ABA 2 - polufinalne F4 kuglice vrte Borac, Krka, Vršac i Primorska

Vreme čitanja: 4min | uto. 03.04.18. | 10:39

Treneri kažu, Borac je favorit! Slovenci se ipak neće lako dati, ni olako pristati da polufinalni par sastave srpske ekipe

Ziheraši nisu zverke koje tipuju na Fajnal for, jer naivne nisu ni ekipe koje se danas sastaju u polufinalnim okršajima u čačanskom hramu košarke! Sudar u bici za glavnu premiju, to nam je na današnjem i sutrašnjem meniju. Ulog nije samo ABA 2 kruna, već i karta u jednom pravcu, s krajnjim odredištem u loži elitne jadranske košarke.

Razmotajmo film, pa podvucimo konstataciju koju je u svojoj izjavi provukao i trener Krke, Simon Petrov rečima:“Borac je favorit, ali ćemo dati sve od sebe da napravimo iznenađenje“...

Izabrane vesti

Tako je slovenački šef struke pogodio tačno u centar mete, u kome piše da Čačak ima jednu od najtemperamentnijih navijačkih tribina, te da je jako teško gostovati i naigrati se košarke uz podršku navijača kakvu ima Borac. Zbog toga je čačanski klub favorit u prvom susretu, ali ne smemo smesti s uma da uloga favorizovanog tima nekada ume da postane i varljiva voćka. Borac će uz to igrati i bez Ilije Đokovića, što samo po sebi povlači delimičnu uskraćenost za kombinovanje petorki trenera Raška Bojića. Naime, Đoković je Borcu doneo žestinu, provlačio trojke u najvažnijim trenutcima, što je uz stabilnost iskusnog Marka Marinovića pravilo osetnu razliku na parketu. Tako je klasa čačanske košarke istaknuta u regularnom delu sezone, što treba i overiti. Nije reč o novinarskim floskulama, već o kontekstu priče koju Raško Bojić potpisuje priču izjavom:
“Ostvareni su primarni ciljevi kluba. Međutim, tu nije kraj ambicijama. Želimo da klub sa ogromnom tradicijom uvedemo u ABA 1. Očekuje nas duel sa Krkom, ozbiljnim i dobrim timom. Igrali smo sa njima pre sedam dana, tako da nepoznanica nema. Imaju ABA iskustvo, dobro su potkovani, imaju popunjen roster. Uzimajući sve u obzir, očekuje nas teška utakmica. Ipak, ubeđen sam da ako demonstriramo sve pokazano, da uz podršku naše fanatične publike imamo parvo da se nadamo ispisivanjem nove istorije Borca“, kaže Raško Bojić, tipujući na tim kojim je s uspekom prokormilario putem koji ni najveći optimisti s Morave nisu verovali da će proći.

Šta kaže statistika? E, pa Borčev indeks korisnosti iz regularnog dela sezone iznosi 94,59, dok Krka ima 85,68! Ako cifre ne lažu, onda je veće parče kolača sa šansama na strani Borca, ali samo ako mašina sa Morave proradi, jer zastoj je zabeležen baš u poslednjem okršaju s Krkom. U Novom Mestu je proknjiženo 84:79 za Slovence, što se može pripisati odsustvu Ilije Đokovića, gostujućem terenu, i čuvanju snage za konačnu F4 borbu. Na Krkin tas međutim ide statistika Jošilo Marka, igrača koji je na 19 utakmica za svoju ekipu dao 440 poena, s indeksom korisnosti od 23,16. Komparacije radi, Đoković po istoj statistici ima 358 poena, odnosno indeks korisnosti od 17,05, što igrača Borca smešta na devetu poziciju na merenju učinka u regularnom delu sezone. Nemanja Todorović raspolaže indeksom korisnosti od 15,05, dok Marko Marinović vuče statistiku od 13,41.

Idemo dalje, jer drugi meč režiraju Sikst Primorska i Vršac. Ovde će se po svemu sudeći sudariti dve ekipe koje imaju prilično ujednačenu formu. Primorska je po ciframa iz regularnog dela sezone na petoj poziciji po indeksu korisnosti sa 87,18, dok Vršac drži jaku drugu poziciju, odmah iza onone koju je pokazao Borac, što u brojkama iznosi okrhuglo 92.

Možda baš zbog svega toga, strateg Sikst Primorske, Jurica Golemac naglašava da sve ekipe imaju jednake šanse na turniru ovog tipa.
,,Hvala Čačku na gostoprimstvu i čestitam svim ekipama na plasmanu na F4. Ovaj turnir ima posebnu draž, a svi imamo jednake šanse. Vršac i mi se dobro poznajemo, cenimo ih kao protivnika. Došli smo sa velikim samopouzdanjem, tako da očekujemo finale“, tako tipuje trener Slovenaca, na šta vršački šef struke, Goran Topić kaže:
,,Nama je čast što igramo u Čačku. Lepo je ovde igrati, pred publikom koja zna i voli košarku. Nije nam nepoznat teren, kao ni protivnici. Sa Primorskom smo se sastali nekoliko puta, u kvalifikacijama za ABA 2 ligu, kao i u ligaškom delu. Želimo da kroz našu borbenost dođemo do zacrtanog cilja“.

Premotavanje međusobnih odmeravanja ova dva tima kažu da je Vršac kod kuće u februaru tukao Primorku sa 74:68, od su u novembru Slovenci na svom parketu bili bolji s krajnjih 74:68. Dakle, moće biti gusto uz šta treba znati da je Primorska na domaćem parketu u slovenačkom ligaškom takmičenju izgubila poslednju utakmicu od Olimpije sa 85:56, što je svakako poraz sa ne tako zanemarljivom koš razlikom. Vršac je istoga dana savladao kraljevačku Slogu sa 117:74, što treba uzeti u obzir, ali nikako ne treba praviti komparaciju sa najboljim slovenačkim timom od koga je izgubila Primorska.

Prva polufinalna utakmica između Borca i Krke počinje u 18.00, dok se drugi u režiji Sikst Primorske i Vršca počinje u 20.30. Zborno mesto je, pa zna se u gradu košarke, odnosno Hali kraj Morave.  

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Uto 18:00 8600 ABA 2 Borac - Krka ki 1 1,45
Uto 20:30 8603 ABA 2 Primorska - Vrsac ki 1 1,80
Ukupna kvota2,61

ABA 2 liga – F4, polufinale
18.00: (1,45) KK Borac (15,00) Krka (3,05)
20.30: (1,80) Sikst Primorska (14,50) KK Vršac (2,15)

* Kvote su podložne promenama

TEKST i FOTO: Miloš MILIĆ/Đurđe MEČANIN


tagovi

Fajnal forABA 2 ligaKK BoracČačakPrimorskaKK VršacKrkaRaško Bojić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara