Džordan Lojd (©Star Sport)
Džordan Lojd (©Star Sport)

Lojdov intervju: Kad te čuva Branko Lazić, kao da udaraš u zid, jedino bi ga Kavaj dobio u obaranju ruku

Vreme čitanja: 6min | sub. 14.11.20. | 14:03

Najbolji igrač Crvene zvezde i prvi strelac Evrolige pričao o sezoni, vremenu u Torontu, saradnji sa Sašom Obradovićem i koliko mu je vremena trebalo da se oseća kao kod kuće u Beogradu

Dosadašnja evropska sezona Crvene zvezde definitivno nije bila u skladu sa očekivanjima, ali na Malom Kalemegdanu i dalje mogu da se pohvale da imaju najboljeg strelca Evrope u liku Džordana Lojda. Nisu sve partije bile top poput onih protiv Baskonije, Asvela ili CSKA u smislu procenata uspešnosti, ali Lojd i dalje čvrsto u svojim rukama drži prvo mesto na listi strelaca sa 21,6 poena u proseku i jedini je igrač Evrolige sa preko 20 poena.

Za to je, kako sam priznaje u razgovoru za Eurohoops, najzaslužnija ekipa. Odnosno, činjenica da mu saigrači bezrezervno veruju čak i kada uđe u seriju promašaja...

Izabrane vesti

"U Valensiji je bilo drugačije. Nedotajalo mi je kontinuiteta i šuterske stabilnosti, ali tamo se više igrača rotiralo na mojoj poziciji, a i bila je to moja prva godina u Evroligi, pa sam morao da se naučim kako da postanem timski igrač. U Zvezdi je drugačiji sistem, ovde igram više minuta i imam potpuno drugačiju ulogu nego u Valensiji. Iskreno, uvek sam bio siguran u sebe i svoj šut, ali znam da u Valensiji nisu videli najbolju verziju mene. Imao sam i problema s povredama, onda je još došla i pandemija virusa korona koja je sve poremetila... Zato smatram da moram još dosta da se dokazujem, jer mogu još mnogo toga da pokažem", rekao je Lojd.

Saša Obradović godinama unazad ima status pravog naslednika jugoslovenske trenerske škole svojim strogim poštovanjem pravila i striktnim odnosom prema igračima. I Lojd kaže - drugačiji je trener od Haumea Ponsarnaua, s kojim je sarađivao u Valensiji.

"Dobro se osećam u radu sa Sašom. Gledajte, brzo sam shvatio da kod njega dobijate ono što mnogi zovu 'tough love', odnosno ljubav koja se pokazuje na drugačiji način i moraš da poštuješ taj sistem. Njegove reči me guraju napred i budi tu dodatnu motivaciju u meni. Da, može da bude strog, ali izvlači najbolje iz cele ekipe. Meni je lično baš to ono što mi je bilo potrebno. Dobra stvar za nas je što imamo njega, jer se vidi njegova strast prema ovoj igri. Bio je i sam veliki igrač, pa zna kako je biti u toj koži. Uvek je dobro igrati za takvoog trenera i zasad uživam".

Džordan Lojd protiv Reala (©Star Sport)Džordan Lojd protiv Reala (©Star Sport)

Svestan je i Lojd da bi situacija na parketu, a verovatno i na tabeli Evrolige bila drugačija da Crvena zvezda ima podršku navijača na tribinama. Zasad mora da se zadovolji snimcima sa interneta...

"Mnogo bi drugačiji impuls dobijale utakmice kada bismo imali podršku kakvu inače znaju da pruže navijači Zvezde. Ali, kako je nama, tako je i ostalima, svi igraju bez publike. Znamo da skor nije najbolji, ali imamo dosta potencijala. Dosad smo samo pokazali deo onoga što možemo, ali mislim da možemo da dobijemo svakog. Kada budemo u optimalnom stanju možemo da budemo strašni. Svi treba da igraju dobro i za tim, imamo dobre karike i pojedince s kojima možemo da napadnemo plej-of. Neke uakmice se nisu završile kako treba, ali treba biti strpljiv, jer možemo mnogo više i bolje".

Uoči sezone u stručnoj analizi na sajtu Eurohoops, Džordan Lojd je u krugu od 100 najboljih košarkaša u Evroligi svrstan na 82. mesto što mu se nije nimalo dopalo. To je odmah svima stavio do znanja na društvenim mrežama, a i sada misli isto.

"Nisam baš ljubitelj rankinga, jer prosto ne odaje pravi utisak nečijeg kvalitet. Iskreno, kada sam video da ste me svrstali na 82. poziciju nisam bio baš siguran da je 81 igrač bolji od mene. Ali, shvatio sam da sam još nov u svemu ovom, mada sam uvek bio potcenjen. Zato se trudim da uvek odgovorim svima na parketu i imam još mnogo toga da dokažem".

Kultna je sada postala fotografija iz sedme utakmice prošlogodišnjeg polufinala Istočne konferencije, na kojoj Lojd u civilu čuči kraj Kavaja Lenarda i Džoela Embida i gleda kako pobednički šut tada prve zvezde Toronta ulazi u obruč pošto je lopta nekoliko puta skakutala po istom...

"Da, čoveče, ta fotografija", s osmehom će Lojd i nastavlja:

"Pomirio sam se s tim da će ta fotografija još dugo da se vrti po društvenim mrežama. Malo pošto se ta utakmica završila video sam fotografiju, a onda mi se telefon odjednom usijao. Nisam mogao da shvatim o čemu je reč. Razmišljao sam: 'Nisam ja dao taj koš za pobedu, nego Kavaj, o čemu je reč'? Vidim i da navijači Crvene zvezde koriste tu fotografiju da naprave razne 'mimove' i baš sam razmišljao: 'O, ne, opet ova fotka postaje viralna na društvenim mrežama'. Ali dobro, razumem sve. Iskreno, nisam verovao da će Kavaj da pogodi taj šut pošto njegove lopte imaju mnogo ravniju putanju od one. Kada je ispalio onaj šut preko Embida, mislim da je cela hala ostala u čudu i da niko nije verovao da će ući. Ali, kako je počela da skakuće po obruču, tako su i naše glave počele da idu gore-dole. I onda je ušla. Bio je to jedan od najluđih momenata koje sam video u karijeri".

Lojd je šampionsku sezonu Toronta proveo na relaciji između prvog i razvojnog tima, ali su njegovi tadašnji saigrači često isticali koliko je njegova uloga na treninzima bila važna. Naime, kasnije je otkriveno da je Lojd na treninzima zbog svojih kvaliteta često "glumio" protivnike s kojima treba Toronto da igra. Između ostalih, bio je i Stef Kari u jednom trenutku...

"Bio sam deo fantastične grupe momaka i lično mi je mnogo pomoglo to što sam bio deo te organizacije i što sam mogao s njima da radim i treniram. Pa čak mi je u daljoj karijeri pomoglo i to što sam glumio razne igrače, poput Karija. Znate kako, shvatio sam koliko su me drugi gledali kao deo kolektiva kada se sve završilo. Igrači su me često pominjali kao važan faktor, Kajl Lauri je na dodeli šampionskog prstena javno izrazio zahvalnost, što je velika stvar, s obzirom da nisam mogao da prisustvujem dodeli istih".

Na kraju, još malo o Crvenoj zvezdi i Srbiji. Pre svega, o Branku Laziću i onoj priči s "Media Day" Evrolige kada je rekao da bi sve mogao da pobedi u obaranju ruku, osim kapitena.

"Otkriću vam jednu stvar - Branko Lazić je jak kao stena! Prošle sezone sam sa Valensijom gostovao Crvenoj zvezdi u Beogradu i tokom utakmice su me čuvali Čarls Dženkins i on. U jednom trenutku probao sam da protrčim pored njega, a na kraju sam se zakucao kao u zid. Bio sam razmišlja: 'Šta je bre ovo, čoveče?!' Kep (sleng izraz za kapitena) najčvršći momak kojeg sam upoznao i srećan sam što sam u njegovom timu. Da se razumemo, takav je i Kavaj Lenard, ali sada sam deo kepovog tima", rekao je s osmehom Lojd, a na pitanje da li bi Lazić dobio Lenarda u obaranju ruku uzvratio je:

"Ne, nema šanse. Kavaj ima šaku kojoj niko ne može da parira. Jeste Laza strašno jak i to ne tako što podiže ne znam koliko kilograma u teretani, već je prirodno snažan, ali s Kavajem ne bi mogao da se meri u obaranju ruku baš zbog veličine šake".

Naravno, nezaobilazna tema bile su psovke koje je naučio na srpskom jeziku...

"Znam ih mnogo, ali se trudim da ih ne koristim. Ali, navijači neka ne brinu, znam da psujem na srpskom, a-ha-ha. Posle dva dana boravka u Srbiji osećao sam se kao kod kuće i naučio da psujem".



tagovi

Džordan LojdFK Crvena zvezdaEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara