Zvezdina potraga za kontinuitetom, dupla pobeda se čeka više od tri godine

Vreme čitanja: 4min | čet. 26.08.21. | 08:44

Crveno-beli večeras u Klužu (20.30 časova), žele da nagoveste dobra izdanja u Ligi Evrope

I kada nije važno – važno je. Gledajući obrise prvog meča, način igre dugodišnjeg šampiona Rumunije, Crvenu zvezdu večeras u Klužu (20.30 časova, TV Arena) čeka pokazna vežba onog što sledi u Ligi Evrope. Tim Dejana Stankovića, posle ubedljive pobede na Marakani (4:0), igra jedan od najlakših mečeva u novijoj istoriji. Ako ne i najlakši. Kontinuitet u elitnim takmičenjima UEFA je produžen na pet godina, četvorka u mreži golmana Kluža Arlasuksasa, bar malo je utihnula priče o vrlo slaboj epizodi iz Moldavije. I pokazala da Crvena zvezda nije uhvatila formu dostojnu Lige šampiona kada je to prosto morala, odnosno da srpski šampion još ima neiskorišćenih resursa. Ali to je druga tema.

Teško će se Crvenoj zvezdi ponoviti Panatinaikos novog doba, obzirom da je Kluž resetovan na fabrička podešavanja pre devet noći u glavnom gradu Srbije. Čini se da Rumuni razmišljaju na koji način da osveže vrlo dobru ekipu kroz Ligu konferencije i narednog leta u boljem raspoloženju sačekaju kvalifikacije za Ligu šampiona. Bez obzira na optimističke note vrlo emotivnog trenera domaćina Marijusa Šumudike.

Izabrane vesti

Međutim, daleko od toga da crveno-beli, posle svega što su priredili navijačima ovog leta, mogu da planduju i 90 minuta iskoriste za odrađivanje posla. Zvezda je došla u Transilvaniju da pronađe izgubljeni kontinuitet, kvalitet igre koji je konstantno krasio tokom prethodnih godina. Igra crveno-belih ovog leta bila je prilično varljiva na evropskoj sceni. Krenulo je očajno, nastavilo se bajno. Potom je na red došla tragična epizoda protiv Šerifa, i na kraju rapsodija u prvom sudaru sa Klužom. Za tim koji stremi da nastavi da podiže lestvicu i dočeka novo evropsko proleće nisu to poželjne oscilacije.

Crvena zvezda bi pozitivnim rezultatom mogla da pomogne srpskom fudbalu, posredno i sebi, i uradi što je do nje kako bismo u bližoj budućnosti imali dva predstavnika u Ligi šampiona. Trener crveno-belih Dejan Stanković ponovio je nekoliko puta da očekuje u Transilvaniji momačku utakmicu i da će se njegovi izabranici ponašati kao da nemaju veliki kapital. Možda i zbog činjenice da crveno-beli dugo već tragaju za duplom pobedom u evropskim kvalifikacijama. Prethodni put to se desilo u julu 2018. godine, kada je Zvezda bila bolja o Beogradu od Suduve (3:0), zatim vrlo autoritativno završila posao u Marianpulju (2:0). Bio je to dokaz ozbiljnosti i spremnosti da se tim ustremi ka Ligi šampiona. 

20.30: (2,95) Kluž (3,20) Crvena zvezda (2,50)

Imaće mnogo dodirnih tački gostovanje u Klužu sa onim što čeka crveno-bele u predstojećem periodu. Šampion Rumunije je u rangu timova iz četvrtog šešira Lige Evrope, a protiv takvih Zvezda će morati da bude ubedljiva i na strani i kod kuće. Ukoliko želi da ponovo bude deo prolećnog fudbala na sceni Starog kontinenta.

Igramo protiv jednog ozbiljnog tima kao što je Kluž, pa ćemo tako i tretirati utakmicu. Imamo rezultat koj nam odgovara, ali mi moramo da imamo pravi pristup. Predstavljamo veliki klub i ne želim da nam se dešavaju scenariji koje nismo planirali. Klub me plaća da ne dozvolim da se igrači opuste“, poručio je na poslednjoj konferenciji za medije Dejan Stanković.

Dobra stvar za crveno-bele je činjenica da Dejan Stanković neće lutati u izboru najbolje postave. Mladi stručnjak je pronašao dobitnu kombinaciju pre osam dana, pošto više nije želeo da ignoriše visinu,snagu i sposobnost Milana Pavkova da rešava velike utakmice, te veliko iskustvo Miloša Degeneka.

Reprezentativac Australije počeo je u ponedeljak sa treninzima, posle povrede lože verovatno će biti na klupi za rezerve i mesto prepustiti Radovanu Pankovu. Očekuje se da Dejan Stanković „prepiše“ plodonosnu taktiku iz prvog duela, kada je izmešao najjače štihove u veznom redu i postavkom u rombu paralisao ključne automatizme u igri Kluža. Tada je ključnu ulogu odigrao Aleksandar Katai i lepio se za leđa Argentincu Džonatanu Rodrigezu. Klužu je, na taj način, oduzeto najjače oružje.

Crveno-beli se večeras neće zaletati. Gledaće da umrtve igru, prežive prvi udar domaćina i potom mirno meč privedu kraju. Dobar rezultat bi im pomogao da sa više samopouzdanja gledaju na žreb u petak i ka finišu prelaznog roka. A, tu se očekuju velike stvari, dolasci Rišaira Živkovića i Nikole Čumića kako bi Zvezda izgledala brže.

Očekuje to i Dejan Stanković, što je, između redova poručio ljudima u klubu.

To oko pojačanja ne mogu ja da vam odgovorim. Moraćete nekog drugog da pitate“.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE - PLEJ-OF (REVANŠ MEČEVI)

Četvrtak

17.00: (6,00) Alaškert (4,00) Rendžers (1,58)

18.00: (3,15) Helsinki (3,30) Fenerbahče (2,30)

18.30: (2,55) Zorja (3,35) Rapid (2,75)

20.00: (1,70) Galatasaraj (3,70) Randers (5,20)

20.15: (2,15) AZ Alkmar (3,45) Seltik (3,35)

20.30: (2,95) Kluž (3,20) Crvena zvezda (2,50)

20.45: (4,60) Slovan (3,60) Olimpijakos (1,80)

21.00: (1,62) Antverpen (3,80) Omonija (5,80)

21.00: (3,20) Legija (3,35) Slavija Prag (2,25)

21.00: (1,28) Šturm (5,70) Mura (10,5)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

FK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara