Zvezdin presing na Kasijeru zbog ranijih grešaka: Falčineli iz aviona na utakmicu, Dioniju nedostajala boca

Vreme čitanja: 4min | pon. 06.06.22. | 17:11

Prethodna iskustva jasno pokazuju zašto će dovođenje novog špica biti prioritetni zadatak za direktorski dvojac

Crvena zvezda je furizono ušla u letnji prelazni rok, angažovanjem Kingsa Kangve iz Arsenala iz Tule, podigavši temperaturu među navijačkim korpusom. Trenutno je u Ljutice Bogdana period zatišja, direktorski dvojac je na godišnjem odmoru, ali i dalje nema odustajanja od primarnog plana – formiranje ekipe, makar do drugog dela priprema u Sloveniji.

Nije tajna, pričao je o tome i direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić da je srpskom šampionu, i pored suverene vladavine u ovim okvirima, potrebna brzina. Pre svega na poziciji desnog krila, potom i špica, a ne bi bilo iznenađenje da Crvena zvezda dovede zadnjeg veznog i još jednog štopera.

Izabrane vesti

Pikovi su poznati, radi se simultano na dovođenju Bukarija iz Genta, Aleksandra Čavrića doskorašnjeg člana Slovana iz Bratislave, vruće je i oko štopera Sočija Rodrigaa. Međutim, dolazak novog špica mogao bi da bude indikator Zvezdine uspešnosti u predstojećim kvalifikacijama za Ligu šampiona. Prethodna dva leta crveno-beli su stali u trećem kolu kvalifikacija, izgubivši u kovid sezoni na penal ruletu protiv Omonije, a zatim su pre nešto više od godinu dana bili prvi svedoci velikog uspona Šerifa.

Bilo je tu i manjkavosti Dejana Stankovića, jedinih njegovih opipljvih grehova u mandatu u Ljutice Bogdana. Ali pomenuti podbačaji, koji su kasnije kompenzovani odličnim rezultatima u Ligi Evrope, imali su jednu zajedničku crtu – kasni dolazak centarfora koji je trebalo da pravi razliku.

PRIČA SE DA JE OKO KASIJERE VRELO

Osnovna ideja odgovornih iz Ljutice Bogdana je da Dejan Stanković na raspolaganju ima novog špica do 20. juna, kako bi imao dovoljno vremena da podigne nivo fizičke spreme i donekle pohvata osnovne zahteve u igri Dejana Stankovića. Vrlo tiho se priča u krugovima bliskim Crvenoj zvezdi da posao oko dovođenja Matea Kasijere iz Sočija ide u dobrom pravcu. Čak se i pominje da je Kolumbijac sa stažom u amsterdamskom Ajaksu dao reč ljudima iz Crvene zvezde, i da čeka samo da se uklone neke administrativne prepreke.

Nema sumnje da bi takav epilog najviše obradovao Dejana Stankovića koji bi kroz prijateljske utakmice i domaće prvenstvo imao mogućnost da „našteluje“ Kasijeru za 6. avgust kada Crvena zvezda počinje kvalifikacije duelom u trećem kolu.

Postoji teza, pričaće vam u off razgovorima, čelnici Crvene zvezde da je teško igrača potrebne klase privući u Srbiju krajem maja i tokom juna. Svi čekaju nešto bolje, gledaju na Crvenu zvezdu kao rezervnu opciju dok im ne prigusti.

I da je sve to tačno, činjenica je da je Crvena zvezda zakasnila prethodna dva leta. Nije najvažnije evropske mečeve dočekala sa pripremljenim centarforom. Pre dve takmičarske godine crveno-beli su bili u potrazi za kvalitetnom opcijom u špicu. Portugalac Tomane nije opravdao očekivanja (imao bljesak u Tirani), osećao se i nesrećno... Potraga za napadačem je dugo trajala. Na kraju Crvena zvezda je na pozajmicu dovela Italijana Dijega Falčinelija.

DA JE FALČINELI DOŠAO RANIJE I PANIKA POSLE PRIJOVIĆA

On je potpisao ugovor 11. septembra i praktično iz aviona otišao na gostovanje u Nikoziju. Osetio je ekipu u finišu meča sa Čukaričkim... Dobio je šansu u finišu meča sa Omonijom i promašio penal. Teško je goviriti da bi spremni Falčineli bio garant dobrog rezultata na Kipru. Ali vremenom je Italijan postao jedan od najvažnijih igrača u sistemu Dejana Stankovića. Dao je veliki doprinos, posebno tokom jesenje sezone kada je bio maksimalno spreman.

Još drastičniji primer viđen je pre 12 meseci. Sve karte i diplomatske resurse Crvena zvezda je bacila na angažovanje bivšeg reprezentativca Srbije Aleksandra Prijovića. Dva meseca trajali su pregovori srpskog šampiona i Aleksandra Prijovića. Čak se u jednom trenutku činilo da je posao završen. Međutim, poslednji sastanak je doneo zaokret, na veliku žalost Dejana Stankovića. Nezvanično, nefudbalske stvari kumovali su pucanju pregovora.

"Prijović se nije uklopio u ono što nama trreba, ne samo finansijski. Pokazao je nadobudnost u pregovorima i procena je da se ne bi uklopio u svlačionicu. Mnogo veći su dolazili, pa su pokazali respekt prema klubu, strast. Ne iz finansijskih razloga, već da svako ko dođe da bude fokusiran samo na fudbal. To kod njega nismo prepoznali", poručio je Zvezdan Terzić.

Neuspešan završetak sage oko Prijovića doveo je Crvenu zvezdu u vrlo nezavidnu situaciju. Moralo je da se radi brzo i panično. Jesu crveno-beli već tada namirisali Ohija, čak i postigli dogovor sa njim, ali Molde nije želeo da se odrekne prvog napadača u toku šampionske titule. Nije vredela ni ponuda od 800.000 evra i 20 posto od naredne prodaje. Bilo je nekoliko rešenja, na kraju je Luis Dioni odneo prevagu usled činjenice da je Anže bio spreman da ga pošalje na pozajmicu.

Nekadašnji napadač Sent Etjena pojavio se na pripremama u Austriji 5. jula. Videlo se po prvom treningu da će njegovo uklapanje biti „đavolja rabota“. Došao je fizički zapušten, iako je iza njega bilo devet dana rada u francuskom prvoligašu.

Imao je dve sedmice da se spremi, čak i dobro počeo. Dao je gol u beogradskim mečevima protiv Kairata i Šerifa, ali se pošteno mučio u duelima. Bilo je svima jasno da to nije – to. Imao je nekoliko šansi da pokaže vrednost, ali ga je Dejan Stanković brzo otpisao. Na kraju je postigao samo tri gola.


tagovi

Mateo KasijeraDijego FalćineliLois DioniZvezdan TerzićDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara