Mrkela, Stanković i Terzić (Foto: Starsport)
Mrkela, Stanković i Terzić (Foto: Starsport)

Zvezdin presek: Najmanja ulaganja u evropskoj eri – samo 100.000 evra i priznavanje greške sa Falčinelijem

Vreme čitanja: 5min | sre. 07.07.21. | 09:18

Konačna ocena će zavisiti od učinka Dionija i izlaznih transfera, jer crveno-beli odavno nisu prihodovali ozbiljan novac

Razumljivo je što na Marakani to neće javno reći, ali u prethodnom periodu članovi sportskog sektora živeli su između dve krajnosti. Kao između čekića i nakovnja. Na jednoj strani je bio gotovo bezgrešno odrađen prelazni rok iz leta 2017. godine, kada je počela nova, velika era Crvene zvezde. A na drugoj definicija promašaja, kada je u pitanju selektiranje stranaca od pre dve sezone, kada je i pored svih minusa na fudbalskoj berzi uspeo da uvede tim u Ligu šampiona.

Za konačnu ocenu je još rano, mnogo toga zavisiće od učinka francuskog napadača Dionija, ali u dobroj meri crveno-beli su, kada je reč o ulaznim transferima, zatvorili aktivnosti u letnjem prelaznom roku. Kritične pozicije su popunjene, doveden je igrač klase Aleksandra Dragovića, vraćen je vezista od fundamentalnog značaja za Milojevićeve uspehe Nenad Krstičić, Stanić i Ilić su selektirani kao veliki potencijali, potpisan je Ohi iz Moldea kao slobodan igrač. Suočeni sa korona uslovima, bez mnogo para u klupskoj kasi (ili imalo para), Zvezdan Terzić i njegovi najbliži saradnici odlučili su se za drugačiji vid poslovanja. Nije bilo, narodski rečeno, divljanja, baratanja milionskim ciframa, pokušaja da se ide preko granice razuma i finansijskog bola. Jeste Zvezda podigla standarde kada su u pitanju plate igrača sa profesionalnim ugovorom, namamila je time i, pored vidljive emocije, Aleksandra Dragovića, ali... Ostaće zabeleženo da je srpski šamion, kada je reč o obeštećenjima, najmanje uložio u novoj, evropskoj eri. Svega 100.000 evra, i to kada je u pitanju dolazak talentovanog Petra Stanića iz pančevačkog Železničara.

Izabrane vesti

Para za preskupe projekte nije bilo, niti će ih biti, makar dok Crvena zvezda ne stigne do plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona i skine finansijsku omču sa vrata. Uostalom, Zvezda u ovom trenutku ima previše igrača, i moraće da do kraja letnjeg prelaznog roka prihoduje značajanu sumu, miminum sedam miliona evra.

LETA 2017. GODINE NA OBEŠTEĆENJE POTROŠENO 1.500.000 EVRA

Cifra,na obeštećenje potrošenih 100.000 evra, daleko je najmanje od trenutka kada je Crvena zvezda krenula da ruši barijere. Očajna atmosfera oko kluba naterala je čelnike crveno-belih da leta 2017. godine započnu veliku rekonstrukciju tima. Ali su tada sa parama zarađenim od prodaje braće Ilić (5,5 miliona evra) imali prostor za velike rizike, ali i dobro odrađen posao pod radnim naslovom – povratak korenima. Mada se, ispostavilo, da u tom prelaznom roku rizika nije bilo. Bez obeštećenja su došli Vujadin Savić, Filip Stojković, Nenad Krstičić, Brazilac Rikaridnjo, Milan Borjan, Nemanja Radonjić, Ričmond Boaći je produžio ugovor. Plaćeno je obeštećenje za Aleksandra Pešića (750.000 evra), Branka Jovičića (500.000), Milana Rodića (250.000). Dakle, crveno-beli su u tom prelaznom roku potrošlili 15 puta više nego ovog leta, uz ogradu da su plate prvotimaca tada bile značajno manje.

Već 12 meseci kasnije, atmosfera je bila značajno relaksiranija, bar kada je reč o finansijama. Crvena zvezda je imala odličnu sezonu u Ligi Evrope, zaradila je i od prodaje Ričmonda Boaćija. Pucala su milionska obeštećenja, ali je tada srpski šampion imao mnogo veći finansijski potencijal. Mogao je da se širi, izvan srpskih, čak i balkanskih standarda. Tokom kompletne 2018. godine za obeštećenja je plaćeno preko 10 miliona evra, mada je tu bilo zimskih transfera. Ali tada je na Marakani nastao hroničan problem sa dovođenjem kvalitetnog špica, sposobnog da se ukalupi u tim i zahteve trenera. Verovalo se da će Nikola Stojiljković biti jednako uspešan kao Aleksandar Pešić, ali je Vladan Milojević krpio napad sa El Fardu Benom, Nemanjom Milićem i junakom iz Salcburga Milanom Pavkovom. Dobro je to sve ispalo, pa je stručnjak iz Aranđelovca nagrađen povratkom Ričmonda Boaćija u mamurnoj atmosferi ulaska u Ligu šampiona. Bolje da nije.

TREĆE LETO, ISTI PROBLEM – ŠPIC NA VREME

Crvena zvezda je za izranjavanog Boaćija dala 2,5 miliona evra, otpisavši Kinezima drugu ratu, i napravila sebi problem. Zakrpljen je tek dolaskom Falčinelija. Kada se tome doda gotovo identična suma za angažovanje Matea Garsije (2,2), pa Radživa Van La Pare (1,2), Tomanea (750.000), i na kraju Žandera (300.000), jasno je da je sa viškom finansijskih sredstava posao mogao da bude urađen mnogo bolje. Zvezda tog leta nije tražila špica, ali su Milojević, a vrlo brzo i Stanković bili u ozbiljnom problemu. Birali su između, u tom trenutku melanholičnog Pavkova, i večito povređenog i rovitog Boaćija....

Prethodne godine, situacija je neodoljvo podsećala na ovo. Čekao se Makeda, ali dočekan je Falčineli tri dana pred susret sa Omonijom. Sa spremnim Italijanom verovatno bi sve bilo drugačije u vreloj Nikoziji i možda bi crveno-beli treći put uzastopno igrali u Ligi šampiona.

Ta zakasnela reakcija u kovid uslovima, naterala je čelnike Crvene zvezde da budu agresivniji, i da odigraju rizičnije kada je u pitanju startni napadač. U idealnom scenariju to je trebalo da bude Aleksandar Prijović, dok je Ohi iz Moldea planiran kao besplatni ulov za januar, i dokaz dugoročne vizije. Međutim, kratak spoj između Prijovića i Zvezdinih pregovarača, i to posle tri meseca priče, pretumbao je prioritete. Ali se znalo da Dejanu Stankoviću mora biti doveden neko ko će mu pomoći da napravi veliki korak u karijeri. Situacija se u jednom trenutku otrgla kontroli, jer je otpao i Kajode, Molde nije želeo da pusti Ohija odmah, Brazilac iz Portugalije je imao suviše mizernu biografiju da bi se rizikovalo sa njim. Na kraju je izbor pao na Lui Dionija, napadača francuskog Anžea. On je angažovan po Falčinelijevom principu, uz mogućnost otkupa za 1,2 miliona evra...

JOŠ LEVI BEK I ŽIŽA NA IZLAZNIM TRANSFERIMA

I realno je da uhvati ritam do revanš utakmice drugog kola i pomogne crveno-belima da prođu dalje. Naravno, ako je taj kvalitet potreban srpskom šampionu. Njegov učinak u dobroj meri odrediće uspešnost direktorskog tandema i Dejana Stankovića u ovom prelaznom roku.

Na ostalim mestima su crveno-beli pokriveni, i ne moraju da žure. Mogu mirno sa sačekaju Mohiku i potpuno uklapanje Babića, projektovanog da zameni Nemanju Milunovića.

A, ako se stigne do Lige šampiona. Postoji plan o kapitalcima. Makar jednom koji bi doneo brzinu i rasteretio Kataija, Bena i Ivanića.


tagovi

Dejan StankovićZvezdan TerzićMitar Mrkela

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara