Stanković slavi trijumf sa navijačima (Foto: Starsport)
Stanković slavi trijumf sa navijačima (Foto: Starsport)

Zvezdin istorijski niz: Stanković vezao četiri evropske pobede kao Miljanić i Vladica Popović, u Danskoj se juri Kosan!

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.10.21. | 10:11

Prvi put posle 1998. godine crveno-beli imaju više od tri trijumfa u nizu na međunarodnoj sceni

Brojne rekorde je poobarao Vladan Milojević, njegovim putem nastavio je Dejan Stanković. I pored poraza u Moldavijii od Šerifa, tima koji je postao apsolutna senzacija evropskog fudbala, mladi stručnjak nastavio je da ispisuje istoriju kluba sa Marakane kao trener.

Ništa nije nagoveštavalo takav rasplet, ali posle dve pobede u grupi Lige Evrope, crveno-beli su na dobrom putu da još više nabilduju klupski koeficijent i dočekaju proleće u Evropi. Treće u poslednjih pet godina.

Izabrane vesti

Stanković je u Razgradu, bez četvorice Senatora, ostvario petu pobedu u grupnim fazama UEFA takmičenja i u tom paramteru prestigao Vladana Milojevića. Uz dodatak da je tvorac evropske zvezde kao dvostruki učesnik Lige šampiona ima znatno teži zadatak.

Crvena zvezda je kiksnula u Moldaviji, ali je i tako uzdrmana uspela da stigne do istorijskog niza. Crveno-beli su protiv Ludogoreca vezali četvrtu pobedu na međunarodnoj sceni i stali rame uz rame sa slavnim generacijama.

Samo dva puta od osnivanja kluba Zvezda je mogla da se pohvali identičnim dostignućem i pokerom trijumfa na međunardonoj sceni. Istina, nekada se igrao manji broj utakmica, bez grupnih faza, ali to ne znači da treba umanjiti ovosezonski rad Dejana Stankovića.

Prvi put Crvena zvezda je imala četiri pobedde u nizu u sezoni 1973/1974. kada je na klupi sedeo legendarni Miljan Miljanić. Crveno-beli su bili učesnici Kupa šampiona i prilično lako savladali poljski Štal (2:1, 1:0). Usledili su legendarni mečevi sa Liverpulom i još legendarnija pobeda na Enfildu (2:1, 2:1). Zvezdu je tada ka trofeju odvojio Atletiko Madrid, prekinuvši uzlet sjajne generacije.

Na sledeći poker trijumfa čekalo se do jeseni 1991. godine. Kao aktuelni šampion Evrope, Zvezda je morala da igra kvalifikacije i bila prilično ubedljiva pre plasmana u četvrtfinalnu grupu. Irski Portdaun je samleven ukupnim rezultatom (8:0), stradao je i kiparski Apolon (3:1, 2:0). Seriju ekipe Vladice Popovića prekinula je italijanska Sampdorija koja je u Đenovi bila bolja od Crvene zvezde (2:0), i na taj način počela put ka evropskom finalu.

Posle poraza u Moldaviji, Stankovićev tim je dvostrukim trijumfom protiv Kluža (4:0, 2:1) stigao do Liga Evrope, potom je slavio protiv Brage i Ludogoreca, i izjednačio rezultate Miljana Miljanića i Vladice Popovića.

Međutim, imaće šansu Dejan Stanković da u Danskoj pomeri granicu i za sva vremena se upiše u almanahe Crvene zvezde. Samo jednom u istoriji najtrofejniji srpski klub vezao je pet pobeda u Evropi. Taj niz nalazi se u vlasništvu Milorada Kosanovića, koji je predvodio crveno-bele u sezoni 1998/1999.

Imala je tada Crvena zvezda vrlo dobar tim, bez obzira što je Dejan Stanković tog leta napravio transfer u Lacio. Ekipa čiji predvodnici su bili Perica Ognjenović, Dalibor Škorić i pokojni Goran Bunjevčević, zagrejala se u sudarima sa gruzijskim Kolheti Potijem. Ostvarena je dvostruka pobeda ukupnim rezultatom – 11:0. Mnogo teže je bilo u narednom kvalifikacionom kolu. Rival je bio ruski Rotor. Crveno-beli su posle pobede u Beogradu od 2:1, čak visili u Volgogradu. Ali su napravili preokret i otišli dalje. Odličan niz Milorad Kosanović je zaokružio pobedom nad Mecom u Beogradu (2:1). Crveno-beli su poraženi u Francuskoj dve sedmice kasnije, ali su prošli dalje.

U novoj eri započetoj 2017. godine Crvena zvezda je, pre dešavanja u Razgradu, najviše vezala tri pobede. Bilo je to u prvoj sezoni Vladana Milojevića, kada je posle trijumfa nad Irtišom dva puta savladana Sparta iz Praga.


 


tagovi

Dejan StankovićVladan MilojevićMiljan MiljanićVladica Popović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara