika iz minhenskog Bajerna u transferu teškom 1,5 miliona evra.

Gledajući površno i sa strane Crvena zvezda ima vrlo širok i dubok roster, posebno ako se u obzir uzme činjenica da crveno-bele i pored igranja na tri fronta očekuje manji broj utakmica nego jesenas. Ipak, crveno-beli, usled pet bodova manje u odnosu na Partizan, apsolutno nemaju pravo na grešku. Postoje neki znakovi pitanja, obzirom da u veznom redu nije angažovana velika želja Dejana Stankovića iz moldavskog Šerifa Edmund Ado.

Izabrane vesti

U idealnom scenariju Zvezdin šef stručnog štaba neće imati mnogo nedoumica kada je u pitanju sastavljanje poslednje linije tima. Očekuje se da pored Dragovića šansu u kontinuitetu dobije Strahinja Eraković, nesumnjivo prvi Zvezdin bonus u predstojećim izazovima. Popularni Čupa je u Bragi odbranio diplomski rad Zvezdinog pitomca, pa na Marakani očekuju da nastavi sa napredovanjem i usavršavanjem. Posebno što će pored sebe imati tutora evropske klase.

Ulogu prve alternative imaće Radovan Pankov, dok će tinejdžer Andrej Đurić pokušati da ukrade neki minut starijim kolegama. Dozirano će ga Dejan Stanković puštati u vatru, verovatno u mečevima slabijeg intenziteta kako bi sticao iskustvo i pripremao se za naredne dane.

ZA EVROPU 3-4-2-1, I PIČINI POD PRITISKOM

Pod velikim pritiskom na poziciji desnog beka biće Italijan Kristijano Pičini. Prvi utisak nije bio obećavajući, obzirom da je Italijan tokom sparinga sa Šahtjorom imao velikih problema sa mladim ukrajinskim krilom Mudrikom i sudelovao u dva primljena gola. Nije plenio ni potrebnom energijom, mada je u Antaliji imao problem sa umorom i ritmom, obzirom da prethodne godine nije igrao standardno. Ubeđeni su u Ljutice Bogdana da će Pičini doneti kvalitet više u odnosu na Gajića, odnosno Gobeljića koji će, bar prema nominalnom planu, biti prebačen na suprotni bok. Kao ispomoć Rodiću i mladom Raduloviću.

Jasno je da su na centralnim pozicijama u veznom redu zakucani Seku Sanogo i novopečeni Srbin Gelor Kanga. Međutim, sve bi moglo da bude drugačije u Evropi, ukoliko se Dejan Stanković odluči da bivšeg reprezentativca Obale Slonovače pomeri u poslednju liniju sa trojicom štopera. Otvorilo bi se mesto koje će morati da zatvore Slavoljub Srnić ili Nenad Krstičić. Tokom jeseni važniju ulogu imao je Srnić, ali u Ljutice Bogdana vlada uverenje da će Krstičić podići nivo forme i podsetiti na dane iz prvog mandata. Tada je bio jedan od najvažnijih pojedinaca u sistemu Vladana Milojevića. Jesenas se prilično mučio i izgubio poverenje Dejana Stankovića, koji ga je video kao ključnu kariku u napadu na Ligu šampiona.

Zanimljivo je biće videti koliku minutažu će imati momak rođen 2003. godine Nikola Stanković. Mladi vezista je na svim mečevima delovao kao formiran igrač, demonstirao široka pluća i urođenu agresivnost. Deluje da je u ovom trenutku ispred „klasića“ i da kao fin materijal za prodaju može da se nada određenom poverenju Dejana Stankovića.

Još jednog bonusa Petra Stanića vide kao alternativu za nezamenljivog Mirka Ivanića. Momak iz Pančeva je tokom jeseni imao doziranu minutažu, oduševio navijače rolingom na večitom derbiju, pre toga dobrom rolom u prijateljskoj utakmici sa Šturmom. Ali bez kontinuiteta igara nije mogao da pokaže da li je zreo u ovom trenutku da bude važna karika veznog reda srpskog šamiona. Za očekivati je da ga Stanković povremeno koristi na poziciji „osam“.

MOTIKA MORA DA ODMORI KATAIJA

Jako će biti zanimljivo videti kako će Dejan Stanković poređati trojicu ofanivnih vezista iza prvog špica Ohija. Jasno je da su Katai i Ivanić u svim zamislima i da će igrati do granica izdržljivosti. Mada, ukoliko Nemanja Motika pokaže „da je taj“ imaće Zvezdin šef stručnog štaba mogućnost da više odmara zamenika kapitena. I učini ga mnogo raspoloženijim.

Najveća neizvesnost vlada oko pozicije na desnoj strani. Jasno je da bi nominalnu prednost morao zbog minulog rada da ima El Fardu Ben. Na to treba nadovezati i njegovu sposobnost da igra na poziciji drugog špica u romb formaciji koju je Dejan Stanković često koristio. Međutim, ubeđen je temperamentni stručnjak da će Falko konačno krenuti sa puta velikog razočaranja plaćenog 1,2 miliona evra. Pripreme u Antaliji nisu donele pomak kada je u pitanju bivši član Lečea, ali zbog odsustva El Fardu Bena moguće je da će Falko dobiti šansu protiv Čukaričkog i niškog Radničkog. Sve će biti na njemu.

Međutim, sve bi moglo da poremeti pozitivno pojavljivanje Nemanje Motike. Doskorašnji član Bajerna je upotrebljiv na sve tri pozicije iza špica, mada mu je levi bok primaran. Stanković ga je na prvim treninzima oprobao i na desnoj strani. Biće pod velikim pritiskom Srbin iz Nemačke iz mnogo razloga. Očekuje se da koliko i Ohi donese novu energiju i prodrma tim koji je pokazao znakove samozadovoljstva u jesenjem delu prvenstva. Što je i negde normalno uzimajući u obzir seriju istorijskog uspeha.

Videćemo na koji način i koliko će Dejan Stanković koristiti Rišaira Živkovića. Bivši mladi reprezentativac Holandije igraće za opstanak na Marakani. Tokom prvog dela sezone ostavio je jako slab, razočaravajući utisak. I biće mu potrebno mnogo da povrati poverenje Dejana Stankovića i odgovornih sa Marakane.

Apliciraće i za mesto u špicu i na desnoj strani. Tamo gde je najveća gužva, posebno što će Ohi i Pavkov biti neprikosnoveni u vrhu napada.

ZVEZDIN PRELAZNI ROK

Došli: Nemanja Motika (Bajern), Ohi Omoijuanfo (Molde), Kristijano Pičini (Valensija), Andrija Radulović (istekla pozajmica Grafičaru)

Otišli: Marko Lazetić (Milan), Njegoš Petrović (Granada), Miloš Degenek (Kolumbus), Aksel Bakajoko (Novi Pazar), Ibrahim Mustafa (Novi Pazar), Aleksa Vukanović (bez kluba)


tagovi

Dejan StankovićNemanja MotikaEl Fardu BenKristijano PičiniNikola StankovićOhi OmoidžuanfoMilan PavkovAleksandar KataiMirko Ivanić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara