Luka Mitrović, Nikola Mirotić i Brendon Dejvis (©Star Sport)
Luka Mitrović, Nikola Mirotić i Brendon Dejvis (©Star Sport)

Zvezdini gladijatori naterali moćnu Barsu da drhti do poslednjeg minuta

Vreme čitanja: 6min | uto. 14.12.21. | 20:58

Na kraju gosti iz Katalonije ipak vezali sedmu evropsku pobedu

Ludnica u dvorani Aleksandar Nikolić, atmosfera kakva odavno nije viđena na utakmicama Crvene zvezde! Prepuna dvorana, atmosfera naelektrisana do tačke ključanja i fantastična košarkaška predstava pred očima najboljeg tenisera svih vremena Novaka Đokovića. Na kraju Zvezda nije imala dovoljno snage i koncentracije da nagradi prepune tribine za odličnu podršku. Ali je bar naterala moćnu Barselonu da drhti do poslednjeg minuta kada je ipak obezbedila pobedu rezultatom 76:69 (20:13, 14:18, 27:18, 15:20).

Zvezda i Barselona priredili su meč za pamćenje. Sve je bilo naštimovano za pravu košarkašku bitku dva različita stila gde je verovatno prvi favorit za titulu uzeo ono po šta je i došao u Beograd. Čak i kada je prvoplasirana ekipa na tabeli imala komotnih 12 poena u džepu na ulazu u poslednju četvrtinu, Zvezdino lavlje srce nastavilo je da kuca svom snagom i izabranici Dejana Radonjića nisu se predavali sve dok je postajao makar i promil šanse da se zabeleži najvrednija pobeda u ova nepuna tri meseca sezone.

Izabrane vesti

Prva kritična tačka susreta bila je na nešto manje od tri minuta pre isteka vremena. Mirotić je prodao Davidovcu fintu kojom ga je izbacio iz balansa, usledilo je polaganje na drugi obruč iz kojeg je španski reprezentativac izvukao i dodatno slobodno bacanje. Bio je precizan, a na semaforu je stajalo 70:63 za Barsu. Zvezda je neprestano izvlačila one poslednje atome snage kako bi odbranom nadoknadila sve manjkavosti u napadu, ali je na kraju morala da prizna rivalu da je bolja. Pogoci Mitrovića sa penala i pogotovo Markovićeva trojka na manje od 90 sekundi do kraja zapalili su tribine i gorela je iskra nade da bi večeras moglo da se dogodi čudo. Zvezda ipak frenetičnu odbranu nije uspela da nagradi velikim pogocima. Prvo Holins, pa Kalinić i Marković ispustili su hice za još neizvesniju završnicu, da bi Kajl Kurič svojom prvom trojkom na utakmici obezbedio Barseloni nedostižnu prednost...

Prava šteta. Imala je Crvena zvezda nekoliko idealnih situacija da još jednom preokrene rezultat i verovatno baci prvi napad Evrolige na kolena, ali nije se dalo. Neki promašaji, pogrešne odluke u preteranoj želji za uspehom doveli su do poraza koji ipak ostavlja igrače uzdignute glave. Dovoljno da cela hala uglas povikne: "Bravo Zvezdo, bravo Zvezdo..."

Kalinić i Cirbes (©MN Press)Kalinić i Cirbes (©MN Press)

Zvezda je konkurentna bila iako je pogodila samo tri trojke iz 20 pokušaja i tek 32,5 odsto iz igre! Mora protiv ovakve napadačke zveri iz Katalonije nešto i da se pogodi da bi se obezbedio skalp. Odbrana je tri četvrtine izgledala perfektno. Nikola Kalinić i Luka Mitrović predvodili su listu strelaca sa po 15 poena, dok je Nejt Volters dodao 11 poena. Dejan Davidovac je na osam poena dopisao šest asistencija, tri ukradene lopte i dve asistencije, a Ognjen Kuzmić četiri poena i čak 14 skokova, osam u napadu! Kod Barselone Najdžel Hejs je imao 14 poena, osam skokova i tri asistencije, Sertač Šanli i Roland Šmits po 11, a Nikola Mirotić, koga je publika pozdravila stojećim ovacijama, ostao je na 10 poena uz sedam pokupljenih lopti. Valja napomenuti da Zvezdi nije mogao da pomogne Ognjen Dobrić, iako je bio na klupi. On je propustio duel sa Krkom, a izgleda da još nije spreman da pomogne. Sa druge strane nije bilo Aleksa Abrinesa, Nika Kalatesa i Korija Higinsa, zbog čijih povreda je Barsa prinudno angažovala Dantea Egzuma, koji je večeras upisao treći nastup (bez poena).

Nalik nekim ranijim utakmicama u Beogradu, Crvena zvezda je od rane faze utakmice jurila zaostatak koji je posle trojki Šanlija i Martineza na polovini četvrtine iznosio 11 poena (16:5). Barsin tandem iskočio je i povukao ofanzivu Barse u momentima kada su nedostajali Mirotićevi ili pogoci Dejvisa, Hejsa... Jednostavno, Zvezdi je nedostajalo sigurnosti u napadu što je uticalo da Zvezda uđe u trku koja protiv rivala kakva je Barsa može skupo da košta. No, sve je ubrzo došlo na svoje. Naravno – odbranom!

Zategao je Dejan Radonjić defanzivnu postavku, pa je Barselona upala u problem realizacije sa kakvim se retko ove sezone suočavala. Punih šest minuta gosti su bili bez koša iz igre, a jedini doprinos u tom intervalu dao je Hejs posle slobodnih bacanja. Zvezdi vojnici predstavili su najofanzivnijoj ekipi Evrolige koliko najjača odbrana u takmičenju može da bude nezgodna! Ali, crveno-beli su i dalje kuburili u napadu. Jedini igrač sa nekim rešenjem bio je Mitrović koji je do 14. minuta već bio dvocifren na 11 poena. Poređenja radi, u momentu kada je iskusni krilni centar prešao dvocifrenu granicu niko u ostatku tima nije imao više od dva poena! Prvo je Volters taj limit prešao posle jedine Zvezdine trojke u poluvremenu i to na samom isteku vremena, za prvo vođstvom (23:22).

Nejt Volters (©Star Sport)Nejt Volters (©Star Sport)

Mogla je Zvezda verovatno i do ubedljivijeg vođstva, možda čak i da poluvreme završi ispred protivnika po broju koševa, ali je uporno nedostajala jedna trojka – 1/8 na poluvremenu – koja bi dovela prepun Pionir do usijanja ili bar nekoliko smislenih realizacija. Učinak u polju gostiju predstavljao je najveći problem, ne sama organizacija jer je Zvezda za dve četvrtine “prodala“ samo tri lopte. A, protiv rivala sa takvim napadačkim arsenalom teško je funkcionisati uz Kalinićevih 2/8, Kuzmićevih 2/7, pa i Voltersovih 2/5 iz igre jer su to pojedinci sa velikim udeom u napadu. Na odmoru Volters je stigao do pet, a Kuzmić jednog poena manje. Odbrana jeste kompenzovala dobar deo toga, ali kada je Mitrović morao da ode na klupu zbog tri faula, tražio se neko ko bi preuzeo veću odgovornost.

Kalinić je bio taj, ali je poput Mitrovića ostao gotovo usamljen. Za sedam minuta treće četvrtine ubacio je 11 poena, dok je sve do završnih 60 sekundi ovog perioda napadački udeo imao samo Volters. Ivanović i Marković prekinuli su tu monotoniju, ali nedovoljno konkretno. Nedovoljno jer i pored zadovoljavajućih 18 poena Barselona je dodala gas do daske i protutnjala do poslednjeg malog odmora sa 27 ubačenih poena! Tek sedam manje nego u kompletnom prvom delu. Uz pet trojki, tri uzastopne na startu deonice kojim je Barselona stigla na prag nove dvocifrene prednosti.

Ivanović i Cirbes (©Star Sport)Ivanović i Cirbes (©Star Sport)

Zvezdina timska odbrana našla se u ozbiljnom padu, verovatno opterećena ritmom utakmica i činjenicom da se pojedinci nisu dovoljno oporavili. To je pre svih Hejs iskoristio da bude protivteža Kaliniću, a onda i da Roland Šmits, koji je u drugom poluvremenu odigrao prve minute, iskoči kao Šarasov džoker sa devet poena!

Barsa je u završnih deset minuta ušla sa +12 (61:49), ali ni to nije obeshrabrilo crveno-bele! Naprotiv. Čak i ako su gosti računali na mirniju završnicu, Zvezda je smogla snage za još jednu, gotovo perfektnu defanzivnu četvrtinu za još jednu završnicu na gde je tenzija mogla da se seče nožem...

Zvezda sledeći meč igra u petak na istom mestu gde će gost biti minhenski Bajern. Susret je na programu od 20.45.

CRVENA ZVEZDA - BARSELONA 69:76

/13:20, 18:14, 18:27, 20:15/

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Karmelo Paterniko, Gitis Vilijus, Elijas Koromilas

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 11, Davidovac 8 (6sk), Mitrović 15, Lazić, Kalinić 15, Dobrić, Holins 2, Ivanović 4, Marković 8, Kuzmić 4 (14sk), Cirbes 2

Barselona: Dejvis 6, Egzum, Šanli 11, Martinez 6, Šmits 11, Hejs 14 (8sk), Oriola 2, Laprovitola 6 (5as), Kurič 8, Jokubaitis 2 (5as), Mirotić 10 (7sk), Kaisedo

EVROLIGA – 15. kolo

Utorak:

Efes - Baskonija 87:72

/Micić 24 - Grejndžer, Fontekio 17/

Fenerbahče - Makabi Tel Aviv 90:79

/Buker 22 – Naneli 18/

Crvena zvezda - Barselona 69:76

/Kalinić 15 - Hejs 14/

Olimpija Milano - Panatinaikos (U TOKU)

Real Madrid - Alba (U TOKU)

Sreda:

18.00: (1,30) CSKA Moskva (16,0) Uniks Kazanj (3,90)

19.00: (1,80) Žalgiris (14,5) Monako (2,15)

20.00: (1,35) Olimpijakos (16,0) Bajern (3,50)

21.00: (1,90) Asvel (13,5) Zenit Sankt Peterburg (2,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaKK Barselona

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara