Komentari na vest

Neven Spahija: Nadam se da Srbija nikad neće imati stranca, Hrvatska može da bude ljubomorna na vaše klubove

a

argh

pre preko 1 godinu

I Srbija sve više ima problema sa proizvodnjom plejmejkera, jer se u mlađim kategorijama sve više teži rezultatu. Traže se igrači koji će u tom uzrastu ostvariti prednost, što se u tom uzrastu uglavnom svodi na fiziku. Većina trenera u mlađim kategorijama su propali košarkaši, koji ni sami nisu imali razumevanje igre. Većina njih ne vodi računa o tome da li neko razume košarku, igru, pa samim tim ne traži pleja koji zna da upravlja utakmicom, tempom utakmice, pleja koji vidi prednosti i mane svoje i protivničke ekipe da bi znao da ih koristi. Znam to iz ličnog iskustva, jer sam trenirao 12 i više godina i dolazio sam u situacije da trener kaže pred svima kako ja znam najviše o košarci, ali se danas neću skidati. Što je najgore, nije tu bilo ni do rezultata i kvaliteta igara, jer sam u prethodnom klubu igrao prvu petorku, a dobijali smo ovaj drugi klub 20+ razlike. Tu dolazimo do priče o treneru. Trener u prvom klubu je razumeo košarku i znao kako se prave igrači. Ne bih otišao iz kluba, ali se raspao zbog finansija. Sve do juniora u odbrani nismo igrali zonu, jer je odbrana čovek na čoveka osnova, dok se zona uči lako i samo je uigravanje. Svi ostali su igrali zonu, jer ona u mlađim kategorijama donosi rezultate, dok smo mi vežbali isključivo na treningu, da bi naučili kako da igramo protiv nje. Kasnije su, na inicijativu Dude Ivkovića i Stručnog saveta, uveli kažnjavanje zone tehničkom greškom u pionirima i kadetima, mada sam tada uveliko bio junior. Sve u svemu, prvo treba poraditi na sistemu i trenerima koji rade sa decom. Više njih me je zvalo da radim sa mlađim kategorijama, ali uvek uz ogradu da tu nema zarade, da se radi za 200 evra. Naravno da od svog života želim više. Možda jednog dana, kada se finansijski obezbedim putem drugog posla.
G

Gostivar

pre preko 1 godinu

Po meni je velika razlika Dorsi i Vajler Beb u odnosu na recimo Tobija, Smita, Brauna i tako dalje... Dorsi ima poreklo, igrao jeu oliju a i za u19 grcke... Vajler-Beb ono prvo prezime Vajler je nemacko prezime neki deda ili pradeda mu je nemac, decko evo ulazi u 4 godinu da igra i zivi u nemackoj... Eto ako se pojavi neki Dzek Petrovic u Americi, kome je deda srbin i dodje da igra u Zvezdi ili Partizanu, meni nebi smetalo da on igra. Ako postoji poreklo plus neka povezanost sa zemljom onda slobodno.
B

Banjaluka knd

pre preko 1 godinu

Zašto je stranac neko ako ima državljanstvo neke zemlje? Bez obzira na nacionalnost.
M

Miloss25

pre preko 1 godinu

Odličan intervju, svaka je na mestu!
X

Xhee

pre preko 1 godinu

Ovaj Spahija je kosarkaski trener, ali svakako nike kosarkaski stručnjak.
G

Galaktikosi

pre preko 1 godinu

Svaka čast gospodine Spahija!
P

Planinar

pre preko 1 godinu

Sport kakav smo poznavali u prošlom veku i ovaj danas,uskoro neće biti isti. Stil života i način na koji odrastaju nove generacije dovešće do promena. Sve je manje dece koja ispred zgrade na terenima se bave bilo kojim sportom. U naše vreme nisi mogao da dođeš na red za meč,ako tvoja ekipa izgubi,mogao si komotno da ideš kući jer da bi ponovo ekipa došla na red prošlo bi više sati jer je bilo mnogo ekipa. Danas,klinci sve više provode vremena ispred tableta,PC i raznih esport igrica. Malo je dece napolju da ozbiljnije "jure loptu". Plus što je veliki odliv mladih u inostranstvo i baza je sve manja vremenom. Nije to samo ovde problem,već skoro u celoj Evropi. I pored svih minusa koji utiču na sve gore navedeno nisam pristalica stranaca u reprezentaciji. Struka,koje je sve manje,treba da se fokusira na škole i da odatle započne bar neki početni nivo usađivanje sportske kulture kod dece i da se radi sa njima,da bi se imalo bar od u budućnosti nekog štofa za profesionalne sportiste. I obavezno uvesti u školski program bazne sportove atletiku i plivanje.
T

Tassos

pre preko 1 godinu

Majka Dorsija je Grkinja. Svi Adetokumpo su rodjeni u Grckoj, nemaju drugu otadzbinu. Njihovi roditelji su iz Nigerije ali oni su Grci
N

Niš PFK

pre preko 1 godinu

Posle ovog intervjua mislim da je ovo izuzetno inteligentan i realan covek...
R

Realno posmatrano

pre preko 1 godinu

Ja sam vise puta rekao, ako stranac zaigra za nas necu nas gledati, svestan sam da ja nisam bitan, ali to je moje misljenje. Kao sto Neven kaze postoje klubovi pa nek igraju tamo, ali reprezentacija je nesto drugo.
G

Gost. Gost

pre preko 1 godinu

Već je tu Jokić koji samo formalno nije stranac
D

Darko55

pre preko 1 godinu

Sjajan intervju. Veliki gospodin, Neven Spahija. Svaka cast.
D

Dorsi123

pre preko 1 godinu

Kada ce ljudi da skapiraju da se Dorsiju majka preziva Konstantinidou, i da je lik polu Grk. Nije ista kategorija kao Lorenco Braun, Mekfeden, Smit i ostali..
M

Modi

pre preko 1 godinu

i ne samo to. On je vec igrao za Grcku kao junior under-19, tako da su komentari u vezi njega pogresni....
R

Rubikova kocka

pre preko 1 godinu

Košarka u Evropi je cirkus igraju stranci koji nikad tu zemlju na karti nisu vidjeli... Da zaigra stranac za Srbiju nikad ne bih ni sekunde pogledao reprezentaciju jer to više ne bi bila nacionalna selekcija nego pokretni cirkus!!!
C

CR24

pre preko 1 godinu

Hrvatska plaća ceh politike koju sada sprovode Partizan i Zvezda. Setite se Cibone evroligaša od pre 15-20godina? Cibone gde stranci igraju i odlučuju utakmice a Hrvati sede na klupi i gledaju. To čeka i našu košarku. Zvezda, manje-više, već deset godina igra evroligu i za to vreme nije napravila nijednog vrhunskog srpskog košarskaša ( izuzev, možda, Gudurića ), brdo para je potrošeno a rezultata nikakvih, ni timskih ni individualnih od zvezde. Nosioci naše reprezentacije su igrači Mege, a njihova politika je skroz drugačija od trenutne politike naših vodećih klubova, ali ta politika je dobra za budućnost košarke u Srbiji, nadam se da će tako nastaviti i da dobijemo još po neki sličan klub ( lično bi voleo da se Hemofarm reaktivira, lep gradić sa odličnim uslovima ).
G

Grin

pre preko 1 godinu

Jednim delom se slažem, jednim ne. Reprezentacija trenutno ne trpi zbog Zvezde i Partizana jer su tu i dalje kosarkasi kao sto su Lucic, Kalinic, Guduric, Milutinov.. Svi su oni najozbiljnije korake napravili u večitima, kao i dosta drugih. Pitanje je sta posle njih, ova generacija koja sada treba da napreduje i da ima minute, ce grejati klupu Panterima, Holinsima itd.Naravno, velika ocekivanja, i ambicije zahtevaju strance, a da li bas mora da vecina rostera budu kosarkasi koji nisu Srbi, presudite sami
G

Gaizka

pre preko 1 godinu

Nisu krivi Partizan i Zvezda što je Mega tj Miško napravio ovakav posao pa sada svi mladi igrači hoće u Megu a ne u večite. Šta posle ove generacije? Pa ja mislim da nas tek čekaju jake generacije, samo da nastave da se razvijaju i da ne odbijaju poziv reprezentacije. Pred Jokićem je karijera, a uz njega Pokuševski i Jović, to su u perspektivi 3 NBA igrača. Da ne pričam da svake godine iskoči neko novo ime.
Z

ZaGaizku

pre preko 1 godinu

Druže, taj Pokuševski je najomraženiji igrač u Savezu, ni na jedno okupljanje se nikad nije odazvao.
Z

ZaCR24

pre preko 1 godinu

Super, samo proveri koliko se košarkaši Mege odazivaju pozivima reprezentacije u mlađim kategorijama.
J

Jay Jay Okocha

pre preko 1 godinu

Stvarno mi nije jasno zašto Hrvatska ne može da "pogura" Cibonu, Split i Zadar? Kad grad Zagreb daje veliki novac Dinamu, rukometnom klubu, jedan period su davali ogroman novac i hokejaškom klubu, jedino prema košarkaškim klubovima imaju maćehinski odnos već 20-tak godina...
c

c1c0

pre preko 1 godinu

Grad Zagreb ne daje Dinamu niti dinara. Oni se brinu za održavanje stadiona koji je njihova imovina i daju nešto za omladinski pogon i to je to. Tu mantru da Grad Zagreb daje Dinamu neke astronomske cifre su plasirali južnjački novinari kako bi opravdali svoju nemoć već skoro 20 godina.
X

Xhee

pre preko 1 godinu

Hrvatska je u EU. I tamo nema prljavog novca koliko ga ima kod nas. Tamo se zna izvor prihoda, nema isplate "na ruke".... Zato nema Cibone i Jugopalstike[Splita].
@

@c1

pre preko 1 godinu

Bogami su Mamić i Bandić mutili svojevremeno. Preko milijardu i dvesto-tristo miliona kuna su iz budžeta grada Zagreba prebacili u NK Dinamo...
D

Dekia

pre preko 1 godinu

Čovek je realan i na mestu.