Alen Ajverson (© AFP)
Alen Ajverson (© AFP)

Ajversonov legendarni ugovor sa Ribokom: Godišnje 800.000, a na 55. rođendan poklon od 32.000.000

Vreme čitanja: 2min | pon. 18.07.22. | 09:08

Ugovor sa poznatom kompanijom nekadašnji NBA as je potpisao još 2001. godine, a sada su isplivali detalji

Iako ne igra košarku već skoro 12 godina, ime Alena Ajversona je i dalje puno znači u NBA ligi. Malo ko je mogao da mu parira u ranim dvehiljaditima. Jedinstven igrač koji je sam nosio kompletnu Filadelfiju do finala NBA lige, gde je naleteo na moćne Lejkersa. Iako je izgubio, tada je kupio srca svih navijača. Omaleni košarkaš će zauvek biti upamćen po eksplozivnim prodorima, tada još neviđenim frizurama, tetovažama i specifičnom stilu oblačenja. Sve ovoga je lansiralo u stratosferu popularnosti u SAD. Danas, Ajverson uživa u penziji i živi od ugovora koji je potpisao sa poznatim sportskim brendom Ribok.

Bio je Ajverson među prvima koji su pravili zaradili ogromne pare od ugovora sa proizvođačem patika. Pionir je Majkl Džordan, ali sa njim je mogao da se meri i Alen. Nekada je leteći Majk napravio neverovatan potez kada je u osamdesetim godinama prošlog veka odlučio da potpiše za tada malo poznati Najki, Ajverson je sa druge strane odlučio da potpiše za Ribok u momentu kada je bio najpopularniji košarkaš u ligi.

Izabrane vesti

Bilo je to baš u sezoni kada je bio MVP NBA lige, 2001. godine. Tada se odlučio za Ribok koji je od 2005. godine u vlasništvu Adidasa.

Više od 20 godina kasnije, isplivali su detalji dugogodišnjeg ugovora.

Naime, Ribok (sada Adidas), godišnje plaća Ajversona 800.000 dolara. Međitim to nije najzanimljivije. Tu brojku će dobijati sve do 55. rođendana, a onda sledi pravi poklon.

Suma od 32.000.000 dolara leći će na Ajversonov račun čime će ugovor tada biti i okončan.

Sada je malo jasnije kako je Ajverson toliko puta bio na ivici bakrota zbog raskalašnog stila života, ali se uvek nekako „iskobeljao iz problema“. Sjajni košarkaš je zaradio preko 200.000.000 dolara od NBA klubova, a promenio ih je četiri.

Posle Filadelfije za koju je igrao 10 sezona, nosio je dres Denvera, Detroita i Memfisa. Od NBA lige se oprostio 2010. godine kada je odigrao još jednu sezonu u Siksersima. Zanimljivo da tu nije je završio sa košarkaškom karijerom. Odlučio se i za kratku epizodu u Evropi kada je u sezoni 2010/11 obukao dres turskog Bešiktaša. Pamte navijači u Srbiji da je Ajverson igrao protiv Hemofarma.

Ajversonova karijera će biti obeležena individualnim uspesima. Čak 11 puta je bio Ol-star, dva puta je bio MVP Ol-star utakmice, tri puta je bio u najboljem timu lige, bio je najbolji ruki, četiri puta najbolji strelac, tri puta najbolji kradljivac, a već smo napomenuli da je bio i MVP. Zbog svega navedenog, NBA liga ga je uvrstila u 75 najboljih igrača svih vremena.


tagovi

Alen AjversonNBA ligaFiladelfija Seventisiksers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara