Zvezdini autsajderi

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.08.19. | 09:29

Nekad Srnić i Milić, posle Pavkov, sad Vukanović...

Kad kroz koju godinu, ma kako se nastavio ovaj evropski uspon, navijači u kafanskim raspravama budu rekapitulirali tu tranziciju, od “crnih vremena“ u kojima su mogli samo da sanjaju o grupnoj fazi međunarodnog takmičenja do statusa maltene redovnog učesnika Lige šampiona, sigurno će govoriti o pedantnom Vladanu Milojeviću, veličaće Marka Marinaa, više ne nemačkog, sada “Zvezdinog Mesija“, sećaće se kako je pre njega po levoj strani zujao Nemanja Radonjić, uspomene na golove Milana Pavkova protiv Liverpula većina će verovatno poneti u grob... I negde tu, kad se dotaknu korpulentnog momka iz Begeča misli će im odlutati... Vratiće film na sam početak Zvezdine renesanse, neko će se naći da podseti da je sve krenulo od Krasnodara...

Kad se sete Krasnodara, setiće se one bombe Gelora Kange na nikad zvučnijoj “Marakani“, a nadamo se samo da će se naći neko da primeti da je sve počelo još malo ranije, nekih 90 minuta ranije, kad su Rusi uspeli da neutrališu najjača oružja Crvene zvezde, ali je Vladan Milojević iz svog magičnog šešira izvukao prvo Slavoljuba Srnića i Nemanju Milića. Prvi je na 0:2 pogodio i ostavio Zvezdu živom, drugi je namestio gol za 2:3 u Krasnodaru, obojica su preorali livadu na krilu i defanzivno obavili lavovski deo posla.

Izabrane vesti

Sledećeg je leta stigao Salcburg, moćni Salcburg, oni koji su gledali Zvezdu u Austriji, pa čak i neki od samih igrača reći će vam da ih niko – pa čak ni Liverpul, PSŽ i Napoli kasnije u grupi – nije oduševio koliko tim koji je tada sa klupe vodio Marko Roze. Sakrivali su loptu, spajali dimenzije supersoničnim trkovima, ali su promašivali. Zvezda nije. Miloš Degenek i El Fardu Ben su iskreirali golove za preokret, ali bi kao koscenaristu valjalo da upišemo i ime Milana Pavkova. Tek kad je u igru ušao kršni momak iz Begeča sve te vazdušne lopte dobile su smisao.

S jeseni se "pojavio" i Dušan Jovančić, momak koji je u razmaku od četiri godine prešao put od Šumadije iz Jagnjila do Lige šampiona i onda se potukao s Napolitancima, pa Adama Lalanu "pravio na budalu" u beogradskih 10 minuta protiv Liverpula.

I onda 12 meseci kasnije – Aleksa Vukanović. Kažu u Zvezdinom stručnom štabu da niko drugi ne oseća drugu stativu kao 27-godišnji napadač iz Bačke Palanke. Sa nje je uleteo u centar za gol u 160. večitom derbiju. Sa nje je uleteo na prvu stativu za gol koji je izbacio Jang Bojs iz Lige šampiona. A i Vukanović je – kao i Srnić, Milić, Pavkov i Jovančić nešto ranije – morao da po dolasku u Ljutice Bogdana istrpi komentare kako je limitiran igrač, dobar za Superligu i ništa više od toga.

Zvezdini autsajderi. Potpisnici nekih od najvećih uspeha crveno-belih u 21. veku. Vojnici Vladana Milojevića. Oni koji nikad neće okrenuti leđa ni najprljavijim defanzivcim zadacima. Rudari koji su Zvezdu vratili gde joj je mesto. Kad kroz koju godinu budete premotavali taj film o Zvezdinom povratku na veliku scenu, nemojte da ih zaboravite.


Pogledajte i novu epizodu serije Ekipizza...

 

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara