Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zvižduci na Bilinom Polju: Bosanci ostali bez baraža, Finska slavila sa igračem manje (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.11.21. | 16:55

Odluka ipak pada u poslednjem kolu

Nije Bosna i Hercegovina stajala najbolje pred poslednje dve utakmice kvalifikacija za Mundijal u Kataru. Ipak, imala je priliku da sama odlučuje o svojoj sudbini. Kako su je u preostalih 180 minuta očekivali direktni rivali u borbi za drugu poziciju, selekcija Ivajla Peteva bi sa stopostotnim učinkom obezbedila mesto u baražu, međutim, pala je već na prvom koraku.

U devetom kolu Grupe D Finska je na Bilinom Polju ubila dve muve jednim udarcem. Savladala je Zmajeve i matematički ih isključila iz trke, ujedno preuzevši drugu poziciju od Ukrajine - 3:1 (1:0). Neće joj međutim biti lako da je i sačuva, jer za tri dana u Helsinkiju dočekuje lidera Francusku, dok Ukrajina u Zenici gostuje Bosni. Kako bilo, skandinavska reprezentacija u ovom trenutku ima dva boda više od Ukrajine, odnosno četiri više od BiH.

Izabrane vesti

Naoštreno su Zmajevi ušli u meč od samog starta, rešeni da što pre dođu do željenog vođstva, ali ih je nesigurnost u odbrani konstantno vukla nazad. Potpuno izvan utakmice bili su defanzivci BiH, a posebno dekoncentrisano delovao je Siniša Saničanin. Ozbiljno je brljao štoper Partizana u uvodnoj fazi utakmice, u 14. minutu poslao kratak pas ka svom golmanu Šehiću, a zatim u 22. umalo poklonio gol Fincima. Petljao je Saničanin kao poslednji igrač odbrane, Temu Puki mu oteo loptu i izbio sam ispred gola domaćina, ali je nekadašnji defanzivac Vojvodine u poslednjem času uspeo da se ispravi i spreči napadača Noriča da uputi udarac.

Samo koji minut kasnije Puki je dobio priliku da sa bele tačke popravi golgeteski učinak u dosadašnjim kvalifikacijama. Raitalin udarac na putu ka golu rukom je blokirao Miralem Pjanić, Majkl Oliver je pokazao na belu tačku, ali je Šehić uspeo da odbrani Pukijev udarac. Gol nije postigao, ali je pronašao najbolji fudbaler gostiju način kako da doprinese svojoj ekipi. Na isteku pola sata igre odigrao je dupli pas sa Kamarom na ivici šesnaesterca rivala i sa desnog boka kao na tacni poslužio Forsa.

Finci su međutim u finišu prvog dela ostali sa igračem manje, Raitala je oštro startovao na Kolašinca i dobio direktan crveni karton, ali ni brojčana nadmoć nije previše pomogla domaćinu.

Umesto izjednačenja - novi gol Finaca. I ponovo u glavnoj ulozi Puki. Iščeprkao je prvi strelac gostiju u kvalifikacijama praktično izgubljenu loptu ispred Civića kraj gol-aut linije i dodao do Vaisanena, a ovaj odložio za Loda, koji je iz prve pogodio dalji ugao.

Slaba igra i još slabiji rezultat ispraćeni su zvižducima sa tribina, ali je Menalo sredinom drugog dela, samo dva minuta po ulasku u igru, vratio nadu domaćinu da može do preokreta. Osetili su to i navijači, zvižduke zamenili hukom i pesmom, ali ona nije dugo potrajala. Prekinuo je O'Šonesi samo četiri minuta pošto je krenula, prišunjao se posle prekida iza leđa defanzivcima Bosne i ugasio vatru Zmajeva.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL U KATARU - PRETPOSLEDNJE KOLO

Subota

GRUPA D

BiH - Finska 1:3 (0:1)

/Menalo 69 - Fors 29, Lod 51, O'Šonesi/

20.45: (1,03) Francuska (22,0) Kazahstan (65,0)



tagovi

Fudbalska reprezentacija BiH

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara