Detalj sa meča Zvezda-Napredak
Detalj sa meča Zvezda-Napredak

Zvezdin kratki roster

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.08.21. | 10:19

Papir kaže drugačije, ali Dejan Stanković u ovom trenutku ima 15 igrača na koje sme da se osloni u važnim utakmicama

Papir kaže da je Crvena zvezda protiv Napretka vezala treću prvenstvenu pobedu i bar na kratko, sa utakmicom više, prestigla na superligaškoj tabeli Partizan i TSC. Razum navijača, sa druge strane, govori da ekipa Dejana Stankovića još nije dostigla šampionsku temperaturu, i da je povremeno crveno-bele teško gledati. Jako teško gledati.

Mučenje sa kruševačkim superligašem nema nikakve dodirne tačke sa onim što Zvezdu čeka u utorak u Tiraspolju. Biće to sasvim drugačiji tim, veći motiv, utakmica sa prefiksom „must win“. Na kraju biće tu i Katai, Ivanić, Rodić, Sanogo, Dioni...

Izabrane vesti

 Međutim, pored već hroničnih problema sa efikasnošču, kao posledicom prvog i neprikosnovenog špica, klub sa Marakane suočio se sa još jednom potencijalnom minom, koja bi mogla da eksplodira u narednom periodu. Posebno, ako se neštop ne promeni.

Papir ponovo kaže da Crvena zvezda pored kvaliteta ima i širok roster, dovoljno igrača da uspešno igra na tri fornta. Ali posle priprema u Austriji i početka sezone, jasno je da Dejan Stanković ozbiljno može da računa na mali broj igrača. Najviše 16.

Crvena zvezda je pre samo godinu dana, na početku prošlog prvenstva, redovno isporučivala tri gola rivalima na Marakani. Bez obzira na česte rotacije Dejana Stankovića. Sada se situacija promenila: na tri domaća meča u Superligi, crveno-beli su postigli samo dva gola. Jedan je delo Mirka Ivanića, dok su drugi iskreirali El Fardu Ben i Milan Gajić, skršivši defanzivni otpor Kruševljana.

Morao je Dejan Stanković da dobro promeša karte i odmori glavne adute za Tiraspolj, ali teško da je posle 90 minuta proširio krug kandidata za najvažnije mečeve ovog leta. Izmešana postava crveno-belih pružila je malo, gotovo ništa u prvom delu. Slab protok lopte, bokovi bez proboja, odsečen napadač (mladi Lazetić) samo su neke sitnice koje su kidale živce prisutnim navijačima u Ljutice Bogdana.

Mada, ruku na srce kada se pogleda kroz kakvu su vrtešku statusa prošli pojedini igrači, možda ekipa koja je iztašla na megdan Napretku nije mogla više. Prošlogodišnji bonus Veljko Nikolić, momak koji je prethodne sezone odigrao 49 utakmica, bio je tokom priprema u Austriji projektovan za startera. Čak je pružao dobre partije, ali je pao pod agresivnim presingom igrača Šturma na generalnoj probi. Prema nekim informacijama razočarao je šefa stručnog štaba, koji se odlučio da rehabilituje Gelora Kangu. Zatim je Veljko Nikolić imao povredu skočnog zgloba, a kada se vratio na teren kao starter pružio je možda i najslabiju partiju od kada nosi dres prvog tima. Bez pravog ritma grešio je u pasu, upućivao pogrešne centaršuteve i zaslužio sporadične zvižduke sa zapadne tribine. Teško da se Veljko Nikolić nametnuo kao ozbiljna opcija za Tiraspolj, gde će Dejan Stanković morati da nadoknadi kreaciju Gelora Kange. Tek nešto više je viđeno od Njegoša Petrovića. Treći prošlogodišnji bonus Željko Gavrić je, posle ulaska u igru, doneo „nešto“, ali neprecizni šutevi otkrivali su nedostatak rutine i minuta.

Na zanimljiv način Dejan Stanković je sastavio bokove u petak veče. Na kontra strani igrali su Milan Gajić i El Fardu Ben, dok je Aksel Bakajoko dobio još jednu šansu da se nametne. Za sada su na Marakani strpljivi kada je reč o bivšem članu Intera, svesni da je transformacija krilnog igrača u beka dug i bolan proces. Međutim, kod Bakajoka se nije videla povratna reakcija. Gotovo da nijednom nije napravio višak na desnom boku uz pomoć Falka. Sve se svelo na nekoliko dobrih defanzivnih reakcija. Crvena zvezda je prelaskom Milana Gajića na prirodnu poziciju prodisala, mada su nešto boljem utisku iz drugog poluvremena kumovali Mirko Ivanić i donekle Nikola Krstović. Opet je mladi crnogorski napadač promašio kolosalnu šansu, ali cje bio aktivniji nego tinejdžer Lazetić. Nudio se stalno kao opcija, ali Krstovićev problem leži u nekonstantnosti i povremenim nerezonskim potezima, kao što je šut sa 35 metara u finišu protiv Šerifa. A to utakmice sa visokim ulogom prosto ne trpe.

Kada se na sve to doda da je bolestan Milan Pavkov, koji i pre toga nije bio ozbiljna opcija, te tiha marginalizacija Alekse Vukanovića, jasno je da je Dejan Stanković na novom početku. Bez obzira na moć tima na papiru.


tagovi

Dejan StankovićVeljko NikolićŽeljko GavrićNjegoš Petrović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara