Mateo Retegi (u sredini) (©AFP)
Mateo Retegi (u sredini) (©AFP)

Zvezdino nesuđeno pojačanje je najvrelija roba Argentine na radaru Reala, Junajteda, Milana...

Vreme čitanja: 7min | uto. 28.02.23. | 09:05

A malo je falilo da završi sa palicom u ruci na drugom travnatom terenu

U leto 2020. je Crvenoj zvezdi posredstvom agenta Ivice Pavlovića ponuđen na pozajmicu argentinski napadač Mateo Retegi. Tadašnji trener Dejan Stanković je od napadača na raspolaganju imao Ričmonda Boaćija, Milana Pavkova i Tomanea. Tražio se na Marakani špic koji bi pre svega bio garancija golova u kvalifikacijama za Ligu šampiona u kojima je Zvezda tog leta zaustavljena od Omonije.

Pored Retegija, Zvezda je imala i opcije poput Andersona Silve, Slobodana Tedića, a na kraju je izabran Dijego Falčineli iz Italije. I ostavio je dobar utisak tokom jednosezonskog staža na Marakani.

Izabrane vesti

Retegijeve reference u tom trenutku i nisu bile baš neke. Bio je na pozajmici iz Boke Juniors u Estudijantesu i na golgeterskom kontu je imao samo pet pogodaka na 19 utakmica. Za Boku malo, za Estudijantes dovoljno ali zbog ulaganja u novi stadion, Huan Sebastijan Veron nije imao 2.000.000 dolara da ga otkupi i zadrži u taboru Studenata.

Nekim čudnim vezama, tog leta je Retegi završio u agenciji taze fudbalskog menadžera Frančeska Totija. Neki kažu da je Veron preporučio Argentinca prijatelju Bobu Vijeriju, a da je ovaj pozvao legendu Rome. Neki kažu da je Danijele De Rosi igrajući za Boku opazio potencijal mladog špica i pozvao „starijeg brata“ Totija... Kako god, za sve u Argentini i Italiji je bilo iznenađenje da je mladi napadač koji se muči sa postizanjem golova potpisao dvogodišnji ugovor o zastupanju sa Totijevom agencijom koja je bila sveža u menadžerskom poslu i nije mogla da privuče zvučnija imena.

Ipak, od dolaska u Zvezdu ili neki drugi evropski klub, tog leta nije bilo ništa. Niti je bilo mnogo konkretnog interesovanja za Retegija.

Vratio se na Bombonjeru, nije bio u planovima novog trenera i prosleđen je na novu pozajmicu. Ovoga puta u Taljeres. Ali ni u provinciji se nije proslavio. Na 52 meča je postigao samo šest golova...

Nakon godinu i kusur dana u klubu iz Kordobe, opet se vratio u Boku i opet na Bombonjeri niko u njemu nije video perspektivu iako su se promenili i trener i ljudi u upravi. Usledila je treća pozajmica. Pre godinu dana je otišao u redove drugoligaša Tigrea... Imao je već 23 godine, nije dokazao da je prvoligaški kalibar, ali makar je ostao u Buenos Ajresu. I to je nešto... 

A onda je usledila eksplozija!

Italijanska Gazeta delo Sport je juče donela veliki tekst sa naslovom: Ko je Mateo Retegi, špic kojeg želi Milan?

U uvodu teksta se navodi da 23-godišnjeg napadača trenutno prati „pola Evrope“, da je on u ovom momentu „najvrelija argentinska fudbalska roba“ i da je za Rosonere prava perspektiva posle Ibrahimovića i Žirua. Ali argentinski mediji pišu da veći i moćniji klubovi od Milana snimaju i skautiraju Retegija. Real Madrid kao zamenu za rezervnog špica Marijana Dijaza, Mančester Junajted kao zamenu Vuta Veghorsta i Bajern koji takođe traži centarfora.

Čak i da je reč o samo običnim spekulacijama i tračevima, ne dolazi se tek tako u kontekst sa najvećim klubovima Evrope. Retegijeva fudbalska zvezda je definitivno zasijala!

Mladi centarfor je blistao prošle sezone na pozajmici u Tigreu i postigao 23 gola u svim takmičenjima (20 na 27 u ligi). Bio je prvi strelac drugoligaškog karavana i pomogao Tigreu da se vrati u elitni rang argentinskog fudbala. A sa golgeterskom serijom je nastavio i među prvoligašima.

U argentinskom šampionatu je odigrano tek pet kola, a Retegi je postigao šest golova i prvi je strelac lige. Minulog vikenda je dao dva gola na gostovanju Belgranu, a tresao je do sada mreže velikih klubova poput Rosarija, Rasinga, Estudijantesa... Jedino ove sezone nije dao gol protiv River Plejta (0:1). A baš je želeo... Žarko je želeo!

Retegi je imao devet godina kada je prvi put obukao dres Rivera i tu je počela njegova fudbalska priča. Tamo ga je odveo otac Karlos Hose, popularni „El Čapo“, živa legenda Argentine u još jednom sportu koji se igra na travi i u kojem se postižu golovi.

U hokeju na travi, jednom od najpopularnijih sportova u Argentini.

El Čapo je kao selektor sa muškom reprezentacijom osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, a šest godina ranije svetsku titulu sa ženskom. Mateova majka, odnosno El Čapova supruga Marija je takođe bila reprezentativka Argentine u ovom sportu i bila je najbolja u svojoj generaciji. Konačno, Mateova sestra Mikaela je Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila srebrnu medalju sa Argentinom. Zbog toliko hokeja u porodici, Karlos Hose je želeo da se mladi Mateo bavi fudbalom i da to bude u klubu za koji navija ceo život – Riveru. 

El Čapo Retegi (Reuters)El Čapo Retegi (Reuters)

Zbog karaktera, agresije i ofanzivnih kvaliteta, Mateo Retegi je u mlađim kategorijama Rivera igrao kao desni vezni, ponekad desno krilo. Bila je to jedno od talentovanijih generacija velikana sa Monumentala., U njoj su bili Federiko Hiroti (aktuelna „devetka“ Rivera), Kristijan Fereira koji sada igra na pozajmici iz Rivera u Njuelsu, Santjago Sosa kojeg je River za 5.000.000 evra prodao Atlanti, desni bek Franko Paredes... Svi oni su debitovali za prvi tim Rivera kod Marselja Galjarda. A u generaciji su još bili aktuelni Lansov defanzivac Fakundo Medina, Gabrijel Florentin koji danas igra za ruski Orenburg... Dakle, prilično jaka konkurencija u kojoj maldi Mateo Retegi sve teže uspevao da se izbori za mesto u timu.

Možda i zbog toga što je paralelno sa fudbalom i dalje trenirao hokej na travi i gubio na snazi. Kada je imao 15 godina, morao je da preseče kojim sportom će se baviti. U Riveru je na njegovoj poziciji već blistao izvesni Ezekijel Palasios, kasnije najveći talenat Rivera i trenutno prvotimac Leverkuzena i prvak sveta sa Argentinom.

Godinu dana stariji Palasios je bio prva zvezda Riverovih kadeta i Mateo Retegi je tada rešio da napusti fudbal i potpuno se posveti hokeju na travi. Bila je to 2014. godina...

„Jednostavno, igranje fudbala mi nije više pričinjavalalo bilo kakvo zadovoljstvo. Hokej jeste“, prepričavao je kasnije Mateo Retegi.

Zaigrao je za lokalni San Fernando i vrlo brzo postao omladinski reprezentativac Argentine u hokeju na travi. Sa reprezentacijom je dve godine obilazio planetu, igrao na turnirima u Americi, Aziji, Evropi... I taman kada je zakucao na vrata seniorske reprezentacije, opet mu se sve okrenulo.

Leta 2016. je pikao fudbal sa prijateljima na plaži u Pinamaru. Onako rekreativno. Odnekud se tu zadesio Bokin skaut Dijego Masili i odmah nešto prepoznao u njemu. Pozvao je oca, objasnio mu da Mateo ima sve što treba za profesionalnog fudbalera i da će ga oberučke dočekati u Boki.

Na poečtku se Mateo proimišljao ali kada je vdieo da ga orac koji inače navija za River, savetuje da ode u reodve čljutog rivala i da tamo pokaže šta su propustili na Monumentalu, prihvatio je. Još koji mesec je trenirao hokej i taman kada je dovio poziv za Panameričke igre, zahvalio se i posvetio se fudbalu.

Za godinu i koji mesec je prešao put iz omladinaca Boke do debija za prvi kod Giljerma Barosa Skelota u meču sa Patronatom. Usput su ga preoblikovali u klasičnog centarfora, najviše zbog igre glavom. Bila je to prva utakmica Boke posle prvog meča onog kultnog finala Kopa Libertadores protiv Rivera (2:2). Retegi je u finišu meča zamenio Karlosa Teveza ali je njegov debi prošao prilično neopaženo... Ispostavio se da je to bio prvi i poslednji meč Matea Retegija za Boku.

Usledile su gore pomenute pozajmice i eksplozija u dresu Tigrea. Danas bi ga Boka rado vratila na Bombonjeru s obzirom da je i dalje pod ugovorom sa njom i na pozajmici, ali... Tigre ima opciju otkupa 50 odsto ugovora za 2.300.000 evra do juna i sigurno će je iskoristiti.

„Više se tu pita Tigre nego mi. U dobrim samo odnosima i zahvalan sam im na afirmaciji igrača. Videćemo šta će uraditi, ali drago mi je da je Mateo tamo porastao kao igrač“, rekao je nedavno Bokin potpredsednik Huan Roman Rikelme.

Tigreu se ukazala zlatna šansa. Za 2.300.000 evra će dobiti polovinu Retegijevog ugovora, a transfer u Evropu ne bi trebalo da bude manji od 20.000.000 evra. Zarada je skoro desestrostruka.

„Naravno da ćemo ga otkupiti. Tu nema dileme“, rekao je Tigreov predsednik Ezekijel Melaranja.

A ni samom Retegiju se ne vraća na Bombonjeru.

„Tigre je moja kuća. Ja sam iz ovog kraja, porodica i prijatelji su mi ovde i prelepo mi je“, rekao je nedavno mladi napadač.

Ekipu iz komšiluka bi trebalo da uveseljava makar do leta a onda verovatno sledi veliki transfer u Evropu. Gde će na kraju zavšrizti Mateo Retegi, nezahvalno je prognozirati s obzirom na čudesan igrokaz sudbine u njegovoj karijeri i životu. Nisu mu verovali River i Boka, agencija Frančeska Totija ga je napustila posle dve godine neuspešne saradnje, ali ovaj uporni momak će negde prokrčiti svoj fudbalski put.

Travnati teren i golovi su mu u krvi. Bilo da ih postiže palicom, nogom ili glavom...


tagovi

Mateo RetegiBoka juniorsRiver Plejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara