Stefan Leković i fudbaleri Grafičara (©Star Sport, ©MN Press)
Stefan Leković i fudbaleri Grafičara (©Star Sport, ©MN Press)

Zvezdini omladinci i Grafičar, bio bi to tim za samu završnicu Lige šampiona

Vreme čitanja: 6min | sre. 02.11.22. | 12:30

Dramatični epilozi okršaja na stadionu Rajko Mitić i krovu Tržnog centra stadion pokrenuli temu o ozbiljnom potencijalu igrača Crvene zvezde koji stasavaju u Grafičaru i omladinskoj selekciji srpskog šampiona

Neko će reći - stresan i tužan dan za Zvezdinu decu, dok će drugi govoriti o skupo plaćenoj školi, neophodnoj za završno fudbalsko sazrevanje. Ako biste pitali ljude koji rukovode Zvezdinom akademijom nema nikakve sumnje da biste dobili ovaj drugi odgovor. U rasponu od oko dva sata, na različitim delovima Voždovca, Zvezdina deca su pala na dva penal ruleta. Bila je to jedna praktično ista generacija golobradih momaka raspodeljena u dva tabora. Jedan u Grafičaru, pred svetlima reflektora stadiona Rajko Mitić u Kupu Srbije protiv Vojvodine, a drugi u omladinskom timu srpskog šampiona na krovu Tržnog centra stadion, gde se vodila rovovska bitka sa AZ Alkmarom za evropsko proleće u omladinskoj Ligi šampiona.

Oba puta lutrija je bila protiv Zvezdine dece, ali šta bi bilo da je sinoć u Zaplanjskoj ulici Zoran Rendulić pored igrača iz seniorskog tima crveno-belih mogao da računa i na one momke iz ove iste generacije koji su na kaljenju u klubu sa Topčiderske zvezde? Velika većina momaka koja je prošla kroz dramu Marakane protiv daleko iskusnijih Novosađana, mogla je od 18 časova na "krovu" da donese presudan kvalitet i iskustvo svojim vršnjacima. Konačan ishod verovatno ne bi bio upitan, već iz ovog ugla deluje da bi taj tim bio spreman da vodi ozbiljne bitke i u samoj završnici elitnog takmičenja.

Izabrane vesti

"Verujemo da bi bilo tako, iako sve zavisi od mnogo faktora, žreba, sreće... Kao što smo videli i juče. Četvrtu godinu uzastopno igramo Ligu šampiona sa mlađima i negde pokazujemo da Zvezdini omladinci i u ovom podmlađenom sastavu mogu ravnopravno da se nose i sa godinu-dve starijim igračima šampiona Holandije. Nama je gro ekipe 2005. godište, govorimo o onim momcima koji nisu otišli u Grafičar, a golman Miladinović nam je 2007. godište. Pobedila je ekipa koja je bila kompaktnija, možda smo propustili to prvo poluvreme u Holandiji, što je bio negde i uzrok jučerašnjeg ispadanja. To su stvari na kojima treba da radimo. Jako je teško uskladiti i formirati ekipu u tako kratkom roku. Bukvalno smo imali dva do tri meseca da formiramo ekipu za omladinsku Ligu šampiona, sve pohvale treneru Renduliću i njegovom stručnom štabu, svi su dali svoj maksimum. Isto je slučaj i kada je u pitanju Grafičar, idemo dalje da radimo i ponosni smo i na jedne i na druge", poručuje glavni trener omladinske škole Crvene zvezde Nikola Jelić.

BILANS ZVEZDINE ŠKOLE: 30 IGRAČA U MOZZART SUPERLIGI, 32 U MOZZART PRVOJ LIGI SRBIJE

Ali, u Crvenoj zvezdi su svesno išli na tu činjenicu da u omladinskom timu ostave one manje iskusnije momke, potpomognute novopečenim prvotimcima u Ligi šampiona, dok su oni iskusniji poslati da skupljaju dragocene minute na teškim terenima Mozzart Prve lige Srbije, a jučerašnji meč sa Vojvodinom predstavljao je dodatni benefit u tom procesu.

"U ovom momentu u Mozzart Superligi igra 30 igrača poniklih u omladinskoj školi Crvene zvezde, kao i 32 igrača u Mozzart Prvoj ligi Srbije. I to bez seniorskog tima Zvezde i Grafičara. U pitanju su momci od 25 godina i mlađi. Takođe, ćetiri Zvezdina golmana su standardni golmani u Superligi: Vulić u Javoru, Katić u Voždovcu, Ilić u TSC-u i Lukić koji je branio u Radničkom iz Kragujevca, a sada je u Remsu. To što ima Crvena zvezda i sada u omladinskoj školi to je ogroman potencijal, a biće ih još više jer dolaze generacije 2003. godište i mlađi, odakle smo zapravo i počeli prvu selekciju Crvene zvezde. Imamo ubedljivo najviše reprezentativaca u svim generacijama. Svesno igramo sa mlađim igračima u svim prvenstvima, jer ti igrači nemaju mogućnost razvijanja igrajući protiv svojih godišta pošto je razlika u kvalitetu ogromna. Igrači poput Jovana Miladinovića su standardni u reprezentaciji i u tri godine starijoj selekciji, a imamo i pet-šest igrača rođenih 2007. godine koji su standardni u selekciji 2006".

©Star Sport©Star Sport

"STVAR SAVEZA JE ŠTO IGRAČI IZ GRAFIČARA NE MOGU DA IGRAJU ZA ZVEZDU U LIGI ŠAMPIONA"

Crvena zvezda na tom omladinskom nivou proteklih godina pokušava da se približi načinu funkcionisanja najorganizovanijih akademija, a može se reći da je saradnja sa Grafičarem, između ostalog, rađena i po primeru saradnje koju u Austriji imaju Salcubrg i Lifering. Međutim, trenutni kamen spoticanja predstavljaju propisi Fudbalskog saveza Srbije.

Ti propisi u ovom trenutku ne dozvoljavaju da Zvezdina deca iz Grafičara igraju omladinsku Ligu šampiona kao što je to slučaj sa vršnjacima iz Liferinga, koji redovno nastupaju za Salcburg u elitnom takmičenju omladinskog fudbala.

"Mi smo poslali našem Savezu dopis pre otprilike mesec i po dana. To je stvar Saveza, to nije do UEFA i FIFA. Lifering igra svoju ligu, a tri dana kasnije ta deca igraju protiv Čelsija ili Milana u omladinskoj Ligi šampiona. Otprilike 95 odsto omladinske ekipe Salcburga igra za Lifering. Već smo zatražili od ljudi iz našeg Saveza da nam pojasne zbog čega deca iz Grafičara ne mogu da igraju omladinsku Ligu šampiona. Nadam se da će sledeće godine imati pravo, jer je to pre svega interes srpskog fudbala. Stoga taj broj kvalitetnih utakmica naših omladinaca pokušavamo da nadomestimo učešćem na prijateljskom 'Al Abtal internasional kupu', gde imamo priliku da igramo sa Sportingom, Monakom i Valensijom. Omladinska Liga Srbije nikad nije bila slabija i pokušavamo kroz turnire da nadomestimo nodostatak konkurencije. I pored toga mi poslednje tri godine osvajamo titule sa momcima koji su do omladinaca imali sporedne uloge u svojim selekcijama Zvezde i Grafičara, što je zaista gotovo neverovatna stvar. Rukovodstvo kluba direktoru Mladenoviću, meni, kao i svima u omladinskoj školi, pruža ogromnu podrštku u tome što radimo", dodao je Jelić.

Brani Jelić i odluku Marka Neđića da penale praktično izvode svi golobradi momci. Prethodno je sa terena izašao Ibanjez, a posle izjednačujućeg gola Vojvodine nije uvodio iskusne igrače poput Stojčeva ili Kaluđerovića. Deluje da je ta odluka zapravo bila deo procesa tog finalnog sazrevanja i guranja u vatru mladih fudbalera.

"To iskustvo iz tih poslednjih 10-15 minuta mečeva i protiv Vojvodne i protiv AZ Alkmara je nenadoknadivo, čak i po cenu ispadanja, jer imamo jasnu strategiju. Sinoć posle utakmice sam pričao sa Jovanom Mijatovićem i rekao sam mu da je promašio i pet penala to ništa ne bi promenilo, već da mora da nastavi još jače i više da radi. Svaki dan mu je dokazivanje, svaki trening šansa da se izbori za još bolju minutažu u prvom timu. Nijedan penal, ni u omladinskom fudbalu, niti kasnije neće uticati na njegovu karijeru. Mi svi čvrsto stojimo iza sve te dece. Jovan Mijatović ima sve predispozicije da u budućnosti postane lider Crvene zvezde, ali i reprezentacije Srbije. Trener Marko Neđić je svojevremeno dobio ogromnu podršku kada je sa pionirima Crvene zvezde izgubio 1:7 od Čukaričkog, a sada možemo da vidimo od te generacije koliko imamo reprezentativaca i gde su oni sada".

©FK Crvena zvezda©FK Crvena zvezda

DECA KOJA DOLAZE MOGU DA IZNESU NEKU BUDUĆU SMENU GENERACIJA NA MARKANI

Direktor skautinga Crvene zvezde Marko Marin je nedavno, upravo u intervjuu za Mozzart Sport govorio da je seniorskom timu Crvene zvezde neophodna nova energija. Srpski šampion ima tim sa prosekom od preko 30 godina i jasno je da uskoro mora da prođe kroz proces smene generacija. Ostaje da se vidi da li igrači koji su se našli na terenu u dve jučerašnje utakmice mogu da iznesu taj teret na svojim plećima.

"Ubeđen sam da mogu, jer je do sada nezabeleženo da jedna tako mlada ekipa igra na tako visokom nivou. Grafičar je juče protiv Vojvodine imao devet bonusa u startnoj postavi, a kasnije ih je pet ušlo u igru. Nikola Knežević je već stasao, Jovan i Nikola Mituljikić se bude, Marko Đurić se vratio iz povrede i igra u fantastičnom ritmu. Sigran sam da Falu u jednom vrlo kratkom periodu može da igra seniorski fudbal. Ubeđeni smo da deca koja dolaze mogu da nose Crvenu zvezdu u budućnosti, naravno uz pomoć starijih i iskusnijih saigrača. Uz izuzetnu saradnju sa Grafičarem i predsednikom Govedaricom, imamo uspostavljen kompletan proces i tek u narednim godinama će se videti benefiti tog rada", zaključio je glavni trener omladinske škole Crvene zvezde.



tagovi

Nikola JelićMarko NeđićZoran Rendulić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara