Vukanović, Falčineli, Tomane, Ben (©Reuters)
Vukanović, Falčineli, Tomane, Ben (©Reuters)

Zvezdin napadački rebus: Sa kojom “devetkom” napasti Omoniju?

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.09.20. | 13:09

Ben najbliži startnih 11, Falčineli i Vukanovič čekaju šansu sa klupe

Crvena zvezda na početku sezone gazi rivale u Superligi kao od šale. Trijumfalno je prošla i kroz Tiranu bez neke posebno dopadljive igre, ali najbitniji je rezultat. Imala je sreće da na žrebu za treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona dobije Omoniju kao jednog od lakših rivala. Međutim razloga za brigu ima.

Napadači.

Izabrane vesti

Iako Zvezda ima prosek od tri gola po meču od početka Superlige, situacija sa napadačima treba da brine pred meč sa Omonijom naredne srede. Ili ako hoćete - Dejan Stanković svakako ne može da bude spokojan.

Zvezda i dalje traži startnu “devetku”. Na devet utakmica u prvenstvu i Evropi od starta sezone imala je četvoricu različitih startera na poziciji centarfora. I niko od njih u ovom trenutku nije siguran da će startovati protiv Omonije za četiri dana. Bio je to i splet nesrećnih okolnosti, ali i oklevanja sportskog sektora da trneru ispuni žeju dovođenjem napadača, pa je Stanković morao da se snalazi kako zna i ume.

Tomane je počeo sezonu kao starter, potom je Stanković probao sa Benom koji je odlično odigrao tu rolu, ali se povredio. Jednu utakmicu je u špicu startovao i mladi Krstović, no on svakako nije rešenje za evropske utakmice. Tomane se posle povrede vratio u startnu postavu umesto povređenog Bena, a u međuvremenu se od povrede oporavio Boaći. Kada je postalo jasno da Tomane napušta Marakanu i da je dogovorio transfer u Tursku, Boaći je na poslednja dva meča zauzeo mesto centarfora. I opet se povredio. Malerozni Afrikanac koji na gol u dresu Zvezde čeka još od novembra prošle godine sinoć protiv Čukaričkog nije izdržao ni pet minuta na terenu. Morao je da bude zamenjen, a ušao je Vukanovič koji nije klasična “devetka” već je silom prilika morao nekoliko puta da igra tu poziciju.

Zvezda trenutno na papiru ima sedmoricu igrača koji mogu da igraju špica: Boaći, Tomane, Falčineli, Krstović, Pavkov, Ben i Vukanović. Dvojici poslednjih to nije prirodna pozicija ali mogu da "zakrpe". Pogtovo Ben. Problem je što niko od pomenutih nije u formi i nema kontinuitet golova.

Boaći je posle nove povrede skoro pa izgubljen za gostovanje na Kipru. I ako se oporavi, Stanković bi prihvatio veliki rizik sa njim jer je očigledno da Afrikanac više nije onaj stari i da ne može da uhvati golgetersko samopouzdanje.

Ben se oporavio od povrede zadnje lože i čak je postojala mogučnost da startuje protiv Čukaričkog, ali Stanković je na kraju presekao da ipak ne rizikuje toliko. I pogodio je, jer bi se sada hvatao za glavu da je nekim nesrećnim slučajem Ben obnovio povredu. Kako trenutno stvari stoje izvesno je da će reprezentativac Komorskih Ostrva predvoditi napad Crvene zvezde protiv Omonije...

Tomane je i dalje u klubu iako je dogovorio transfer u Samsun. Iz predostrožnosti, Zvezda je insistirala da ostane do meča sa Omonijom, što se nije pokazalo kao loša odluka. Iako je poslednji meč odigrao u Tirani, Portugalac bi mogao da bude značajna mogućnost sa klupe na Kipru.

Novajlija Dijego Falčineli sinoć je osetio teren protiv Čukaričkog. Evidentno je da se još upoznaje sa ekipom i da bi bio veliki rizik lansirati ga u startnih 11 na Kipru. Ipak, sa klupe može da bude dragocena opcija za Crvenu zvezdu. Pa ako crveno-beli prođu Ominiju, za očekivati je da se Falčineli uigra i da u meču protiv Olimpijakosa bude ravnopravan konkurent za mesto startnog špica.


Milan Pavkov je samo na papiru opcija za napad Zvezde. Junak pobede nad Liverpulom iz 2018. od početka sezone nijednom nije konkurisao za tim i precrtan je od strane Dejana Stankovića. Ne treba ga očekivati u kombinacijama ni za meč sa Omonijom, mada bi mnogi navijači Zvezde bili spokojniji da znaju da je Pavkov na klupi. On je više puta u karijeri pobeđivao status “otpisanog”, Zvezdi je donosio dragocene golove i igrao mnogo bitne uloge, ali čini se da je sve kredite istrošio.

Maldi Krstović nije opcija ni za klupu protiv Omonije pošto je nedvano zaražen vitrusom Covid-19 i moraće da prođe još neko vreme pre nego što opet bude konkurisao za tim srpskog šampiona.

Na kraju, tu je i Aleksa Vukanović, univerzalni vojnik Vladana Milojevića i Dejana Stankovića. Večito na granici prve postave i klupe, Zvezdin ofanzivac je uvek spreman da uskoči i da uradi ono što se od njega traži. Nije klasičan centarfor ali bez pogovora prihvata da igra šta mu se kaže i daje maksimum u okviru svojih mogućnosti. Sinoć je u nedostatku drugih rešenja uskočio umesto povređenog Boaćija i opet je imao konkretan učinak, pošto je iznudio penal. On će svakako biti opcija i za gostovanje na Kipru.

Zvezda ide na to gostovanje bez golgetera koji daje jake garancije. Prosto, niko nema kontinutitet i potrebno samopouzdanje. Otežavajuća okolnost je što je pod znakom pitanja i prva violina ekipe Aleksandar Katai, od kojeg mnogo zavisi i učinak napadača.

Stanković ipak ima dovoljno prostora da razmisli, preseče, pa i da menja ako ne bude išlo. Ben je najbliži mestu startera, Falčineli i Vukanović najverovatnije će šansu čekati sa klupe. Za Omoniju bi to trebalo da bude dovoljno metaka iz zvezdinog ofanzivnog arsenala.


tagovi

El Fardu BenTomaneDijego FalćineliAleksa Vukanović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara