Aleksandar Katai i Mohamed Husein (©Starsport, ©AFP)
Aleksandar Katai i Mohamed Husein (©Starsport, ©AFP)

Zvezdina „kopija“ u Africi: Isti rezultati, skauting, nastup na međunarodnoj sceni…

Vreme čitanja: 5min | pet. 24.12.21. | 10:20

Aktuelni prvak Tanzanije, Simba, ove sezone u velikoj meri podseća na crveno-bele iz Beograda po gotovo svim parametrima

Šta je Crvena zvezda u Srbiji, to je Simba za fudbal u Tanzaniji. Najtrofejniji i najpopularniji klub, aktuelni prvak države i njen predstavnik u drugom po kvalitetu kontinentalnom takmičenju. Sezone dva crveno-bela kluba sada su gotovo preslikane, što verovatno nije po volji navijačima tih ekipa. Gotovo je neverovatno koliko ima sličnosti između Zvezde i kluba iz Dar es Salama.

Za početak, položaj na tabeli im je identičan. Doduše, u Srbiji je odigrano više kola, 21, a Beograđani zaostaju za svojim najvećim rivalom Partizanom pet poena. Potpuno identičan je i minus Simbe za Jang Afrikansima, s tim što su Džinovi sa Msimbazija odigrali svega osam utakmica, a njihov najljući protivnik devet. Dakle, oba kluba su u nezavidnom položaju, a cilj im je isti, da na proleće 2022. godine osvoje svoje pete uzastopne titule.

Izabrane vesti

Dresovi Simbe su, kao što smo već napisali, takođe crveno-beli. Međutim, i nastup na međunarodnoj sceni ove jeseni im je bio identičan. Kao što već dobro znate, Crvena zvezda u kvalifikacijama za Ligu šampiona nije uspela da opravda ulogu favorita u dvomeču sa moldavskim Šerifom. Eliminisana je, pa je takmičenje nastavila u „drugom rangu“, Ligi Evrope. Tamo je pak napravila veliki podvig direktnim plasmanom u osminu finala.

Simba je doživeo neuspeh u Africi. Kao prošlosezonski četvrtfinalista Lige šampiona bio je apsolutni favorit u dvomeču u kvalifikacijama protiv Dvaneng Galaksija iz Bocvane. Delovalo je da će lako da opravda tu ulogu, pošto je kao gost pobedio sa 2:0. Potom je u Tanzaniji vodio sa 1:0 na poluvremenu, sve je imao u svojim rukama, ali… Došlo je do neočekivanog opuštanja, Vendel Rudat sa dva pogotka i Gape Mohutsiva sa golom u 86. minutu doneli su šokantan preokret, Džvaneng je prošao u grupnu fazu zahvaljujući pogotku u gostima, a Simba je morala da se preseli u Kup Konfederacija.

14.00: (4,80) Kinondoni (3,30) Simba (1,75)

Kiks na međunarodnoj sceni koštao je posla trenera Didijea Gomeša Da Rosu. Na njegovo mesto je sredinom novembra stigao nekadašnji pomoćni trener Real Madrida i bivši strateg Hetafea, Pablo Franko.

U domaćem prvenstvu Džinovi sa Msimbazija su zabeležili kiks već u prvom kolu. Odigrali su 0:0 sa Bijašarom Marom. Isti rezultat ubrzo su ponovili i protiv Koustal Uniona, pre dolaska Franka, a poslednja utakmica koju su odigrali bio je tanzanijski večiti okršaj, popularni Karijaku derbi. Baš kao i okršaj Partizana i Zvezde, bio je protkan tenzijama više nego kvalitetnim fudbalom, a završio se bez pobednika. Još jednom je Simba odigrala 0:0.

Inače, Karijaku derbi je jedan od najvatrenijih i najzlooglašenijih na Crnom kontinentu. Prethodnih godina su bili česti incidenti među navijačima dva najtrofejnija kluba u Tanzaniji. Zvuči li vam to poznato?

Trenutno 22-strukog prvaka muči još jedan problem kroz koji je naša Zvezda ove sezone morala da prođe. Prošlog vikenda joj je odložena prvenstvena utakmica sa Kagera Šugarom zbog velikog broja bolesnih igrača. Čak 16 od 22 prvotimca zarazili su se sezonskim gripom, pa je FS Tanzanije dozlovio pomeranje duela. Ipak, Džinovi sa Msimbazija će morati na teren ovog petka od 14 časova, kada će da gostuju Kinondoniju. Verovatno u izmešanom sastavu.

-------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

Kako to obično biva sa velikim klubovima koji su navikli na uspeh, čim se zabeleži neki loš rezultat traže se igračka pojačanja. Tu ne odstupa ni Simba, procenjeno je da treba sveža krv u napadu, a zanimljivo je da Tanzanijci razmišljaju o pojačanjima na sličan način kao beogradski crveno-beli. Ako se igrač dobro pokaže protiv njih, mora da vredi. Zato je prvi pik Simbe ove zime Vendel Rudat, pomenuti junak Džvanenga iz kvalifikacija za Ligu šampiona. Postigao je dva gola protiv Simbe, što je bilo dovoljno tom klubu da se „raspita za zdravlje“ 26-godišnjeg reprezentativca Namibije.

Rudat je pre meča u Dar es Salamu bio potpuno nepoznat van granica Namibije. U Džvaneng je stigao tek sredinom septembra iz Blek Afrike, to mu je prvi klub u inostranstvu. Sada ga, međutim, želi Simba, ali i Jang Afrikansi.

"Tačno je da su tanzanijski najbolji klubovi pokazali interesovanje za mene posle partija koje sam pružao protiv Simbe. Nismo imali još nijedan formalan razgovor, samo su me inicijalno kontaktirali. Trenutno sam fudbaler Galaksija, imam ugovor sa njim. Doduše, u ugovoru postoji klauzula po kojoj mogu da ga raskinem ako budem želeo da pređem u Simbu ili njenog najvećeg rivala“, objasnio je Rudat.

Ovakav vid „skautinga“ poznat je za srpske klubove. Primera radi, u Partizan su tako došli Ismael Beko Fofana i Medo Kamara, a u Crvenu zvezdu Ifaeni Onjilo, Omega Roberts, Džonatan Kafu, Žander Santana… Čak i ove zime crveno-beli bi mogli da se pojačaju na sličan način. Mete su dva igrača koji su dobro odigrali protiv Zvezde u dresu Šerifa, Edmund Ado i Danilo Arboleda.

Nisu to jedine sličnosti između Simbe i Crvene zvezde, mnogo zanimljivih paralela bismo mogli da povučemo i u prošlosti. Iako je klub iz Tanzanije stariji devet godina (osnovan je 1936), ipak ne može da se pohvali jednakim uspesima na međunarodnoj sceni. Istina, igrao je 1993. godine finale Kupa Konderacija, gde je poražen od Stele Ađame iz Obale Slonovače sa 2:0, a Beograđani su 1979. izgubili u finalu Kupa UEFA od Borusije Menhengladbah. Ipak, Zvezda je osvojila 1991. Kup šampiona, kasnije i Interkontinentalni kup, dok je Simbin najveći uspeh u elitnom takmičenju bio plasman u polufinale, davne 1974. godine.

U 21. veku je Simba bila redovniji učesnik grupne faze afričke Lige šampiona nego Zvezda u Evropi. Tri puta je prolazila kvalifikacije, 2003, 2018. i 2020. godine. U poslednja dva navrata stizala do četvrtfinala. Za Zvezdu je, u neuporedivo težoj konkurenciji, ta faza nedostižna još od poslednje decenije 20. veka.

TANZANIJA 1 – 10. KOLO

Utorak

Mtibva Šugar – Polisi Tanzanija 1:1 (0:1)

Sreda

Namungo – Dodoma Džidži 1:2 (1:1)

Kagera Šugar – Mbeja Kvanza 0:2 (0:1)

Četvrtak

Gejta Gold – Tanzanija Prizons 1:0 (0:0)

Azam – Ruvu Šutings 4:1 (2:0)

Petak

14.00: (4,80) Kinondoni (3,30) Simba (1,75)

17.00: (2,85) Koustal Union (2,55) Mbeja Siti (2,95)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

SimbaFK Crvena zvezdaTanzanijaKup konfederacija

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara