Jokić i Jaramaz (©Star Sport)
Jokić i Jaramaz (©Star Sport)

Stotka za Vasu i novu nadu! Serdar Jokić vodio Srbiju do pobede uprkos 40 poena Janisa

Vreme čitanja: 6min | čet. 25.08.22. | 22:24

Orlovi savladali Helene na startu druge faze kvalifikacija za Mundobasketu, sada svi čekaju medicinski izveštaj o stanju plejmejkera Efesa

Nada i dalje živi na istoj adresi, Srbija je pobedom nad Grčkom posle epske utakmice o kojoj će se dugo pričati i produžetka napravila prvi važan korak ka plasmanu na Mundobasket naredne godine! Spektakl kakav se godinama čekao u Beogradskoj areni imao je rezultatski srećan kraj pošto su Orlovi više gotovo 40 minuta - zajedno sa produžetkom - držali vođstvo u svojim rukama i uspeli su da odgovore na inicijalni šok zbog povrede Vasilija Micića koga Svetislav Pešić nije imao na raspolaganju celo drugo poluvreme i tokom dodatnih pet minuta.

Definitivno je senku na kompletan događaj bacila je povreda prvog organizatora igre Srbije kome je na tri i po minuta do kraja prvog poluvremena stradao desni skočni zglob, zbog čega se više nije vraćao na parket. Prve informacije govore da je u pitanju distorzija, ali ništa više od toga nije moglo da se čuje, tako da nam predstoje dani puni neizvesnosti jer bi eventualni izostanak MVP Evrolige predstavljao strašan udarac za srpsku reprezentaciju - 100:94 (31:25, 20:19, 19:19, 17:24, 13:7).

Izabrane vesti

Niko nije očekivao da će biti lako protiv Grčke sa nezaustavljivim Janisom Adetokunbom i svaki objektivan gledalac skinuće kapu vedeti Baksa zbog 40 poena na kraju čime je postao prvi igrač još od legendarnog Nikosa Galisa koji je protiv nas postigao 40 ili više poena - ubacio 44 - još davne 1987. godine, ali više razloga za zadovoljstvo ima Nikola Jokić. Duel koji se mesecima čekao jeste napadački dobio grčki as, ali utakmicu je dobio najbolji igrač Srbije i planete! Jeste Janis vodio glavnu reč na parketu i radio praktično sve kako bi Grčka večeras pobedila, ali je Jokić zadržao potrebnu hladnokrvnost da napravi ključnu razliku na parketu i odvede Srbiju do pobede u bici za Beograd! Zaista, utakmica je imala takav naboj da je izgledalo kao da posle večeras sutra ne postoji, ali svako ko je večeras bio među 18.000 gledalaca u Areni nije zažalio jer je video okršaj za pamćenje! Uostalom, takvi su godinama bili sudari Orlova i Helena, a Jokić ga je ulepšao jednim od najspektakularnijih koševa koje Beograd, Srbija, Evropa i svet pamte...

---------------------

SRBIJA – GRČKA 100:94 (87:87)

/31:25, 20:19, 19:19, 17:24, 13:7/

Štark Arena, Beograd;

Gledalaca: 18.000;

SRBIJA: Davidovac -, Marinković 9, Kalinić 6 (7as, 6sk, 2uk), Lučić 14, Dobrić 1, Ristić -, Jokić 29 (8sk, 6as), Jagodić Kuridža -, Micić 9, Gudurić 5, Jaramaz 15, Milutinov 12.

GRČKA: Dorsi 16, Larencakis -, Agravanis 5, Kalates 5 (8as), Slukas 2, Bohoridis -, Papanikolau 8, Janis 40, Kostas 6, Kaselakis -, Tanasis 12, Luncis -.

---------------------

Jokić je večeras bio srpski serdar koji je pored 29 poena imao osam skokova, šest asistencija, ali i šest izgubljenih lopti, od čega četiri već u prvoj četvrtini što znači da je do kraja igrao gotovo bez greške! Počev od asistencije za Nikolu Kalinića, čija je krađa u poslednjim sekundama definitivno stavila tačku na pobedu, već na startu produžetka videlo se da je Jokić našpanovan do perfekcije i da pobeda ne bi smela da se dovede u pitanje iako je Janis radio neverovatne stvari na parketu. Ubrzo je Jokiću Kalinić uzvratio uslugu, da bi već u sledećem napadu Denverov MVP novim polaganjem, sve preko Janisa, doveo rezultat do 95:89 čime je pobeda bila gotovo zagarantovana. Pošto smo istrpeli poslednje nalete Helena Jokićeva "krađa" lopte Niku Kalatesu i novi poeni dodatno su približili Orlove trijumfu koji je na kraju potvrdili kapiten Vladimir Lučić, prvo blokadom onda i pogocima sa penala, te Kalinić brzim prstima...

Jokić i Papanikolau (©Star Sport)Jokić i Papanikolau (©Star Sport)

pored toga što smo bez najboljeg igrača Efesa i jednog od vodećih plejmejkera Evrope igrali više od poluvremena, uspeli smo da zadržimo kritičnu dozu smirenosti i samopouzdanja u dodatnih pet minuta, što nam je nedostajalo u završnici četvrte deonice i umalo nam se obilo o glavu. Na kraju smo ipak uspeli da obezbedimo prvi od šest potrebnih trijumfa kako bismo obezbedili vizu za Indoneziju, Filipine i Japan. Ubedljiva pobeda Letonije nad Turskom ide nam na ruku, mada ne toliko recka koju je Belgija lagano upisala nad Velikom Britanijom, tako da niz naših pobeda mora da se nastavi ako želimo na Svetski kup naredne godine.

Jako je važno to što je Srbija znala da odgovori na izostanak Efesovog asa. Micićeve minute popunili su Marko Gudurić, koji je večeras prvi put zaigrao ovog leta posle oporavka od povrede kvadricepsa, te Ognjen Jaramaz koji je već tokom priprema pokazao određenu dozu ozbiljnosti i defanzivne čvrstine, a večeras izrastao u jednog od heroja. Veliko je pitanje šta će biti sa Micićem i da li će se naći u avionu za Češku, ali nećemo sada mnogo o tome. Gudurić i pogotovo Jaramaz su zaslužili apsolutno sve pohvale jer su se trošili preko granice kako bi nadomestili prazninu u rotaciji, uneli su živost u odbranu Srbije i nekim dobrim potezima na drugom kraju terena držali sigurno rastojanje u odnosu na protivnika.

Jaramazova trojka na dva minuta pre isteka vremena u četvrtoj deonici trebalo je da prelomi utakmicu, pošto je Srbija otišla na +8 (84:76), a dok je trajao minut odmora koji je zatražila klupa Grčke kompletna dvorana skandirala je Ognjenovo prezime, što je samo potvrdilo koliko je važnu ulogu imao u večerašnjoj pobedi i sa koliko odvažnosti je preuzeo jednu od najodgovornijih uloga. No, utakmica je poprimila dramatičnu notu što je samo kidalo živce do poslednjeg zvuka sirene... Srećom po nas, utakmica je imala srećan kraj, a Jaramaz je sa 15 poena (3/4 za tri) zaslužio da ogrne plašt!

Izuzetno bitne role imali su Lučić, Kalinić i Milutinov koji su svojim iskustvom i individualnim kvalitetom pravili razliku na parketu i do nervnog sloma dovodili košarkaše Grčke koji za njih u dobrom delu utakmice, opterećeni nedostatkom visokih igrača, nisu imali nikakvo rešenje pod košem. Kapiten je susret završio sa 14 poena, centar moskovskog CSKA dodao je 12 uz četiri skoka, dok je novi košarkaš Barselone uz šest poena dopisao sedam asistencije i šest uhvaćenih i dve ukradene lopte! Dobre napadačke minute u prvom poluvremenu imao je i Vanja Marinković u koga selektor Pešić očigledno ima veliko poverenje i on isto uzvraća sve boljim izdanjima. Gudurić je uz pet poena dao veliki doprinos u odbrani, što će mu sigurno značiti mnogo u ovom trenutku kada je svako "telo" od izuzetne važnosti za Srbiju.

Srpska publika se jako uželela takmičarske košarke kada je na parketu reprezentacija Srbije! Šest godina prošlo je od kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju, kada smo Orlove poslednji put gledali u jednom zvaničnom meču u Beogradskoj areni. Osetio je narod koliko je momenat važan i da je podrška krcatih tribina i te kako potrebna. Zbog toga se danima tražila karta više, iako su tribine bile rasprodate, a gužve su na svim ulazima bile tolike da je u jednom trenutku postojala bojazan da neće svi uspeti da se spakuju na tribine koje su u minutima do početka evropskog klasika bile dupke pune. Da li zbog toga što najbolje srpske igrače nismo videli na delu toliko dugo u domaćim uslovima, atmosfera je od prvog do poslednjeg minuta bila izvanredna i samim tim upotpunila je spektakl u Areni.

Sada ostaje da vidimo kakva sudbina čeka Vasilija Micića, dok se Srbija sprema za put u Istanbul. Nadamo se dobrim vestima...


tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija GrčkeNikola JokićVasilije MicićJanis AdetokunboKostas AdetokunboNikola MilutinovKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara